דיווחים פנימיים מאיראן מצביעים על כך שפוליטיקאים שונים, כולל כמה בכירים, מביעים בתקופה האחרונה את רצונם ברפורמות שונות – בתקווה להקל את זעם המפגינים ולשחרר מעט מהלחץ המופנה כלפיי המשטר במסגרת מחאת החיג'אב. יותר מ-100 ימים מאז מותה של הצעירה מהסא אמיני ותחילת ההפגנות, רשת החדשות אמוואג' ניוז, היוצאת לאור בבריטניה ומפרסמת באנגלית, ערבית ופרסית, מדווחת מפי שלל מקורות באיראן על התופעה ההולכת ומתרחבת.

על פי הדיווח, גם פוליטיקאים מתונים וגם כאלה שמרנים, בהם גם המקורבים למשטר ולמנהיג העליון, מציעים אפשרויות שונות להרגעת הרוחות במדינה, ובהן גם פשרה בעניין אכיפת עטיית החיג'אב. בשלב זה הדברים רחוקים מהסכמה, ועדיין לא ניכר כי הם מתקרבים לקבלת תמיכה מצידו של המנהיג העליון עלי ח'אמנהאי. עוד מדווח כי עדיין לא ברור מעמד משמרות הצניעות, שלפני כחודש נפוצו טענות בנוגע לסגירתן - שבהמשך התבררו כלא נכונות.

ההפגנות במדינה (צילום: Getty images)
הפגנות המחאה באיראן בעקבות מותה של מהסא אמיני |צילום: Getty images

הדיווח מציג שלושה גורמים בכירים בפוליטיקה האיראנית שהביעו את רצונם בקידום רפורמות, בהם יו"ר הפרלמנט לשעבר וכיום יועצו של ח'אמנהאי, עלי לאריג'אני, יו"ר הפרלמנט הנוכחי מוחמד באקר קליבאף, וכן שר התיירות ותרבות המורשת עזאתאללה זארגאמי. לאריג'אני טען כי יש להקל בחומרת אכיפת חובת עטיית החיג'אב, ודווח כי הוא הביא כדוגמה את החוק באיראן האוסר על הצבת צלחות לוויין בבתים – שאינו נאכף כהלכה ואף זוכה להתעלמות.

זארגאמי, פוליטקאי שמרן שעמד בראש הטלוויזיה המרכזית באיראן, ציין כי אין משמעותה של רפורמה במערכת הפוליטית באיראן כ"קריסה". גם קליבאף הדגיש את הצורך ברפורמה ואמר כי היא "חייבת לקרות במערכת הממשל במדינה".

צילום: רויטרס, חדשות

הדיווח מציג גם כמה גורמים נוספים במערכת הפוליטית באיראן אשר קוראים בשיחות סגורות לערוך שינויים ורפורמות. בין היתר מוזכרים שמותיהם של מוח'סן ראזאי, יועצו הכלכלי של הנשיא אברהים ראיסי וגם עלי שמח'אני, מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי באיראן, לשעבר בכיר במשמרות המהפכה. עוד עולה כי פוליטיקאים בכירים נוספים מביעים תמיכה במהלכים מהסוג הזה.

בתחילת דצמבר פרסמה קבוצת ההאקטיביסטים האיראנית Black Reward ידיעות שהצליחה לגנוב בפריצה לסוכנות הידיעות החצי-רשמית פארס, הנחשבת מקורבת למשמרות המהפכה. על פי אחת הידיעות, המנהיג ח'אמנהאי אמר ליו"ר הפרלמנט קליבאף כי הוא לא יתערב באופן פעיל במהלכים לקידום רפורמות בנושא, אולם יסכים לתמוך בהן אם יושג קונצנזוס בעניינן בקרב גורמי המערכת הפוליטית.

איראנים מוחים על מותה של מהסא אמיני (צילום: AP)
צילום: AP
מהסא אמיני, שהוכתה למוות על ידי משמרות הצניעות
מהסא אמיני, שהוכתה למוות על ידי משמרות הצניעות באיראן

לאורך חודשי המחאה האחרונים סירבו באיראן להסכים לדרישות המפגינים ואף איימו באמצעים אלימים וקשים נגדם. על פי חלק מההערכות, פשרה של המשטר בעניין עטיית החיג'אב, שנחשב באיראן לסמל, עשויה דווקא לשדר חולשה – שדווקא תעודד את המפגינים להמשיך למחות ולדרוש שינויים, ולא תרגיע את הרוחות.

גם בימים האחרונים מתעקשים באיראן, לפחות באופן רשמי, כי מקורן של ההפגנות מגיע מארה"ב, ישראל ומדינות נוספות במערב המבקשות לערער את יציבות המשטר. עד כה, 2 מפגינים הוצאו להורג, ולפחות תשעה נוספים נידונו למוות וממתינים לעונשם. כ-500 בני אדם נהרגו וקרוב ל-20 אלף נעצרו במסגרת ההפגנות הנרחבות, שבשבועות האחרונים שככו מעט - אך תנועת המחאה רחוקה מלגווע וממשיכה להעסיק את המשטר.