הלחימה וההתקדמות האוקראינית נמשכת בגזרה הדרומית במחוז חרסון, למרות מיעוט פרטים שנובע מאיפול מכוון שמטילה הממשלה בקייב. על פי ההערכות, הצבא האוקראיני ממשיך להתקדם במטרה להשתלט על כל האזור שממערב לנהר הדנייפר, לקראת כיבוש אפשרי של העיר חרסון שנכבשה על ידי הרוסים בתחילת המלחמה. ברקע ההתקדמות הולכת ומתחזקת אזהרתו של נשיא אוקראינה זלנסקי מפני פעולת חבלה אפשרית של הרוסים בסכר, שעשויה להציף את כל האזור.

ביום חמישי הזהיר זלנסקי כי הצבא הרוסי עוסק בהטמנת חומרי נפץ גדולים בסכר קחובקה שעל נהר הדנייפר במחוז חרסון, וצפוי לפוצץ אותו במקביל להתקדמות הכוחות האוקראיניים באזור. לדבריו, הסכר שממוקם בתחנת הידרו-אלקטרית שנמצאת שם מחזיק כמות של כ-18 מיליון קוב מים, ופיצוצו עשוי להציף יותר מ-80 יישובים, כולל העיר חרסון.

הבוקר מצטרפים גורמי מודיעין מערביים להערכתו של זלנסקי, ותומכים בחשד כי הרוסים אכן עשויים לפוצץ את הסכר. בין היתר העריך המכון לחקר המלחמה (ISW) כי הדבר עשוי להתרחש, במקביל לנסיגת הרוסים מהאזור. הלילה התייחס זלנסקי לדברים ואמר כי על העולם להכריז על פעולה מסוג זה כפשע מלחמה "טרוריסטי", אם אכן יקרה, ויש לראות בפעולה שכזו "ניסיון לרצח המוני חסר הבחנה".

הסכר בקחובקה, מחוז חרסון (צילום: maxar)
צילום: maxar

במקביל להאשמות מקייב, ברוסיה טוענים בתקופה האחרונה שדווקא האוקראינים הם אלה שמפציצים את הסכר, ומשגרים לעברו טילים במסגרת הניסיונות שלהם להתקדמות במחוז חרסון. הדברים הללו מלמדים ששני הצדדים נערכים לאפשרות של פגיעה בסכר, במה שעשוי לפגוע באזור כולו. אזור נוסף שעלול להיפגע מפגיעה בסכר הוא חצי האי קרים, שנמצא בשליטתה של רוסיה.

כזכור, השבוע הודיעו הרוסים על פינוי 60-50 אלף בני אדם מאזור חרסון, על רקע התקדמות הכוחות האוקראיניים באזור ומאמציהם לכבוש את מחדש את המחוז. הרוסים הבהירו כי אין משמעו של הפינוי ככוונה לוותר על השליטה במחוז, אך הדבר נועד לסייע לייצב קווי הגנה חזקים ויציבים יותר. הלילה טענו הרשויות הרוסיות בחרסון כי הם צפויים להפוך את העיר חרסון ל"מבצר" ולא לאפשר את נפילתה בידי האוקראינים.

המתקפה האווירית של רוסיה על קייב בירת אוקראינה (צילום: רויטרס)
המתקפה האווירית של רוסיה על קייב בירת אוקראינה|צילום: רויטרס
המלחמה באוקראינה, טנק רוסי שנותר בשטח הכבוש (צילום: cnn)
המלחמה באוקראינה, טנק רוסי שנותר בשטח הכבוש|צילום: cnn

בתוך כך, אתמול התרחשה שיחת טלפון חשובה, בין שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין ושר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו. השיחה בין השניים הגיעה על רקע מה שנראה כמתיחות שיא בין וושינגטון ומוסקווה בתקופה האחרונה, והייתה הראשונה ביניהם מאז חודש מאי. השניים שוחחו על המלחמה באוקראינה ועל המתיחות הבין-לאומית, והפנטגון ציין כי היא התקיימה ביוזמת אוסטין שהדגיש את "הצורך בקווי תקשורת משותפים" בזמן המלחמה באוקראינה. רק השבוע ציין שגריר רוסיה בארה"ב כי יש נתק בתקשורת בין שתי המעצמות.

איראן גינתה הבוקר בחריפות את החלטתן של בריטניה, צרפת וגרמניה לקרוא לאו"ם לחקור את החשדות כי העבירה מל"טים לרוסיה. שר החוץ האמריקני בלינקן אמר הלילה כי הוא מעריך שאיראן תמשיך להעביר מל"טים תוקפים לרוסיה. הדברים הללו מגיעים על רקע דיווחים כי איראן נערכת גם להעביר טילי קרקע-קרקע בליסטיים ומל"טים נוספים, כולל מל"טים מתאבדים מדגש אראש-2, לרוסיה.

במקביל להתקדמות הלחימה האוקראינית במחוז חרסון בדרום, הרוסים נערכים להמשך התקדמות האוקראינים גם במחוז לוגנסק במזרח. צילומי לוויין וצילומים מכלי התקשורת ברוסיה מציגים בימים האחרונים את "קו ואגנר" – קו ביצורים מיוחדים שהוקם על ידי לוחמי יחידת קבוצת ואגנר, שנועד לבלום את התקדמות הצבא והטנקים האוקראיניים.

קו הביצורים שהקימה קבוצת וגנר בלוגנסק, אוקראינה (צילום: MAXAR)
קו הביצורים שהקימה קבוצת וגנר בלוגנסק, אוקראינה|צילום: MAXAR
קו הביצורים של קבוצת ואגנר במחוז לוגנסק, אוקראינה (צילום: MAXAR)
קו הביצורים של קבוצת ואגנר במחוז לוגנסק, אוקראינה|צילום: MAXAR
קו הביצורים של קבוצת ואגנר במחוז לוגנסק, אוקראינה
קו הביצורים של קבוצת ואגנר במחוז לוגנסק, אוקראינה

קו הביצורים המיוחד נפרש לאורך של כ-2 ק"מ, ומורכב משני קווים עבים של פירמידות מבטון – מה שעשוי לבלום את התקדמות הטנקים האוקראיניים, סמוך לעיירה הירסקה. בימים האחרונים עולות הערכות כי צבא אוקראינה צפוי להמשיך ולהתקדם באזור צפון לוגנסק ולנסות להרחיב את כיבוש השטח שלו במחוז המזרחי, שלפני כמה שבועות סופח על ידי פוטין לתחומה של רוסיה.