"פוטין הפר את העסקה שלו עם העם הרוסי": כך נטען במאמר שפורסם אתמול (שלישי) ברשת CNN. בשלב זה ניכר כי מעמדו של פוטין יציב ואיתן, אולם ההחלטה להורות בשבוע שעבר על גיוס חלקי של 300 אלף חיילים חדשים עבור המלחמה באוקראינה – עשויה להיות אחד הצעדים המסוכנים ביותר שביצע בשנים האחרונות. למעשה, ההוראה על הרחבת הגיוס היא כמו הסרה של יסוד חשוב בבניין הרוסי – מה שעשוי לגרום לזעזוע גדול במיוחד.
לאורך תקופה ארוכה נשמרה ברוסיה המשוואה הפשוטה בין השלטון לאזרחים: אל תתערבו בפוליטיקה, ותקבלו בתמורה מידה גבוהה של יציבות. כעת, כשמאות אלפים מקבלים צווי גיוס ומאות אלפים נמלטים מרוסיה לפינלנד, גיאורגיה, קזחסטן ומונגוליה – המצב משתנה לחלוטין. גם ברחובות רוסיה המצב השתנה לחלוטין, עם אירועי מחאה שמזכירים את המציאות של אמצע שנות ה-90.
לאורך כמעט שבעה חודשים של מלחמה הקפיד פוטין לכנות את הפלישה לאוקראינה כ"מבצע צבאי מיוחד", ודחה בכל תוקף טענות והערות על הרחבת הגיוס לצבא. העובדה הזו אפשרה לאוכלוסייה הרוסית לשמור על מידה מסוימת של "התעלמות" מהמצב ובכך להבטיח שהם ממשיכים לחיות חיים "נורמליים" במוסקווה, סנט פטרסבורג ויתר הערים הגדולות במדינה, אולם ההודעה בשבוע שעבר טרפה את הקלפים לחלוטין.
פקקי מכוניות אדירים במעברי הגבול, הפגנות גדולות ואלפי עצורים, לשכות גיוס שמוצתות ומועלות באש לצד אירועי ירי ופיצוצים בלשכות נוספות – כל אלה מהווים סימנים מדאיגים מאוד עבור השלטון ברוסיה, ועשויים ללמד יותר מכול על הפרת הברית האזרחית במדינה. האירועים זוכים לתהודה נרחבת, ומקבלים עידוד גם משמועות רבות ובלתי פוסקות על המשך הצעדים שעשויה רוסיה לנקוט נגד האזרחים. כך למשל, בימים האחרונים מתחזקת השמועה כי בתוך זמן קצר צפויים השלטונות הרוסיים לסגור לחלוטין את גבולות המדינה עבור גברים בגיל גיוס – מה שמעודד אף יותר את המנוסה מהמדינה.
בעוד שהתקשורת ברוסיה צמודה בעיקרה למסרים והנרטיב שמגיעים מהקרמלין, ונתונים לביקורת ופיקוח הדוקים, ערוצי הטלגרם הגדולים ברוסיה – בעלי תפוצה של מאות אלפים ומיליוני עוקבים – עשויים ללמד יותר מכול על המצב ברחבי המדינה. רבים מהבורחים מקבלים צווי גיוס במפתיע, ובחלק מהסרטונים גם נראים שוטרים ושוטרות שמניחים צווי גיוס כמעט באקראי על שמשות רכבים בדרך למעברי הגבול.
גם העובדה כי הצבא הרוסי סובל ממחסור חמור באמצעים מהווה מקור לזעם רב בקרב הרוסים, על רקע הגיוס הנרחב. אחד הסרטונים שעורר זעם רב בקרב האוכלוסייה ברוסיה מציג שוטרת צעירה שאומרת לאזרחים שקיבלו זה עתה צו גיוס כי עליהם להביא את ציוד הלחימה שלהם בעצמם, וזה כולל אפילו ציוד בסיסי כמו שק שינה. בנוסף, מגויסים רבים קיבלו הוראה להצטייד בטמפונים ותחבושות היגייניות נשיות – בשל המחסור החמור בתחבושות רגילות וציוד רפואי בסיסי. "שאלו את חברותיכן, הנשים והאימהות שלכם על התחבושות האלה – התחבושות הזולות ביותר", נטען.
ברוסיה מותחים ביקורת רבה על מקרים רבים שבהם גם גברים שנראה כי כלל אינם מתאימים – "זוכים" לצווי גיוס. מרגריטה סימוניאן, עורכת בערוץ הטלוויזיה "רוסיה היום" RT, חשפה סיפור על גבר שנעצר במעבר הגבול ביציאה מרוסיה, למרות שטען שהוא בדרכו לחופשה והציג כרטיס טיסה חזור לרוסיה.
אירועי השבוע האחרון עשויים ללמד כי ברוסיה מעדיפים להימנע בשלב זה מגיוס נרחב באזור הערים הגדולות, ומרכזים את מרבית המאמצים באזורי הפריפריה המרוחקים, לרבות במזרח המדינה. באזורים אלה, מעריכים במוסקווה, ההתנגדות למלחמה ולגיוס תהיה קטנה הרבה יותר ותתבצע בצורה "חלקה" יותר. ואולם, כעת גובר החשש כי דווקא שם עשויות להתפתח מהומות – וקיים חשש כי דווקא שם האירועים יסלימו ויהפכו למחאות על רקע אתני ותרבותי, ויציבו איום גדול יותר מרק התנגדות למלחמה.
בשלב זה, למרות ההתנגדות, מעמדו של המשטר הרוסי יציב ואיתן וניכר כי הוא צפוי להצליח להתמודד בהצלחה יחסית עם כל אירועי המחאה. לפי שעה אין מקום לחשוב על היום שאחרי פוטין, אך מנגד – בוודאי שיש מקום לתהות על הנזק התדמיתי שהוא סופג בעקבות ההסלמה במעורבות האוכלוסייה האזרחית שלו במלחמה, ועל האופן שבו הוא "הפר את הברית העמוקה עם אזרחיו".