קצת יותר משבוע לאחר התרסקות מטוס הקרב הרוסי בעיר ייסק שלחוף הים השחור, היום (ראשון) התרחשה תאונה קטלנית נוספת ברוסיה - עם התרסקותו של מטוס קרב מדגם סוחוי-30 בעיר אירקוטסק, לא רחוק מהגבול עם מונגוליה. תיעוד האירוע מראה כי המטוס התרסק בזווית אנכית לעבר הקרקע, ושני הטייסים שהיו במטוס נהרגו. בשלב זה לא ברור אם התאונה גרמה לנפגעים נוספים, בעוד שבתאונת ההתרסקות הקודמת בייסק נהרגו 14 בני אדם לפחות.

מושל מחוז אירקוטסק איגור קובזב כתב בעמוד הטלגרם שלו: "איש מהדיירים לא נפגע. מדובר בבית פרטי על שטח של 100 מ"ר שבו גרו שתי משפחות". בכלי התקשורת ברוסיה מעדכנים כי נפתחה חקירה לבירור נסיבות ההתרסקות, ונמסר כי המטוס טס ללא תחמושת.

תושבים נמלטים ממחוז חרסון, אוקראינה (צילום: AP)
תושבים נמלטים ממחוז חרסון, אוקראינה|צילום: AP

סמיכות התאונות הקטלניות, בלב אזורי מגורים חשובים ברוסיה, עשויה ללמד רבות על מצב הצבא וחיל האוויר הרוסיים, במה שנראה כמו שיא המלחמה והמאמץ הצבאי נגד אוקראינה. על פי רבות מההערכות, המצב הביטחוני המתוח באוקראינה והעובדה כי הצבא הרוסי משקיע משאבים אדירים בהמשך הלחימה, מביאות לתאונות מסוג זה, אם כתוצאה משחיקה ביכולתם וביצועיהם של הטייסים, מחלקות החימוש או סיבות נוספות.

ריבוי תאונות של מטוסים וכלי צבאיים בליבה של אוכלוסייה רוסית אזרחית עשוי לעודד את המצב המתוח בעורף ממילא. הרוגים ונפגעים רבים בקרב אזרחי הערים הגדולות הם ככל הנראה הדבר האחרון שמעוניינים לראות כעת בקרמלין, על רקע המתח הגדול שנגרם בעקבות גיוסם של עשרות ומאות אלפי בני אדם, ומנוסתם של מאות אלפים נוספים.

המתקפה על חרסון נמשכת

לפחות באופן רשמי, בקייב מבקשים להקפיד על המדיניות של איפול המתקפה האוקראינית בחרסון, ולמנוע ככל הניתן דליפת פרטים על המהלך ההתקפי שם. למרות זאת, שורת מקורות מצביעים על התקדמות מוצלחת של צבא אוקראינה, ועשויים ללמד על מפלה גדולה של הצבא הרוסי. בתוך כך, רוסיה ממשיכה להפציץ בעורף האוקראיני ולפגוע במטרות ויעדי תשתית קריטיים וחשובים.

לאחר שבשבוע שעבר קראו רשויות הכיבוש הרוסיות בחרסון לפינוי מהיר של כמה שיותר תושבים שם, אתמול נשמעה קריאת אזעקה נוספת. המושל הרוסי בחרסון פנה אתמול לתושבים ואמר כי כל האזרחים "מוכרחים להתפנות לאזור הגדה המזרחית של נהר הדנייפר בהקדם האפשרי". ההודעה אתמול, יחד עם קריאת הפינוי של כ-60 אלף תושבים בשבוע שעבר, עשויה להעיד יותר מכול על היקף הבהלה שנמצאים בו הכוחות הרוסיים באזור.

חיילים רוסים סמוך לסכר בקחובקה, אוקראינה (צילום: AP)
חיילים רוסים סמוך לסכר בקחובקה, אוקראינה|צילום: AP

הרוסים הסבירו את הודעת הפינוי בשבוע שעבר בכך שהדבר יקל על הצבא הרוסי לייצב קווי הגנה קריטיים באזור, והבהירו כי אין בכוונתם לוותר על המחוז שסופח על ידי הנשיא פוטין רק לאחרונה. ולמרות זאת, על פי כמה דיווחים אמש, ממקורות רוסיים ואוקראיניים כאחד, הצבא הרוסי החל לנטוש יישובים רבים באזור – אפילו ללא קרב.

למרות המאמצים הרוסיים לפנות את אזור חרסון – המהלך נתקל בקשיים מרובים. לאורך שבועות ארוכים מפציץ הצבא האוקראיני את כל הגשרים המובילים לאזור העיר חרסון בגדה המערבית של הדנייפר, באופן שמקשה מאוד על המשך אספקת הכוחות המוצבים שם. על רקע הדברים הללו, בימים האחרונים פועלים בצבא הרוסי להעביר כוחות וציוד רב באמצעות גשרי דוברות ארעיים, אולם גם מהלך זה נתקל קשיים של ממש מצידם של האוקראינים.

חיילים רוסים בסכר בקחובקה, אוקראינה (צילום: AP)
חיילים רוסים בסכר בקחובקה, אוקראינה|צילום: AP
חיילים רוסים במחוז חרסון, אוקראינה (צילום: AP)
חיילים רוסים במחוז חרסון, אוקראינה|צילום: AP

אחד היעדים החשובים והקריטיים באזור הוא הסכר של תחנת הכוח ההידרואלקטרית בקחובקה, אזור שככל הנראה נמצא כעת במרכז קו העימות בין רוסיה ואוקראינה. זלנסקי הזהיר בימים האחרונים, וקיבל את תמיכתם של גורמים מערביים רבים, כי הרוסים מטמינים חומרי נפץ בסכר – ועשויים לפוצץ אותו באופן יזום במטרה להקשות על התקדמות הכוחות האוקראיניים בהמשך המחוז. לדבריו של זלנסקי, הסכר מחזיק כ-18 מיליון מטרים מעוקבים של מים, ופיצוצו עשוי להציף קרוב ל-100 יישובים, כולל העיר חרסון.

במקביל להתקדמות הלחימה בגזרה הדרומית, רוסיה ממשיכה כל העת להפציץ יעדי מפתח בעורף האוקראיני. שר האנרגיה של אוקראינה הודיע בימים האחרונים כי לפחות מחצית מכל תחנות הכוח במדינה נפגעו מתקיפות רוסיות, ויותר ממיליון וחצי בני אדם נותרו ללא אספקת חשמל סדירה.

כוחות אוקראיניים בניקולאייב, סמוך לחרסון, אוקראינה (צילום: AP)
כוחות אוקראיניים בניקולאייב, סמוך לחרסון, אוקראינה|צילום: AP
פוטין מבקר בבסיס צבאי ברוסיה (צילום: AP)
פוטין מבקר בבסיס צבאי ברוסיה|צילום: AP

באוקראינה ובמערב מעריכים כי הפגיעה במתקני אנרגיה ותחנות כוח הפכה להיות אחד הנשקים העיקריים והמרכזיים של פוטין, דווקא על רקע הדיווחים כי צבא רוסיה סובל מחוסרים ופערים גדולים בחימוש ובטילים מדויקים. המכון לחקר המלחמה (ISW) העריך הבוקר כי התקיפות הרוסיות נגד מטרות אזרחיות באוקראינה נועדו לאלץ את קייב להשקיע יותר בהתמודדות צבאית עם איום הטילים והמל"טים ושיקום ההריסות - במטרה לצמצם את משאבי מתקפות הנגד בחזית הלחימה.

עם בוא החורף, הטמפרטורות בכל רחבי אוקראינה צפויות לצנוח בשבועות הקרובים. דווקא כעת, נראה יותר ויותר כי התקיפות של צבא רוסיה נועדו לייצר פגיעה אנושה באוכלוסייה האוקראינית, באופן כזה שעשוי לגרור נפגעים נוספים רבים, גם אם באופן עקיף בלבד.

"פוטין לא חכם, יש לו מזל, והוא נגמר"

בוריס בונדרב, דיפלומט רוסי שפרש בחודשים האחרונים מתפקידו במחאה על המלחמה באוקראינה, מתח ביקורת קשה על פוטין בריאיון שהעניק ל-Sky News, והזהיר מגורל קשה לפוטין. בונדרב פרש בחודש מאי מתפקידו בכוח המשימה הקבועה של רוסיה במטה האו"ם בז'נווה – במחאה על המלחמה, ואמר אז: "מעולם לא התביישתי כל כך במדינה שלי".

צבא אוקראינה משתלט על טנקים רוסיים (צילום: AP)
צבא אוקראינה משתלט על טנקים רוסיים|צילום: AP

"פוטין לא חכם, יש לו מזל, אבל אני חושב שעכשיו המזל שלו נגמר", אמר. בונדרב טוען: "פוטין מוכן להקריב יותר מ-20 מיליון חיילים כדי לנצח במלחמה". ואולם, לדבריו, לאחר שפוטין יפסיד במלחמה, הוא יצטרך לתת דין וחשבון ולהסביר לאליטות ולאוכלוסייה ברוסיה מדוע הדברים קרו כמו שקרו. "הוא עשוי למצוא כמה בעיות להסביר את זה".

"אולי זה יעורר אופוזיציה שתנסה להדיח אותו, ואז הוא עשוי לנסות ולבצע טיהורים בכפופים לו, למצוא כמה אנשים שאפשר יהיה להאשים אותם בכול הבעיות. אנחנו עומדים לקראת תקופה של מהומה פנימית", אמר הדיפלומט הפורש.

"אין לו בעיה לטבוח בכול האוקראינים, מכיוון שמבחינתו מדובר בעניין עקרוני, זה עניין של הישרדות פוליטית עבורו. צריך להבין, אם הוא יפסיד במלחמה, זה יהיה הסוף עבורו", הוסיף.

בונדרב חי כיום בז'נווה ואמר כי קיבל את ההחלטה לפרוש מתפקידו כבר כאשר חצו הטנקים הרוסיים את הגבול עם אוקראינה בפברואר. בפועל, הוא מסביר, הוא נאלץ לדחות את ההחלטה עד מאי: "היו לי כמה עניינים להסדיר לפני שעזבתי", סיפר. "החתול שלי היה במוסקווה באותה תקופה, אז היינו צריכים להחזיר אותו לז'נווה, וזה לקח שלושה חודשים".