גם אמש (שלישי), 39 ימים לאחר שהחלו המחאות הנרחבות באיראן, ולמרות שחלה דעיכה בעוצמתן והיקפן, הן עדיין רחוקות מאוד מלהסתיים. למעשה, רבים מעריכים כי מחר צפויות המחאות להתחזק ולהתעורר מחדש במוקדים רבים, עם ציון 40 ימים למותה של מהסא אמיני. בתרבות האיראנית והשיעית, יום הארבעים למותו של אדם עשוי להיות חשוב לפחות כמו יום ההלוויה עצמה.
על רקע הדברים הללו, גוברות ההערכות כי מחר יתפרצו הפגנות נרחבות חדשות באזורים רבים, כולל באזורים שבהם חלה רגיעה מסוימת במחאות בשבועות האחרונים. לפי חלק מהפרשנים, המחאה הנוכחית באיראן כבר נחשבת אולי לחריגה והדרמטית ביותר מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979. הערב דיווחה סוכנות הידיעות תסנים כי קצין בדרגת קולונל ולוחם בסיג' נורו למוות בעימותים בעיר זהדאן בדרום-מזרח איראן. מדובר בעיר שידעה בשבועות אחרונים חלק מאירועי האלימות הקשים ביותר בתקופת המחאות.
למרות זאת, ההפגנות והמהומות וההתנגשות בין המפגינות והמפגינים לכוחות הביטחון נמשכת מדי יום. עדויות וקטעי וידאו מלמדים כי אתמול חל עימות נרחב בין כוחות הביטחון לתלמידות בבית ספר בטהראן, שהגיע עד לכדי ירי ושימוש באמצעים לפיזור הפגנות מצד הרשויות.
במקביל לעימותים הקשים בתוך בית הספר, נפוצו דיווחים כי גם הרשויות מתנכלות גם להורי התלמידים ואף מאיימות עליהם שלא לדווח או לספר כיצד ילדיהם נפגעו. בעקבות המהומות, תלמידה בת 16 נפצעה קשה ופונתה לקבלת טיפול בבית החולים.
במשטרת טהראן דוחים את הדיווחים כי נקלעו לעימותים עם התלמידים בבית הספר, שגרמו לפציעתה של התלמידה. במקום זאת, טוענים שם כי המשטרה הגיעה למקום "רק לאחר שקיבלה קריאה בעקבות אירוע אלימות שמתחולל שם בין כמה תלמידים".
במקביל להמשך המהומות, באיראן הודיעו אתמול כי הם צפויים להעמיד מאות בני אדם לדין. על פי ההודעה הרשמית, 315 בני אדם נעצרו בשבועות האחרונים בגין מהומות שנועדו "לפגוע בביטחון הלאומי, לייצר תעמולה נגד המשטר ולגרום לאי-סדר ציבורי". למרות ההודעה, ההערכה היא כי המספר המדויק של העצורים עומד על כמה אלפים.
הרשויות באיראן מקפידות לקדם את המסר כי המהומות אינן תוצאה של סבלם הממושך של האזרחים, כי אם בשל התערבות זרה של מדינות מערביות, ובראשן ארה"ב וישראל. ביטוי לדברים הללו התקבל בדברי בכירים איראנים רבים שהתייחסו למהומות בתקופה האחרונה, כולל המנהיג ח'אמנהאי והנשיא ראיסי.
ההסלמה במהומות - והקשר למתיחות עם אזרביג'ן
על רקע הדברים הללו, באיראן דיווחו אתמול כי עצרו חוליה של 10 "סוכנים שעבדו עבור ישראל" במחוז מערב אזרביג'ן באיראן. תזמון ההודעה אינו מקרי, וכמו בפעמים רבות אחרות, מגיע דווקא בזמן מתיחות פנימית באיראן. גם מיקום "התפיסה", לכאורה, אינו מקרי, ומגיע על רקע התחזקות המתיחות בין איראן לשכנתה אזרביג'ן. בימים האחרונים מנהלים משמרות ההמהפכה תרגיל צבאי נרחב סמוך לגבול עם אזרביג'ן, ומאותתים כי אינם מרוצים מחילופי האש האחרונים בין אזרביג'ן לארמניה, ואף הבהירו כי "לא יקבלו שינוי נוסף במצב הגבולות באזור".
העוינות בין טהראן לבאקו התחזקה לאחר שבסוף השבוע שעבר פתח שר החוץ האיראני חוסין אמיר עבדאללהיאן קונסוליה איראנית חדשה בעיר קאפאן בארמניה, באזור סויוניק שהפך לאזור מחלוקת עם אזרביג'ן, וחלק ממנו נכבש על ידי הצבא האזרי במלחמה באזור בשנת 2020. פתיחת הקונסוליה האיראנית שם מגיעה על רקע השתתפותו של נשיא טורקיה ארדואן בחנוכת נמל תעופה אזרי חדש באזור אחר שנכבש על ידי באקו באותה מלחמה.
במקביל, ועל רקע המעורבות ההולכת וגדלה של הנשק האיראני במלחמה באוקראינה, מתפרסמים בימים האחרונים דיווחים כי ארמניה נערכת לרכוש כמות גדולה של מל"טים תוקפים מאיראן. במלחמה האחרונה שלהם ניכר ההבדל הגדול אל מול הצבא האזרי, המצויד היטב במל"טים מתקדמים מתוצרת טורקיה וישראל. רק לאחרונה אמר אחד מבכירי מפקדי הצבא האיראניים כי בתקופה האחרונה קיבלה טהראן בקשות "מ-22 מדינות" שמעוניינות לרכוש את המל"טים האיראניים.