כשעה לאחר נאום נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שבו הכריז על סיפוח 4 אזורים מאוקראינה לשטח רוסיה, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי חתם היום (שישי) על מסמכי הצטרפות לברית נאט"ו בבקשה לקבלה בהליך מזורז. לאחר שכינס את המועצה לביטחון לאומי באוקראינה, זלנסקי הודיע כי קייב מוכנה לחזור לשולחן המשא ומתן, בהמשך לקריאת פוטין לחזרה למשא ומתן, אך לא עם ולדימיר פוטין - אלא עם נשיא רוסי אחר.
על רקע ההכרזה, במערב גינו את נאומו של פוטין ואת סיפוח השטחים האוקראיניים. ארצות ברית, בריטניה וקנדה הטילו סנקציות חדשות על רוסיה, וגם האיחוד האירופי יצא בהודעת גינוי: "הסיפוח לא ישנה דבר, עבורינו אלו טריטוריות של מדינה אחת".
ברוסיה הגיבו על הבקשה של אוקראינה להצטרף לנאט"ו. "ההצהרה של זלנסקי להצטרף לנאט"ו בהליך מואץ נשמעת כמו הזמנה של הברית לעשות קונפליקט צבאי ישיר עם רוסיה", כך אמר לאוניד סלוצקי, ראש הדומא - הפרלמנט הרוסי
גם בארצות הברית הודיעו כי יכירו בגבולותיה הקודמים של אוקראינה, ובין השאר ארה"ב הטילה סבב חדש של סנקציות על רוסיה נגד מאות אנשים וחברות. יותר מ-1,000 אנשים וחברות הקשורות לפלישה של רוסיה לאוקראינה כלולים בחבילת הסנקציות החדשה, כולל נגיד הבנק המרכזי הרוסי ומשפחות חברי המועצה לביטחון לאומי. מאות חברי בית המחוקקים של רוסיה, מנהיגי התשתית הפיננסית והצבאית של המדינה וספקים.
נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, גינה את ניסיון "ההונאה" של רוסיה לספח את השטח האוקראיני הריבוני: "אל תטעו. לפעולות הללו אין לגיטימציה. ארצות הברית תמיד תכבד את גבולותיה המוכרים הבין-לאומים של אוקראינה. הסנקציות החדשות יענישו יחידים וגופים 'המספקים תמיכה פוליטית או כלכלית לניסיונות בלתי חוקיים לשנות את מעמד השטח של אוקראינה'. אני קורא לכל חברי הקהילה הבין-לאומית לדחות את הניסיונות הבלתי חוקיים של רוסיה לסיפוח ולעמוד לצד תושבי אוקראינה כל עוד יידרש".
שרת האוצר האמריקנית ג'נט ילן אמרה בהצהרה: " לא נעמוד מנגד כאשר פוטין ינסה במרמה לספח חלקים מאוקראינה. משרד האוצר וממשלת ארה"ב נוקטים היום בפעולות גורפות כדי להחליש עוד יותר את המערכת התעשייתית הצבאית המושפלת של רוסיה ולערער את יכולתה לנהל את המלחמה הבלתי חוקית שלה".
זאת ועוד, נמשכת חקירת פיצוץ צינור הגז נורד סטרים. דנמרק ושוודיה יצאו בעדכון משותף למועצת הביטחון ומסרו כי זיהו שני פיצוצים בעוצמה 2.3 -2.1, ואלה נגרמו בגלל מאות קילוגרמים של חומר נפץ. לדברי קופנהגן וסטוקהולם – הפיצוצים הללו היו אחראים לארבע הדליפות. לפי דנמרק ושוודיה, חלק מהדליפות במגמת דעיכה, אך יש חשש לסכנה אקולוגית לא רק בים, אלא גם בעקבות שחרור כמות גדולה של גזי חממה לאוויר. בנאומו של נשיא רוסיה, פוטין התייחס לפיצוץ בצינור וטען כי גורמים אנגלו-סקסים הם שחיבלו בצינור הגז.
שרי החוץ של מדינות ה-G7 אמרו שלעולם לא יכירות בסיפוח לוגנסק, דונייצק, חרסון וזפרוז'יה לרוסיה. כך דווח בסוכנות הידיעות טאסס. הן כינו את הצעד הרוסי "נקודת שפל חדשה" במלחמה, והבטיחו לנקוט צעדים נוספים נגד מוסקווה. "לעולם לא נכיר ב'סיפוחים' האלה, וגם לא ב'משאלי העם' המדומים שנעשו באיומי אקדח". כך לפי ההצהרה של קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן, ארה"ב והאיחוד האירופי