מיליוני אמריקנים יגיעו היום (שלישי) לקלפיות ויצביעו ב"בחירות האמצע" עבור נציגי הקונגרס שלהם. המרוץ בין הדמוקרטים לרפובליקנים על שליטה בשני בתי הקונגרס, הסנאט ובית הנבחרים, צמוד ויצרי, ועל הכף מונחים נושאים נפיצים במיוחד, כגון זכותן של נשים להפלות והמשבר הכלכלי הגואה.

ולמרות זאת, נראה שהבחירות האלו יוכרעו לא על בסיס המחלוקות האידאולוגיות העמוקות, אלא על בסיס השערוריות האישיות יוצאות הדופן שאפיינו את המועמדים במדינות שעשויות להכריע את גורל כל הפוליטיקה האמריקנית בשנים הקרובות. N12 מביא כמה מהסיפורים:

כוכב הפוטבול, ההפלה, והבן הסורר

הרשל ווקר, מועמד המפלגה הרפובליקנית לסנאט במדינת ג'ורג'יה, הוא דמות מוכרת מאוד לציבור בארה"ב. הוא התפרסם בתור שחקן בליגת הפוטבול האמריקנית, שם כיכב במשך יותר מעשור. לאחר פרישתו הוא תמך בנשיא טראמפ ונודע בשל דעותיו השמרניות הקיצוניות. ווקר תומך באיסור הפלות פדרלי אחרי השבוע ה-15 להריון, בלי החרגות במקרים של הריון כתוצאה מאונס, גילוי עריות או סיכון רפואי לאם.

הרשל ווקר (צילום: דסטין צ'יימברס, רויטרס)
הרשל ווקר, מתנגד ההפלות שנטען שמימן הפלה בעצמו|צילום: דסטין צ'יימברס, רויטרס
הרשל ווקר ודונלד טראמפ (צילום: דסטין צ'יימברס, רויטרס)
ווקר וטראמפ, הנשיא לשעבר תמך במועמד גם לאחר חשיפת הפרשות |צילום: דסטין צ'יימברס, רויטרס

אך למרות התנגדותו הפומבית של ווקר להפלות, בעיתון "דיילי ביסט" פורסם בחודש שעבר שבת זוגו לשעבר ואם בנו טוענת שהוא שילם לה 700 דולר עבור הפלה ב-2009, בנימוק ש"זה לא הזמן הנכון עבורי לגדל ילד". היא הוסיפה שהוא דחק בה לבצע הפלה נוספת ב-2011, אך היא סירבה וילדה את בנו. בת הזוג לשעבר אף חשפה את הצ'ק שרשם לה ווקר עבור ההפלה. המועמד הרפובליקני הודה ששילם לה את הכסף, אך הכחיש שידע שהכסף מיועד להפלה.

החשיפה גרמה למכה משמעותית עבור הקמפיין של ווקר - שצנח בסקרים. מצבו התדרדר עוד יותר כשבנו, כריסטיאן ווקר, פעיל פוליטי שמרני בעל מאות אלפי עוקבים, יצא נגדו בפומבי ברשתות החברתיות. "אעריך את זה מאוד אם אבי הרשל ווקר יפסיק לשקר ולהפוך אותנו ללעג. אתה לא 'איש משפחה' לאחר שעזבת אותנו לשכב עם נשים אחרות, איימת להרוג אותנו, וגרמת לנו לעבור שש פעמים בשישה חודשים במטרה לברוח מהאלימות שלך. איך אתה מעז לשקר ולהתנהג כאילו אתה מוסרי. כל חייך הרסת לאנשים אחרים את החיים. איך אתה מעז", כתב ווקר הבן.

 

עוד לפני שהתמודד לסנאט, למועמד הרפובליקני כבר הייתה היסטוריה עשירה בשערוריות. אשתו לשעבר טענה בריאיון לרשת ABC שהוא איים עליה והצמיד אקדח לראשה, ואישה נוספת טוענת שהוא התעלל בה. ב-AP דווח על תקרית ב-2001 בה משטרת טקסס החרימה את האקדח של ווקר לאחר שהפסיכולוגית שלו התקשרה למשטרה וטענה שהוא "לא יציב ושוקל לפתוח בקרב יריות עם המשטרה". בת זוג נוספת של ווקר טענה שהוא איים לרצוח אותה ולהתאבד לאחר שנפרדה ממנו ב-2012.

באופן כמעט בלתי נתפס, למרות הפרשות שנקשרו בשמו, ווקר עדיין בעל סיכויים ריאליים לזכות במושב בסנאט - מה שמעיד על הפילוג העמוק בחברה האמריקנית ובנכונותם של המצביעים והמפלגות למחול על שערוריות כדי לזכות ברוב הנכסף. למרות הצניחה הראשונית בסקרים לאחר חשיפת פרשת ההפלה, בשבועות האחרונים הוא הצליח להדביק את הפער ואף לעקוף את יריבו הדמוקרטי רפאל וורנוק, והוא בעל סיכוי ממשי להיבחר לסנאט במרוץ שעשוי להכריע את זהות המפלגה השולטת בפוליטיקה האמריקנית.

הרשל ווקר (צילום: מג קינארד, AP)
הרשל ווקר|צילום: מג קינארד, AP

לאחר ניסיון ההתנקשות באשתו: המועמד האסטרונאוט של אריזונה

ב-2011 ערכה חברת בית הנבחרים הדמוקרטית מאריזונה גבריאל גיפורדס כנס בוחרים שגרתי בפינת הרחוב במחוז הבחירה שלה. אך את שלוות היום הפר ג'רד לופנר - שהגיע למקום, שלף אקדח, וירה בגיפורדס בראשה מטווח קצר. חברת הקונגרס נפצעה אנוש ובמסע ההרג שלאחר מכן רצח לופנר שישה בני אדם ופצע 18. גיפורדס נכנסה לתרדמת ועברה שיקום ארוך שכלל ניתוחים רבים. כשנה לאחר האירוע הודיעה על פרישתה מהקונגרס, במטרה להתרכז בהליך השיקום שלה.

מי שהיה לצידה לאורך כל הדרך הוא בעלה, האסטרונאוט מארק קלי. קלי, שהיה טייס קרב במלחמת המפרץ, הטיס ופיקד לאחר מכן על ארבע משימות חלל לתחנת החלל הבינלאומית מטעם נאס"א. הוא נכנס לחיים הציבוריים לאחר ניסיון ההתנקשות באשתו, כשהשניים הקימו עמותה למען רגולציה של נשקים בארצות הברית. ב-2020 הוא התמודד וזכה במקום בסנאט מטעם המפלגה הדמוקרטית באריזונה, ובכך "ירש" את מקומה של אשתו בקונגרס, שמונה שנים לאחר שנאלצה לפרוש.

מארק קלי ואשתו גבריאל גיפורדס (צילום: ניקולס קאם, רויטרס)
מארק קלי מושבע לסנאט לצד אישתו גבי גיפורדס|צילום: ניקולס קאם, רויטרס
האסרונאוט מארק קלי ורעייתו גבי גיפורדס לפני משימת חלל עליה פיקד  (צילום: ולנטין פלאראוד, רויטרס)
האסרונאוט מארק קלי ורעייתו גבי גיפורדס לפני משימת חלל עליה פיקד |צילום: ולנטין פלאראוד, רויטרס
מארק קלי בחללית של נאס
מארק קלי בחללית של נאס"א |צילום: רויטרס

כעת קלי מתמודד בשנית על המקום בסנאט. הוא נהנה מיתרון קל בסקרים על המועמד הרפובליקני בלייק מאסטרס, אך גם במרוץ זה הפער הולך ומצטמצם. אריזונה היא מדינה קריטית לשליטה בקונגרס האמריקני, והמרוץ לנשיאות לפני שנתיים היה בה צמוד במיוחד – הנשיא ביידן ניצח את טראמפ ב-0.3% מהקולות.

"רוצח גורי הכלבים": המוסלמי הראשון בסנאט?

מהמט אוז, הידוע יותר בארה"ב בכינויו ד"ר אוז, התפרסם בזכות תוכנית טלוויזיה יומית בכיכובו, שם דיבר על סוגיות של בריאות ומדע. הוא בן להורים מוסלמים שהיגרו מטורקיה, שירת בצבא הטורקי, והוא המועמד המוסלמי הראשון לסנאט מטעם אחת מהמפלגות. במקצועו הוא רופא מנתח ופרופסור באוניברסיטת קולומביה, אך לאחרונה עדויות אפלות על ניסויים שערך התחילו להעיב על הקמפיין שלו בפנסילבניה.

מהמט אוז (צילום: אנדרו קלי, רויטרס)
מהמט אוז, המוסלמי הראשון בסנאט?|צילום: אנדרו קלי, רויטרס
אוז וטראמפ, יצליח להתגבר על השמועות האפלות על עברו? (צילום: אנדרו קלי, רויטרס)
אוז וטראמפ, יצליח להתגבר על השמועות האפלות על עברו?|צילום: אנדרו קלי, רויטרס

בתחקיר שפורסם בכלי התקשורת "ג'זבל" לפני כחודש הואשם אוז בהתעללות ובמותם של 329 כלבים וגורי כלבים במהלך ניסויים שהוביל באוניברסיטת קולומביה, לצד גרימת מותם של מאות בעלי חיים אחרים. לפי הטענות, הניסויים שערך אוז היו אכזריים ועמדו בניגוד לחוק האמריקני להגנה על בעלי חיים.

וטרינרית שליוותה את הניסויים של אוז העידה שהוא נהג בכלבים באכזריות, ושהניסויים גרמו להם להקאות, שיתוק וקריסת מערכות. היא טענה שהוא לא הרדים את הכלבים גם שכמצבם התדרדר, ושהוא אחראי למוות בייסורים של גורים רבים.

במפלגה הדמוקרטית מיהרו להוציא מודעה ארוכה המפרטת את הטענות נגד אוז, ויריבו הדמוקרטי ג'ון פטרמן כינה את אוז "חולה" ו"רוצח גורי כלבים". למרות פיגור משמעותי בסקרים לאורך מערכת הבחירות, בשבועות האחרונים אוז צמצם את הפער מפטרמן שכעת נהנה מיתרון קל בלבד, ופנסילבניה צפויה לחזות במרוץ צמוד במיוחד.

המרוץ בין השניים הפך למעניין עוד יותר לאחר שפטרמן לקה בשבץ מוחי, והוא היה עסוק בשיקום ומיעט להתראיין ולהופיע לאורך הקמפיין. בריאיונות שבהם כן השתתף, פטרמן השתמש בעזרים שסייעו לו לקלוט ולהבין את השאלות העיתונאיות. בעימות שנערך בין שני המועמדים התקשה פטרמן לדבר ברהיטות, מה ששימש תחמושת בידי אוז לטעון שהוא אינו כשיר מספיק כדי לייצג את המדינה בסנאט. 

 

שהכול נהיה בדברו: השפעתו הקריטית של טראמפ על הבחירות

צילו הגדול של הנשיא לשעבר טראמפ מרחף מעל בחירות האמצע. מרבית המועמדים הרפובליקנים חיפשו את תמיכתו הפומבית והנכספת, והוא העניק אותה ליותר מ-150 מועמדים במרוצים שונים. טראמפ הכריז על תמיכתו במועמדים רבים עוד בשלב הפריימריז בתוך המפלגה הרפובליקנית, וכך, בגלל כוחו העצום בקרב הציבור הרפובליקני, מלכתחילה נבחרו לייצג את המפלגה מועמדים בעלי עמדות קיצוניות יותר, התואמות את הקו האידאולוגי והרטורי של הנשיא לשעבר. 

בארה"ב דווח שטראמפ מאיץ את תוכניותיו להתמודד על הנשיאות פעם נוספת ב-2024, והוא רואה בבחירות האמצע כמבחן כוח עבורו. ניצחון רפובליקני בשני בתי הקונגרס עשוי להיתפס כמפגן כוח של הנשיא לשעבר, ולתת לו את הדחיפה האחרונה בדרך למרוץ נוסף לנשיאות. במקרה של הצלחה רפובליקנית בבחירות הוא צפוי להכריז על מועמדותו לנשיאות זמן קצר לאחר פרסום התוצאות. טראמפ נאלץ להתמודד גם עם צרות משפטיות - במיוחד החקירה שמנהל נגדו משרד המשפטים האמריקני לגבי מסמכים מסווגים שלקח לביתו אחרי סוף כהונתו.

טראמפ בהצהרה (צילום: רויטרס)
טראמפ, מתארגן לקראת ריצה נוספת לנשיאות|צילום: רויטרס

נכון להיום גם בית הנבחרים וגם הסנאט מצויים בשליטה של המפלגה הדמוקרטית. במדינות מתנדנדות רבות צפוי קרב קשה על כל מחוז בחירה, והסקרים מצביעים על מאבק עיקש בין הדמוקרטים לרפובליקנים בשני בתי הקונגרס. לפי הסקרים הדמוקרטים צפויים להפסיד את הרוב שלהם בבית הנבחרים, ובסנאט צפוי מאבק צמוד מאוד. לאור המרוץ הצמוד, נראה שייתכן שמה שיכריע את גורל הבחירות לא יהיה שוני אידאולוגי בין המפלגות, אלא שערוריות אפלות מעברם של המתמודדים.