לשורת ההפצצות והתקיפות של רוסיה על שורת מטרות ויעדים אזרחיים באוקראינה בימים האחרונים יש סיבה ברורה. לאחר שורת מפלות קשות בשדה הקרב, ולאחר שבמהלך החודש האחרון איבד צבא רוסיה שטח בגודל של אלפי קילומטרים רבועים – מינה בסוף השבוע הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין את גנרל סרגיי סורוביקין לתפקיד מפקד הכוחות הרוסיים באוקראינה. סורוביקין נושא עימו מוניטין מפוקפק במיוחד, ופיקד בעבר גם על הכוחות הרוסיים בסוריה. לאורך השנים הפך שמו שם נרדף לאכזריות וקשיחות – וכעת הוא מטיל אימה על אוקראינה כולה.

"גנרל ארמגדון", או "הקצב מסוריה", מגיע על פי ההערכות כמינוי ישיר של פוטין, על רקע גלי ביקורת ומתיחות נרחבים בצמרת הביטחונית במוסקווה. לאחר ההפצצות הרוסיות הכבדות על ערי אוקראינה, כולל הבירה קייב, ביום שני, הסביר פוטין כי מדובר ב"הצעה של משרד ההגנה", וניכר כי התכוון באופן ישיר לסורוביקין.

גנרל סורוביקין (צילום: AP)
גנרל סורוביקין|צילום: AP

בראש ובראשונה, מינויו מגיע כדי לנסות ולעשות סדר בצבא הרוסי המושפל. באמצעות מינוי של אדם בעל מוניטין כשל סורוביקין לתפקיד הבכיר, ניכר כי פוטין מבקש לאותת שהוא רחוק מלוותר על המלחמה, והוא מוכן להיכנס לשלב חדש בקרבות.

ואולם, מומחי צבא שונים מעריכים כי הבעיות הגדולות של הצבא הרוסי רחוקות מלהיפתר באמצעות מינוי של מפקד בכיר, עתיר הישגים ותכונות ככל שיהיה. תמונות הכאוס של הגיוס הרוסי החלקי, הדיווחים הרבים על מחסור באמצעים בסיסיים, ציוד לוגיסטי, תחמושת ונשק הם רק חלק מהמצוקות הגדולות של הצבא, שאין ביכולותו של סורוביקין לפתור.

הפצצה על קשתות החירות של העם האוקראיני
הפצצה על קשתות החירות של העם האוקראיני
מתקפת טילים על קייב (צילום: רויטרס)
מתקפת טילים על קייב|צילום: רויטרס

ולמרות הכול, לאורך הימים האחרונים מפגיזה רוסיה את ערי אוקראינה בעוצמה ואינטנסיביות שלא נראו אולי מאז הימים הראשונים למלחמה, עם תחילת הפלישה בסוף פברואר. המטרות של התקיפות ברורות: יעדים אזרחיים בתחומי התשתיות, האנרגיה והממשל. יחד עם זאת, לאחר יותר משבעה חודשי מלחמה וסנקציות קשים, רוסיה סובלת ממחסור גדול של תחמושת – והשקעה נרחבת במטרות ללא חשיבות צבאית עשויה לאותת כי ייתכן והיא קרובה למיצוי המהלכים הצבאיים שלה.

סורוביקין, בן 56, פיקד בעבר על כוחות האוויר והחלל בצבא רוסיה. בשנים האחרונות הוא הוביל את הכוחות הרוסיים בלחימה בסוריה, ונחשב לאחד הבכירים שהובילו את ההפצצות הכבדות ביותר על העיר חלב. ארגוני זכויות אדם שונים טענו כי הוא "נושא באחריות פיקודית" להתקפות נגד אזרחים, כולל הפצצות ישירות של מבני מגורים, בתי ספר ובתי חולים. בבחינת הטקטיקה הנוכחית של רוסיה, שגם הלילה והבוקר שיגרה טילים ומל"טים נגד יעדים שונים באוקראינה – נראה שהוא מתאים בבירור להוביל את המתקפות הללו.

רגע נפילת טיל בקייב
רגע נפילת טיל בקייב

מהבחינה הישראלית, סורוביקין פגש בשנת 2018 ברוסיה את מפקד חיל האוויר לשעבר, אלוף (במיל') עמיקם נורקין. מטרת הפגישה הייתה ניסיון ישראלי להסביר את עמדת צה"ל בתקרית הפלת מטוס איליושין של צבא רוסיה מעל שמי סוריה, לאחר מתקפת הטילים בעיר לטקיה בספטמבר 2018, שיוחסה לצה"ל. במהלך המתקפה הפילו מערכות ההגנה האווירית של צבא סוריה מטוס תובלה רוסי, ועליו היו 15 אנשי צוות שנהרגו כולם.

 

 

בשלב זה קשה לומר אם סורוביקין הוא הגורם היחיד והבלעדי לשינוי באופי התקיפות וההפצצות של רוסיה על אוקראינה, אך בפירוש ניתן לומר כי מפקדים רבים שמתאימים יותר ממנו להוציא אותן לפועל. כאמור, למרות האימה הגדולה שהן מטילות על אזורים גדולים באוקראינה, הן נעדרות כמעט לחלוטין מטרה צבאית – ובשדה הקרב עצמו צבא אוקראינה ממשיך להתקדם, ומאיים לכבוש שטחים נוספים במחוזות חרסון, דונייצק ולוגנסק.

בינתיים, ניכר כי במוסקווה ישנה התלהבות לא מבוטלת מסדרת ההפצצות האחרונות על אוקראינה, מה שעשוי לחזק את ההערכה כי ההפצצות הללו נועדו בראש ובראשונה להשתקת ביקורת מבית. לפני יומיים אמר המנהיג הצ'צ'ני רמזאן קדירוב כי הוא "מאושר ב-100%", והנשיא לשעבר מדוודב איים כי ההפצצות הללו הן "רק ההתחלה". במקביל, דברים דומים נשמעו מגורמים שונים בתקשורת הרוסית, שלאורך החודשים האחרונים הפכו מזוהים מאוד עם הנרטיב של הקרמלין במלחמה באוקראינה.

מתקפת טילים על קייב (צילום: רויטרס)
מתקפת טילים על קייב|צילום: רויטרס
מתקפת טילים על קייב (צילום: רויטרס)
מתקפת טילים על קייב|צילום: רויטרס

השפעה אחת של התקיפות הרצחניות של רוסיה נגד יעדים אזרחיים באוקראינה היא כנראה דבר שפחות ישמח את פוטין והרוסים, והיא הגברת התמיכה והסיוע לקייב מצד מדינות המערב. כבר אתמול הועברו לאוקראינה כמה מערכות הגנה אווירית מתקדמות מגרמניה, וניכר שמגמה זו תלך ותתרחב. בתוך כך, היום מתכנסים בבריסל שרי ההגנה של מדינות ארגון נאט"ו – וככל הנראה הם צפויים להורות על הרחבת הסיוע הצבאי לאוקראינה.

אחד הנשקים הבולטים שבהם משתמשת רוסיה בימים האחרונים נגד מטרות אזרחיות באוקראינה הם המל"טים האיראניים השונים. נשיא אוקראינה זלנסקי אמר אתמול למנהיגי מדינות ארגון ה-G7 כי רוסיה הזמינה מאיראן לא פחות מ-2,400 מל"טים מתאבדים מדגם שהאד 136.

 

 

גם המודיעין הבריטי התייחס הבוקר לעניין המל"טים האיראניים שבשורות צבא רוסיה, והדגיש כי נעשה שימוש נרחב בעיקר במל"ט המתאבד שהאד 136. יחד עם זאת, נכתב, נראה כי הוא חשוף מאוד ליירוט של מערכות הגנה אווירית קונבנציונליות וניכר כי הוא לא מצליח למלא את ייעוד התקיפות שרוסיה קיוותה להשיג באמצעותו.