נמשכת המתיחות בין סין וטייוואן: למרות שהיה אמור להסתיים כבר ביום ראשון – הבוקר (שלישי) הודיעה סין על הארכה נוספת של התרגיל הצבאי הגדול שהיא עורכת מאז השבוע שעבר סביב טייוואן. במקביל, שר החוץ הטייוואני, ג'וזף וו, אמר היום כי התרגילים הרבים של סין הם חלק מהכנה מתוכננת לקראת פלישה של הצבא הסיני לאי השנוי במחלוקת.

סיקור מתיחות סין-טיוואן ב-N12:

בטאיפיי אמרו הבוקר כי סין מחפשת כל הזמן תירוצים כדי לאיים על טייוואן ולאתגר את המצב הביטחוני שלה, וביקור פלוסי באי בשבוע שעבר היווה הזדמנות מצוינת מבחינתה של בייג'ינג לעשות זאת. במקביל, משרד ההגנה של טייוואן הודיע הבוקר כי פתח בתרגיל צבאי משלו, שנועד לתרגל את הכוחות המקומיים בהגנה על האי מפני פלישה סינית.

שר החוץ וו אמר כי אינו יכול לנקוב בלוח זמנים אפשרי לפלישה סינית לטייוואן, כלומר שפעולה כזאת עלולה להתרחש בכל שלב. לדבריו, טייוואן "אינה מאוימת, אפילו לא בעקבות התרגילים הנרחבים של צבא סין, שמרבה לחצות בימים האחרונים את קו ההפרדה במצר טייוואן".

מטוס קרב סיני מעל שמי טייוואן (צילום: רויטרס)
מטוס קרב סיני מעל שמי טייוואן|צילום: רויטרס
אזרח טייוואני צופה בתרגיל הסיני ליד טייוואן (צילום: רויטרס)
אזרח טייוואני צופה בתרגיל הסיני ליד טייוואן|צילום: רויטרס

"סין מבצעת תרגילים נרחבים באש חיה, כולל שיגור טילים, במקביל לתקיפות סייבר, הפצת דיסאינפורמציה והגברת המחנק הכלכלי על האי – כל זאת במטרה להחליש אותנו ולפגוע ברוח שלנו", הוסיף. "סין מנסה להפוך את פעילותה הצבאית ברחבי טייוואן לעניין שבשגרה – במטרה לסדוק ולזעזע את הסטטוס-קוו ברחבי מצרי טייוואן. פעולות אלה מאיימות על הביטחון האזורי כולו, ומספקות תמונה ברורה של השאיפות הגאו-אסטרטגיות של סין גם מעבר לטייוואן".

ביידן: "מודאג מהפעילות של סין באזור"

מקורות בטייוואן מסרו כי עם תחילת התרגיל של טאיפיי הבוקר, לפחות עשרה כלי שיט של הצי הטייוואני התייצבו מול כלי שיט סיני לאורך מצר טייוואן. "סין ממשיכה לנסות ולדחוק את קו ההפרדה בלב מצר טייוואן, והכוחות הטייוואניים מנסים להבטיח את שמירת נתיבי השיט הבין-לאומיים", נמסר. לאחר פתיחת התרגיל, גם צבא טייוואן ירה פגזי תותחים לעבר הים, סמוך למחוז פינטונג שבדרום האי.

רק אתמול אמר בכיר בפנטגון כי וושינגטון ממשיכה להיצמד להערכה של כי לפחות בשנתיים הקרובות, סין לא צפויה לפלוש לטייוואן. הנשיא ביידן אמר אתמול כי הוא אומנם "מודאג מהפעילות של סין באזור", אך "אינו מודאג לגבי טייוואן". הדברים הגיעו במקביל להודעת משרד ההגנה בייג'ינג כי יחלו בתרגילים חדשים – שנועדו להתמודד נגד צוללות ומבצעים נוספים בים.

טיל סיני לעבר שמי טייוואן (צילום: רויטרס)
טיל סיני לעבר שמי טייוואן|צילום: רויטרס
התרגיל הצבאי של סין במיצר טייוואן
התרגיל הצבאי של סין במיצר טייוואן

הביקור שהרתיח את סין

בשבוע שעבר ביקרה בטייוואן ננסי פלוסי, יושבת ראש בית הנבחרים האמריקני – בצעד שהרתיח את בייג'ינג. במהלך השבועות שלפני הביקור הזהירו הרשויות הסיניות את וושינגטון שביקור פלוסי באי יביא להחרפת המתיחות, ובשיחת טלפון שערכו נשיאי ארה"ב וסין הזהיר הנשיא הסיני שי את ביידן כי "אלו המשחקים באש – ייכוו". לאחר שעזבה פלוסי את טייוואן, פתח הצבא הסיני בתרגיל נרחב באש חיה מסביב לטייוואן, ואף ירה טילים בליסטיים בקרבת האי.

 

 

 

בסין טענו כי כל העיסוק בטייוואן הוא "עניין פנימי" של בייג'ינג, ודחו את הביקורת הבין-לאומית נגד קיום התרגיל. "התרגיל שלנו הוא עונש סביר ולגיטימי לניסיונות ההכרה בעצמאותה של טייוואן", נמסר ממשרד החוץ הסיני.

הביקור של פלוסי בטייוואן נחשב חריג ומטריד במיוחד מבחינתה של בייג'ינג, שרואה בטייוואן חלק בלתי נפרד ממנה – ומעוניינת להשיבה אליה. בשיחתם המשותפת הבהיר הנשיא ביידן למקבילו הסיני שי כי וושינגטון מתנגדת נחרצות לשינוי הסטטוס קוו באזור מצר טייוואן.

התרגיל הצבאי של סין במיצר טייוואן
התרגיל הצבאי של סין במיצר טייוואן

עד עתה ניכר כי רבים מהחששות שצפו לקראת ביקורה של פלוסי באי בשבוע שעבר התבררו כאינם נכונים, ובעיני רבים אף ניכר כי "סין לא עמדה במילה שלה". יחד עם זאת, רבים אחרים רואים בתגובה של סין כמהלך ארוך, רצוף וממושך – שלא צפוי להיפסק בתקופה הקרובה. ההערכה כעת היא כי סין תפעל לנרמל את המצב הנוכחי, שבו צבאה פועל באינטנסיביות גדולה מסביב לטייוואן – ובכך, כפי שמזהירים בטאיפיי, לשנות את הסטטוס קוו סביב האי. על פי ההערכה הזאת, סין צפויה לחכות לשעת כושר נוספת בעתיד, אולי באמצעות פרובוקציה יזומה – כדי לבצע מהלכים שיפרו אף יותר את הסטטוס קוו, ואולי אף יעניקו לה עילה להרחיב את המהלך הצבאי נגד טייוואן – עד לכדי אפשרות של פלישה.

בסוף המאה ה-19 כבשה יפן הקיסרית את טייוואן מידי הסינים, והאי חזר לידיים סיניות רק לאחר כניעת היפנים בסוף מלחמת העולם השנייה. עם סוף מלחמת העולם השנייה פרצה מלחמת האזרחים הסינית – שהסתיימה בניצחונו של מאו דזה דונג, שהקים את "הרפובליקה העממית של סין". הגורמים הלאומנים שהפסידו – עברו לטייוואן והתבססו שם.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

טייוואן נחשבת לעוגן אסטרטגי חשוב באזור ים סין, ומונעת מסין להשיג שליטה מלאה על אזור נרחב ולפרוץ בחופשיות לעבר האוקיינוס השקט. בנוסף, מבחינה היסטורית רואים הסינים בטייוואן כחלק בסיסי וטבעי מסין הגדולה – המתבטא בעיקרון "סין האחת" שהזכיר הנשיא שי בשיחתו בשבוע שעבר עם הנשיא ביידן. בנוסף, ועל אף שמעולם לא הכריזה עצמאות באופן רשמי, מהווה מדינת טייוואן גם אתגר פוליטי על סין – שמבקשת להבטיח את שליטתה עליה.