בזמן שבישראל יו"ר הליכוד בנימין נתניהו כבר נערך לחלוקת התיקים - עוד לפני שקיבל את המנדט להקמת הממשלה מהנשיא, העיניים בעולם הערבי נשואות להשפעה של תוצאות הבחירות בישראל ומשדרות דאגה לנוכח הרכב הממשלה המסתמן. כלי התקשורת המרכזיים במצרים, בירדן ובאיחוד האמירויות לא נותרו אדישים לנוכח כוחו העולה של חה"כ איתמר בן גביר וחזרתו המסתמנת של נתניהו – ועוקבים בדריכות אחר המתרחש.

בחירות 2022 - סיקור נרחב ב-N12:

מצרים

"ממשלת נתניהו עלולה לגרום למתיחות ביחסי ארה"ב וישראל"

בערוץ החדשות של קהיר, אל-קאהירה אל-אח'באריה, התראיין מומחה לפוליטיקה בין-לאומית, שטען כי ממשלתו של בנימין נתניהו, אם תקום – עלולה לגרום למתיחות ביחסים בין ארה"ב לישראל. "הדיפלומטים המנוסים באמריקה מאמינים שישראל חייבת לספק משהו. יש לה תמיכה חסרת תקדים כדי לשמור על ביטחונה, אבל השינויים באקלים הערבי ובמערכת הבין-לאומית מחייבים את הישראלים להשאיר משהו לפלסטינים", הוא טען.

חבר הכנסת איתמר בן גביר בהר הבית (צילום: מנהלת הר הבית)
איתמר בן גביר בהר הבית|צילום: מנהלת הר הבית

עוד הוא הוסיף: "ארה"ב מאמינה שהישראלים צריכים לחפש את השלום ואת פתרון שתי המדינות שעליו הסכימו מנהיגי ערב מאז 2002 ודיברו עליו הרפובליקנים והדמוקרטים. אבל הקולות הביקורתיים הפכו למצב שהם לא רוצים לפגוש את נתניהו"

"האיום של נתניהו וערבות אמריקנית: האם יתקיים הסכם הגבול הימי בין ישראל ללבנון?"

בין הכותרות שמתנוססות בעיתון "אל-מצרי אל-יום", מובע החשש מכך שחזרתו המסתמנת של נתניהו תשפיע על הסוגיות האזוריות ובפרט על הסכם הגבול הימי בין ישראל ללבנון. "נתניהו חזר בכמה הזדמנויות על סירובו להסכם הגבול עם לבנון וציין כי הוא יטפל בזה בדיוק כפי שעסק בהסכם אוסלו", נכתב בעיתון המצרי. "הוא תיאר אותו כ'עוד הסכם כניעה'".

ירדן

"המנצח האמיתי – הימין הקיצוני והתגלמות השנאה והגזענות"

בעיתון הוותיק א-דוסתור שיוצא לאור בירדן התפרסם טור נגד הרכב הממשלה המסתמן בישראל. "אין דבר כזה העם הפלסטיני מבחינת מנהיג הימין הקיצוני איתמר בן גביר. הפופולריות שלו נבנתה על שנאת ערבים ועל קריאה לגירוש הפלסטינים ממולדתם", נכתב. עוד נטען כי "הצלחת הימין הקיצוני והמפלגות הדתיות מחזירה אותנו לחוק הלאום".

בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

"יהדות המדינה והמדיניות הקיצונית של הממשלה הבאה יהיו בראש סדר העדיפויות של הממשלה הבאה, היא חלק ממדיניות הדרה וגזענות", הוסיפו בטור שנכתב בעיתון הירדני. "זה מעמיד את ישראל בכיוון של מדינה גזענית, טומן השלכות ובעיות רבות, וסותר עקרונות הומניטריים ודמוקרטיים".

"בן גביר הוא הפרצוף האמיתי של הצבא הישראלי – שמאמין ומיישם בעצמו את מה שהוא קורא לעשות"

בעיתון הירדני א-ראי תיארו בהרחבה את התמיכה ביו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר וכינו אותו "הפרצוף האמיתי של הצבא הישראלי", תוך שציטטו את דבריו של העיתונאי גדעון לוי שפרסם טור בנושא בעיתון הארץ. "שניים מתוך עשרה חיילים הצביעו לאיתמר בן גביר. שניים מתוך עשרה חיילים הם כהניסטים. שניים מתוך עשרה חיילים בעד טרנספר, סיפוח, מוות למחבלים, מוות לערבים", נכתב.

איחוד האמירויות

"הימין הקיצוני ביותר הפך לשחק מקובל בזירה"

גם בעיתון אל-חליג' שמתפרסם באיחוד האמירויות מתייחסים לתהליך עלייתו של בן גביר בפוליטיקה הישראלית, לאחר שהציונות הדתית הפכה לממשלה השלישית בגודלה. "הבחירות בישראל – משבר מתמשך", נכתב בכותרת.

עליית הכהניזם
איתמר בן גביר עם ברוך מרזל ובני גופשטיין

"מחנה נתניהו לא מבוסס על יסודות פוליטיים ואידיאולוגיים חזקים", טענו בעיתון. "אין הבטחה ששנות הממשל הקרובות יהיו יציבות יותר מהקודמות". על ההצלחה של בן גביר נכתב כי "הופעתו של הימין הקיצוני ביותר המיוצג בידי הכהניזם, לשחקן מקובל בזירה - הפך את הצלחתה של הציונות הדתית עם עוצמה יהודית להפתעה בבחירות – למרות האופי הגזעני של סמוטריץ' ובן גביר".

"תקווה גדולה למתנחלים שישליטו בעוד אדמות פלסטיניות"

ב"אמיראת אל-יום" התייחסו להשפעה של הרכב הממשלה המסתמן על נושא ההתיישבות והביעו דאגה מכך שהסוגיה הפלסטינית תידחק לפינה. "מתנחלים ישראלים נפעמים מהניצחון המהדהד של הימין", טענו. "למתנחלים שרואים עצמם 'חלוצים בהשבת הארץ שהבטיח להם אלוהים' יש כבר תקוות גדולות לתקציבים, בנייה ותשתיות כדי לשמור על שגשוג יישוביהם".

אמש דיווח כתבנו המדיני ירון אברהם ב"מהדורה המרכזית" כי בפגישות שקיים הנשיא הרצוג בוועידת האקלים בשארם א-שיח' עם מנהיגי ירדן, מצרים ואיחוד האמירויות - הוא שמע מהם חששות מהרכב הממשלה המסתמן. מדובר בשתי סוגיות עיקריות שמעסיקות אותם - היחסים עם הפלסטינים והסטטוס קוו בהר הבית בצל ההתבטאויות בעניין תפילת יהודים. הרצוג מצידו, ציין כי ישראל מעוניינת בקידום היציבות האזורית ובשמירת היחסים עם המדינות הללו.