המלחמה באוקראינה ממשיכה להיות רחוקה מכל סיום אפשרי, ובימים האחרונים ניכר כי היא מעצימה עוד יותר את הקשר בין רוסיה ואיראן. בנוסף לאספקה של הכטב"מים המתאבדים שאיתם רוסיה עושה שימוש בהתקפות על אוקראינה, איראן הבטיחה לספק גם טילים לצבא הרוסי – כך מדווחת היום (שלישי) סוכנות הידיעות רויטרס.

על פי הדיווח, שני גורמים רשמיים איראניים אישרו את פרטי העסקה. ההסכם בין המדינות נחתם בביקור במוסקבה בשבוע שעבר של סגן נשיא איראן מוחמד מוחבר, בכיר במועצה לביטחון הלאומי האיראנית ושני בכירים במשמרות המהפכה.

התיעוד מקייב (צילום: YASUYOSHI CHIBA/AFP/GettyImages)
שוטר מול מל"ט איראני בקייב, אוקטובר 2022|צילום: YASUYOSHI CHIBA/AFP/GettyImages

"הרוסים ביקשו עוד כטב"מים וטילים איראניים עם דיוק משופר, במיוחד את הטילים מסוג 'פאתח' ו'זולפיקאר'", אמר אחד מהגורמים האיראניים לרויטרס. לדבריו, היכן הרוסים ישתמשו בטילים "זה לא עניינו של המוכר". הוא הוסיף: "אנחנו לא לוקחים צד במשבר באוקראינה כמו המערב. אנחנו רוצים שיסתיים המשבר באמצעים דיפלומטיים".

"הנשק המדובר ביותר בעולם"

לאורך השבוע האחרון מפציצה רוסיה בעוצמה גבוהה רבות מהערים באוקראינה, בעיקר באמצעות טילי שיוט ומל"טים מתאבדים מדגם שהאד-136 מתוצרת איראן. השימוש הנרחב בהם, בהיקף של עשרות מדי יום, הולך ומתברר רק כקצה הקרחון של היחסים ההולכים ומעמיקים בין מוסקבה וטהראן.

כבר בביום ראשון דיווח העיתון וושינגטון פוסט כי בטהראן נערכים לספק לרוסיה טילי קרקע-קרקע מתקדמים מדגמי פתח-110 וזולפיקאר, היעילים לטווחים של 300 ו-700 ק"מ בהתאמה. הדיווח הזה מגיע על רקע דיווחים נוספים, כי איראן נערכת להרחיב את צי המל"טים התוקפים שהיא מספקת לרוסיה עבור המלחמה באוקראינה – ולהעביר לה מל"ט מתאבד נוסף, גדול ובעל אפקט נרחב הרבה יותר, מדגם אראש-2.

מלט רוסי מעל שמי קייב (צילום: רויטרס)
מלט רוסי מעל שמי קייב|צילום: רויטרס

למרות שורת הוכחות וראיות בשטח, בטהראן ובמוסקבה חוזרים ומכחישים את הדיווחים לפיהם אין כל העברת מל"טים ואמצעי לחימה מאיראן לרוסיה. מעבר לשרידים רבים של מל"טים מדגם שהאד-136 שאותרו במקומות שהותקפו, קיים גם תיעוד רחב על עלייה ניכרת בהיקף טיסות המטען מאיראן לרוסיה לאורך השבועות האחרונים, זמן קצר בלבד לאחר שהחלו הדיווחים האמריקניים בחודשים יוני ויולי על אפשרות של עסקה מהסוג הזה.

"אין כל ספק שהמל"טים שצבא רוסיה משתמש בהם באוקראינה הם מתוצרת איראן", נכתב בפוסט בעמוד טלגרם איראני המזוהה עם משמרות המהפכה. אלי אכבר רייפיפור, מבכירי מערך הסייבר באיראן, כתב לאחרונה כי המל"טים מדגם שהאד-136 "הם כעת הנשק המדובר ביותר בעולם".

כטב
כטב"מים איראניים|צילום: רויטרס

איראן אינה רוצה להבליט את מכירת הנשק לרוסיה, מכיוון שאוקראינה זוכה לפופולריות גדולה בעולם ורוסיה הפכה למדינה מבודדת יחסית, כולל בקרב האזרחים האיראנים. באופן מסורתי, מסביר לניו יורק טיימס מחמוד שורי, סגן מנהל המכון ללימודי איראן ואירו-אסיה בטהראן, מקפיד המשטר באיראן למצב את עצמו כמגן החלשים אל מול החזקים, ובמקרה הזה עשויה להיות התנגשות שבאיראן מעדיפים להצניע.

"אבל במקביל, באיראן רוצים להראות לעולם כולו שיש להם כוחות של מעצמה צבאית, וכבעלת ברית יש להם יכולת למכור כמות גדולה של נשקים מתקדמים", הוא מוסיף. "זו גם עוד הוכחה למערב שמדיניות הלחץ המקסימלי נגד איראן אינה עובדת".

הזינוק בטכנולוגיה הצבאית האיראנית

בשנים האחרונות חוותה איראן זינוק של ממש בפיתוח יכולות המל"טים והטילים השונים, וכעת המלחמה באוקראינה מאפשרת לה להציג לעולם את יכולותיה המתקדמות. על פי דיווח בניו יורק טיימס בשבוע שעבר, ישראל, על אף שאינה מסייעת לאוקראינה בנשק ובמערכות הגנה, כן משתפת עימה מודיעין קריטי בתחום המל"טים האיראניים.

מעבר לתצוגת היכולות והמסר שמבקשת איראן להעביר לישראל ולמערב באמצעות הפעלת המל"טים ההתקפיים במלחמה באוקראינה, כולל באמצעות אנשי מקצוע איראניים שפועלים בעצמם בשטח, לעסקאות הנשק הגדולות עם רוסיה יש משמעויות כלכליות ואסטרטגיות חסרות תקדים מבחינתה של טהראן. על יחיא רחים ספווי, לשעבר מפקד משמרות המהפכה ובכיר במערכת הביטחונית בטהראן, לא פחות מ-22 מדינות כבר פנו לאיראן במטרה לרכוש את המל"טים האיראניים.

פוטין עם ח'אמנאי וראיסי: חשש מהתחזקות הברית
פוטין עם ח'אמנאי וראיסי: חשש מהתחזקות הברית

על רקע מעורבותו הגוברת של האמל"ח האיראני במלחמה באוקראינה, כך גם הולך וגובר השיח על איכותם וביצועיהם של המל"טים השונים. חשוב להדגיש כי למרות הפגיעות הרבות עד כה, מערכות ההגנה האווירית של אוקראינה מצליחות ליירט אחוז ניכר מאותם מל"טים שמשוגרים לעברם, כמו גם טילי השיוט הרוסיים. למרות זאת, במהלך השבוע האחרון חווה אוקראינה כמות גדולה של נפגעים, לצד פגיעה במספר דרמטי של מתקני תשתית ואנרגיה – במה שמוסיף ליוקרה שצובר הנשק האיראני.

בימים שבהם נראה כי הסכם הגרעין בין איראן והמעצמות רק הולך ומתרחק, והסיכוי שיחודש בסופו של דבר נראה נמוך מיום ליום, הרחבת עסקאות הנשק והאמל"ח של איראן עשויות לאפשר מקור הכנסה חדש ולא מבוטל, במקביל לאי-הסרת הסנקציות על משק הנפט והאנרגיה במדינה. בארה"ב אומנם נערכים להרחבת הסנקציות על טהראן בעקבות העברת המל"טים לרוסיה, אך באיחוד האירופי עדיין רחוקים מכך – ורק אתמול אמר נציב מדיניות החוץ ג'וזפ בורל כי "נמשכים המאמצים לחפש ראיות ברורות ומוחשיות" לעסקאות נשק בין טהראן ומוסקבה.