האקדמיה המלכותית השוודית למדעים הכריזה היום (שלישי) שהמדענים אלן אספקט הצרפתי, ג'ון קלוזר האמריקני ואנטון זיילינגר האוסטרי הם הזוכים בפרס הנובל בפיזיקה לשנת 2022. הוועדה שמעניקה את הפרס, אמרה שהשלושה זכו בזכות מחקרם החלוצי והמתקדם בתורת הקוונטים, שחוקר העברת מידע בין חלקיקים.
"קיים כעת תחום מחקר גדול הכולל מחשבים קוונטיים, רשתות קוונטיות ותקשורת מוצפנת קוונטית מאובטחת", נכתב בהצהרת הזכייה של המדענים. "המדענים אפשרו מחקר יסודי נוסף וגם פוטנציאלית, סללו את הדרך לטכנולוגיה מעשית חדשה".
הפרופסור אנטון זלינגר וחתן פרס הנובל הטרי אמר בפני ועדת הפרס: "אני עדיין בהלם, זה מאוד משמח. מאוד הופתעתי מהשיחה שקיבלתי מכם". הפרס, שמוענק מדי שנה כבר למעלה ממאה שנים, שווה כ-900,000 דולר.
האקדמיה המלכותית השוודית העניקה את פרס הנובל לשלושה עבור '"ניסויים עם פוטונים סבוכים, ביסוס הפרת אי-השוויון של בל ומדע המידע הקוונטי החלוצי".
פרס הנובל בפיזיקה הוא הפרס השני שמוענק השבוע, לאחר שהגנטיקאי השוודי סוואנטה פאבו זכה אתמול בפרס לפיזיולוגיה או רפואה. פאאבו, חקר את הגנום של מיני אדם נכחדים. פאאבו הקים דיסציפלינה מדעית חדשה לגמרי, פליאוגנומיקה, אשר חשפה הבדלים גנטיים שמבדילים בין בני האדם החיים לבין מיני האדם שנכחדו.
תגליותיו מספקות את הבסיס לחקר מה הופך אותנו לאנושיים באופן ייחודי. באמצעות המחקר החלוצי שלו, השיג חתן פרס הנובל משהו שנראה בלתי אפשרי: ריצוף הגנום של הניאנדרטל, מין אדם קרוב משפחה של בני האדם של ימינו - שנכחד.