המשבר המסוכן בין סעודיה וארה"ב בשפל חסר תקדים: הוול סטריט ג'ורנל פרסמו היום (שני) כי גורמים בממשלת סעודיה דיווחו יורש העצר מוחמד בן סלמאן לועג לנשיא ביידן בשיחות סגורות עם מקורבים, צוחק על פליטות הפה שלו ואפילו מטיל ספק בכשירותו המנטלית לבצע את התפקיד שלו. עוד נכתב כי בן סלמאן, השליט בפועל בן ה-37 של הממלכה, לא אהב את ביידן עוד כשכיהן כסגנו של אובמה.

שריפה במפעלי נפט בערב הסעודית (צילום: רויטרס_)
שרפה במפעלי נפט בערב הסעודית, ארכיון|צילום: רויטרס_

הנסיך פייסל בן פרחאן, שר החוץ הסעודי, הכחיש את הדברים: "ההאשמות הללו שהועלו על ידי מקורות אנונימיים הן שקריות לחלוטין. מנהיגי הממלכה תמיד העניקו את הכבוד הגדול ביותר לנשיאי ארה"ב, בהתבסס על אמונתה של הממלכה בחשיבות של מערכת יחסים המבוססת על כבוד הדדי".

אך ניכר כי אין זה מקרה שהדברים הללו מפרסמים דווקא כעת, בשיאו של משבר בין המדינות. לא מן הנמנע כי הפרסום הזה הוא חלק מהצעדים של הארמון בריאד להחזיר אש לביידן, שהבטיח "השלכות" להחלטה של אופ"ק+ בהובלת סעודיה לקצץ בתפוקות הנפט ולהעלות מחירים.

ביידן ביקר במהלך הקמפיין ב-2020 את הנסיך מוחמד בין סלמאן, הם היו בנתק במשך יותר משנה, וכאשר הם נפגשו סוף סוף בג'דה ביולי האחרון, עפ"י גורמים סעודים שנכחו בפגישה - הנשיא ביידן לא רוצה להיות שם ולא התעניין בדיונים על המדיניות. פקידים אמריקנים אמרו דווקא שביידן הקדיש זמן ואנרגיה משמעותיים בפגישות.

בכתבה גם דווח שגורמים סעודים אמרו מצד אחד כי בן סלמאן רואה את התקופה הקרובה כאחת מההזדמנויות האחרונות של סעודיה לגרוף רווחים ממשאבי הטבע שלה, אך מנגד גם מותחים ביקורת על ארה"ב שרואה את היחסים איתם כ"נפט וביטחון בלבד", ומצפים לקבל יחס אחר כבעלי ברית של יותר מ-80 שנה.

דונלד טראמפ מוחמד בן סלמאן  (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
דונלד טראמפ ומוחמד בן סלמאן|צילום: רויטרס, שי פרנקו

לדברי גורמים אמריקניים, ביידן ניסה לדחוף את מערכת היחסים מעבר לנושא הנפט, בכך שהוא פועל להעמקת הקשרים בין ערב הסעודית וישראל.

גורמים אמריקנים אמרו לוול סטריט ג'ורנל שביידן דחף את מערכת היחסים מעבר לנושא הנפט בכך שהוא פועל להעמקת הקשרים בין ערב הסעודית וישראל. אם היחסים יפגעו, וושינגטון תהיה מוגבלת יותר במהלכים לסיכול הטרור, המאמצים להכיל את איראן ולפעול למען השתלבות עמוקה יותר של ישראל באזור.

המבחן הגדול הבא ליחסי המדינות יגיע בתחילת דצמבר: הסעודים אותתו שהם יכולים להעלות את ייצור הנפט אם השוק יאבד את הנפט הרוסי בגלל האמברגו של האיחוד האירופי או תקרת המחירים של מדינות הG-7. גורמים אמריקניים אומרים שאז תיבחן לצד מי עומדת סעודיה: עם אוקראינה ותומכיה המערביים - או עם רוסיה.