המשבר בין ארה"ב וסעודיה הולך ומחריף: הנשיא האמריקני ג'ו ביידן אמר הלילה בריאיון ל-CNN כי להחלטה הסעודית לקצץ בתפוקת הנפט היומית "צפויות להיות השלכות". בארה"ב רואים את ההחלטה של ארגון אופ"ק+, בראשות סעודיה, לקצץ 2 מיליון חביות נפט בתפוקה היומית החל מחודש נובמבר כצעד בעייתי במיוחד. מעבר להשפעה על העלאת המחירים, בארה"ב מסמנים את ריאד כמצדדת ברוסיה של פוטין, ומותחים ביקורת על תמיכתה במלחמתה באוקראינה.

בממשל ביידן הבהירו אתמול כי הם "מעריכים מחדש" את היחסים עם סעודיה, והודיעו כי הנשיא מעוניין לפעול בשיתוף פעולה יחד עם הקונגרס בעניין. הדברים על שיתוף הפעולה עם הקונגרס מגיעים בתזמון מעניין, לאחר ההודעה של הסנאטור בוב מננדז, יו"ר ועדת החוץ בסנאט, כי לא יתמוך בהמשך העברת הנשקים האמריקניים לסעודיה עד שהיא לא "תשקול מחדש את עמדתה בנושא המלחמה באוקראינה".

מוחמד בן סלמאן (צילום: MANDEL NGAN / POOL / AFP, Getty Images)
מוחמד בן סלמאן|צילום: MANDEL NGAN / POOL / AFP, Getty Images

האיום האמריקני לא נעצר בסנאטור מננדז, ואתמול הצטרף אליו גם הנבחר גרגורי מיקס, העומד בראש הוועדה המקבילה בבית הנבחרים. "ההחלטה של ארגון אופ"ק+ מאכזבת מאוד ונותנת תמריץ למכונת המלחמה המתועבת של רוסיה", נכתב בחשבון הטוויטר של הוועדה. "בהתאם לכך, אני מסכים עם סנאטור מננדז ולא אאשר מכירות נשק עתידיות לערב הסעודית מעבר לעסקאות שכבר קיימות – עד שהממלכה לא תהפוך את החלטתה בנוגע למלחמה בין רוסיה ואוקראינה".

 

 

גם במשרד החוץ האמריקני החריפו אמש את הטון ואמרו: "הנשיא היה ברור כשאמר שאנו צריכים מערכת יחסים מסוג אחר. אנו נבחן כיצד מערכת היחסים הזו משרתת את האינטרסים שלנו". בתוך כך, כלי תקשורת בארה"ב דיווחו אמש כי פגישה רמת דרג בין נציגים אמריקנים וסעודים שהייתה אמורה להיערך, כולל בנוכחות גורמים מהבית הלבן, בוטלה על רקע המתיחות בין שתי המדינות.

שר החוץ הסעודי פיסל בן פרחאן דווקא ניסה לצנן את הלהבות, ואמר אתמול לעיתון אל-ערבייה: "מערכת היחסים עם ארה"ב אסטרטגית ותומכת בביטחון ויציבות באזור. שיתוף הפעולה הביטחוני בין וושינגטון וריאד משרת את האינטרסים של שתי המדינות, והיחסים בין המדינות חזקים ומבוססים מאז תחילתם".

צינורות נפט של ארמקו בסעודיה (צילום: רויטרס, חדשות)
צינורות נפט של ארמקו בסעודיה|צילום: רויטרס, חדשות

העיתון וול סטריט ג'ורנל דיווח אתמול כי בימים האחרונים נעשו ניסיונות מצד גורמים בממשל ביידן לשכנע בכירים סעודים לדחות בחודש את ההחלטה על קיצוץ בתפוקת הנפט היומית. על פי הדיווח, האמריקנים העבירו לסעודים מסרים כי היצמדות להחלטה לקצץ בתפוקה – בהכרח יסמן אותם כתומכים ברוסיה במלחמה באוקראינה, אולם נטען כי הסעודים סירבו להיענות לבקשות, ואותתו כי אין בכוונתם להעניק לממשל ביידן סיוע פוליטי לפני בחירות האמצע בארה"ב.

לאורך תקופת כהונתו של הנשיא ביידן חלה החמרה דרמטית ביחסי ארה"ב-סעודיה, אולם ניכר כי המשבר הנוכחי מאיים להיות חריג ונפיץ במיוחד. בשום שלב של המתיחות הנפיצה בין המדינות לא נרשמו התבטאויות שכאלה מהצד האמריקני, וניתן להעריך כי התזמון של הצעד, במקביל לבחירות המתקרבות והחשש מהפסד צורב בבית הנבחרים – משפיעים כעת יותר מבעבר.