צבא סין פתח הבוקר (חמישי) בתרגיל נרחב, נוסף, באש חיה מסביב לטייוואן, על רקע מתיחות השיא בין שתי המדינות לאחר ביקור יו"ר בית הנבחרים של ארה"ב ננסי פלוסי באי, השבוע. במסגרת התרגיל, שצפוי להימשך לאורך כל סוף השבוע, חדרו עשרות כלי טיס ושיט סיניים למרחב הימי והאווירי של טייוואן, ואש נורתה לעבר אזורים שונים בחלק המזרחי של מיצר טייואן.

הבוקר בשעה 07:00 (שעון ישראל) הודיעה הטלוויזיה הסינית על פתיחת התרגיל הנרחב, שצפוי להסתיים באותה השעה ביום ראשון. בסין הודיעו כי הם יירו אש חיה באמצעים שונים לעבר המרחב הימי והאווירי של טייוואן. התרגיל מקיף את האי כמעט מכל עבר, ומתרחש לפחות בשישה אזורים שונים מצפון, ממזרח ומדרום לטייוואן.

"פיקוד צבא השחרור העממי של סין ביצע ירי ארטילרי חי ארוך-טווח במצר טייוואן, תקף מטרות בצד המזרחי שלו והשיג את המטרה הרצויה", דווח בכלי התקשורת הממלכתיים בסין. עוד דווח כי בוצע ירי מדויק לעבר מטרות באזור. כבר אתמול דיווח העיתון הסיני הנפוץ גלובל טיימס כי במסגרת התרגיל, צפויה סין לירות טילים בליסטיים מעל אדמת טייוואן – לראשונה אי פעם.

במשרד החוץ בטאיפיי הודיעו כי צבא סין ירה לפחות 11 טילים בליסטיים לעבר מיצר טייוואן, סמוך לחופי האי. בטייוואן גינו בחריפות את הירי ואמרו כי הוא מסכן את הביטחון הלאומי במדינה - וקראו למדינות נוספות להצטרף לגינוי. בין היתר נטען כי נורו טילים לעבר איי מאטסו, וסיכנו את הכוחות הטייוואניים במקום.

 

משרד ההגנה בבירה טאיפיי הודיע כי עשרות כלי טיס וכלי שיט סיניים חצו את קו האמצע במצר טייוואן, שנחשב לגורם המפריד בין ריבונות שתי המדינות. עוד הודיעו בטייוואן כי גם הבוקר בוצעה מתקפת סייבר נרחבת על שורה של משרדי ממשלה בטאיפיי. כבר במהלך הלילה הודיעו בטייוואן כי עשרות מל"טים חשודים חדרו למרחב האווירי של האי.

ממשלת טייוואן הודיע כי התרגיל הצבאי הסיני מפר את חוקי האו"ם הבין-לאומיים, פולש לטריטוריה של טייוואן ומציג אתגר חד-משמעי על החופש האווירי והימי באזור. "סין מבצעת תרגיל נרחב בנתיבי השיט והתעופה העמוסים ביותר בעולם – התנהגות לא אחראית ולא לגיטימית", נמסר.

בסין טענו הבוקר כי כל העיסוק בטייוואן הוא "עניין פנימי" של בייג'ינג, ודחו את הביקורת הבין-לאומית נגד קיום התרגיל. "התרגיל שלנו הוא עונש סביר ולגיטימי לניסיונות ההכרה בעצמאותה של טייוואן", נמסר ממשרד החוץ הסיני.

התרגיל הצבאי של סין במיצר טייוואן
התרגיל הצבאי של סין במיצר טייוואן
התרגיל הצבאי של סין במיצר טייוואן
התרגיל הצבאי של סין במיצר טייוואן

שר החוץ של סין וואנג יי תיאר הבוקר את ביקורה של פלוסי בטייוואן כ"פארסה מוחלטת", והוסיף כי חזרתה של טייוואן לחיק המולדת הסינית היא צעד היסטורי ובלתי נמנע, שאין אפשרות לשנות. "כל אלו שפוגעים ומעליבים את סין – ייענשו", הוסיף. נשיאת טייוואן צאי כתבה הבוקר בטוויטר כי צבא טייוואן נחוש לשמור בכל מחיר על הדמוקרטיה במדינה, "שאותה השגנו במאמץ רב".

"הביקור הפרובוקטיבי של פלוסי תוכנן על ידי ארה"ב מבעוד מועד. למרות זאת, סין עשתה צעדים דיפלומטיים אדירים, אבל לעולם לא ניתן שמישהו יפגע באינטרסים הפנימיים שלנו. הפעולה הזאת של ארה"ב היא שגעון חסר אחריות ולא הגיוני", אמר שר החוץ הסיני.

התרגיל הצבאי של סין במיצר טייוואן
התרגיל הצבאי של סין במיצר טייוואן

על רקע התרגיל והאיומים מצד סין – משרד התחבורה של טייוואן הודיע אתמול כי הוא מקיים התייעצויות ודיונים עם ממשלות יפן והפיליפינים כדי לקדם נתיבי טיסה חלופיים – במטרה להימנע מפעולות הטיס של חיל האוויר הסיני. לצד זאת, הבהירו בטאיפיי כי אין צורך לקדם גם נתיבי שיט חלופיים – מפני שהספינות לטייוואן וממנה מסוגלות לעקוף את האזורים שבהם נמצאות ספינות חיל הים הסיני.

התוקפנות הסינית נגד טייוואן על רקע ביקורה של פלוסי החלה כבר לפני כמה ימים, עם ביצוע תמרונים גדולים באזור. אחד התרגילים שכבר נערכו במצר טייוואן התרחש במרחק של תשעה מייל ימי בלבד מחופי טייוואן.

 

 

 

לאחר נחיתתה של פלוסי בטאיפיי ביום שלישי זימן משרד החוץ הסיני את שגריר ארה"ב במדינה לשיחת נזיפה, ובמקביל הודיעה בייג'ינג על עצירת יבוא של מוצרי מזון רבים מהאי. ההערכה כי לצד האיומים והפגנת הכוח הצבאית, צפויה סין לקדם פגיעה דרמטית בכלכלה הטייוואנית, הקשורה לכלכלה הסינית בטבורה. על רקע הדברים האלה הודיעה אתמול פלוסי כי ארה"ב צפויה להעמיק את שיתוף הפעולה הכלכלי עם טייוואן.

פלוסי שיבחה בנאומה בפרלמנט את המנהיגות בטייוואן, ואמרה לנשיאה צאי אינג-וון: "מודים לך על מנהיגותך ורוצים שהעולם יכיר בכך". לדבריה בעימות בין סין וטייואן - העולם "עומד בפני הבחירה בין דמוקרטיה ואוטוקרטיה. כעת, יותר מתמיד, הסולידריות של ארה"ב עם טייוואן היא קריטית". היא הבהירה כי ארה"ב "נחושה להבטיח את הדמוקרטיה של טייוואן לשאר העולם".

התרגיל הצבאי של סין במיצר טייוואן
התרגיל הצבאי של סין במיצר טייוואן
התרגיל הצבאי של סין במיצר טייוואן (צילום: reuters)
התרגיל הצבאי של סין במיצר טייוואן|צילום: reuters

הביקור של פלוסי בטייוואן נחשב חריג ומטריד במיוחד מבחינתה של בייג'ינג, שרואה בטייוואן חלק בלתי נפרד ממנה – ומעוניינת להשיבה אליה. בסוף השבוע שוחח נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עם מקבילו הסיני, הנשיא שי, והבהיר לו כי וושינגטון מתנגדת נחרצות לשינוי הסטטוס קוו ולערעור השלום והיציבות באזור. מנגד, שי הזהיר את ביידן מפני ביקורה של פלוסי ואמר כי "המשחקים באש – ייכוו".

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

בסוף המאה ה-19 כבשה יפן הקיסרית את טייוואן מידי הסינים, והאי חזר לידיים סיניות רק לאחר כניעת היפנים בסוף מלחמת העולם השנייה. עם סוף מלחמת העולם השנייה פרצה מלחמת האזרחים הסינית – שהסתיימה בניצחונו של מאו דזה דונג, שהקים את "הרפובליקה העממית של סין". הגורמים הלאומנים שהפסידו – עברו לטייוואן והתבססו שם.

ננסי פלוסי ונשיאת טייוואן צאי אינג-וון (צילום: רויטרס)
ננסי פלוסי ונשיאת טייוואן צאי אינג-וון|צילום: רויטרס

ביקור פלוסי בטייוואן (צילום: רויטרס)
ביקור פלוסי בטייוואן|צילום: רויטרס

טייוואן נחשבת לעוגן אסטרטגי חשוב באזור ים סין, ומונעת מסין להשיג שליטה מלאה על אזור נרחב ולפרוץ בחופשיות לעבר האוקיינוס השקט. בנוסף, מבחינה היסטורית רואים הסינים בטייוואן כחלק בסיסי וטבעי מסין הגדולה – המתבטא בעיקרון "סין האחת" שהזכיר הנשיא שי בשיחתו בשבוע שעבר עם הנשיא ביידן. בנוסף, ועל אף שמעולם לא הכריזה עצמאות באופן רשמי, מהווה מדינת טייוואן גם אתגר פוליטי על סין – שמבקשת להבטיח את שליטתה עליה.