מצבו של הסופר המוערך סלמאן רושדי, שנדקר באכזריות ביום שישי, השתפר הלילה (ראשון) לאחר שעבר סדרת טיפולים וניתוחים בבית החולים בניו יורק. על פי הודעת סוכנו של רושדי, שהותקף לאחר שבמשך עשרות שנים סבל מאיומים רבים על חייו לאחר שכתב את הספר "פסוקי השטן", הסופר הבריטי-הודי נותק בהצלחה ממכונת ההנשמה ונושם כעת בכוחות עצמו, ולמרות ההערכות הראשוניות גם חזר לדבר. במקביל, הנשיא האמריקני ג'ו ביידן ובכירי ממשלו זוכים לביקורת על התנהלותם בפרשה, ועל העובדה כי לא מגנים את איראן, גם לאחר רצף של אירועים ודיווחים בעייתיים.

האדי מטר, שתקף את רושדי במהלך כנס בניו יורק ודקר אותו בצווארו ופלג גופו העליון 12 פעמים לפחות, הובא אתמול לבית המשפט להקראת כתב האישום נגדו בגין ניסיון רצח ותקיפה. מטר, אמריקני בן 24 להורים מדרום לבנון, כפר באישומים נגדו. בדיקה מהירה בחשבונותיו ברשתות החברתיות מלמדת על זיקה ואהדה גדולות לאיראן ולמשמרות המהפכה, וגובר החשד כי ניסה לרצוח את רושדי בעקבות הפתווה (פסק ההלכה) שפרסם מנהיג איראן לשעבר ח'ומיני – פסק הלכה שקיבל אשרור מחודש מהמנהיג הנוכחי, עלי ח'אמנהאי.

סלמאן רושדי מפונה למסוק בדרך לביה
צילום: חדשות

מיד לאחר התקרית הקשה החלו כלי תקשורת רבים ברחבי איראן להלל את מטר ואת התקיפה של רושדי. בין כלי התקשורת השונים ניתן למצוא גם את העיתונים והעיתונאים המרכזיים והמשפיעים ביותר באיראן, כולל אלו המזוהים עם ח'מנהאי. העיתון "איראן", המזוהה עם הממשלה בטהראן, כתב "שצווארו של השטן הוכה בחרב. הוא, שבמשך עשורים הסתתר, הותקף סוף סוף לאחר 34 שנים אחרי הפתווה ההיסטורית של ח'ומיני". גם העיתון כיהאן, המזוהה עם ח'אמנהאי, שיבח את מטר וכתב כי "ידיו צריכות להירחץ בנשיקות".

בסוכנות הידיעות האיראנית אירנא פורסם ציוץ עם תמונותיו של מוסטפא מחמוד מאזה, האדם הראשון שניסה לקיים את פסק ההלכה ולרצוח את רושדי ב-1989. כלי תקשורת נוספים פרסמו תמונות וקריקטורות של רושדי מאחורי הסורגים וציירו אותו כשטן בעל עין אחת.

למרות שחקירתו הראשונית של מטר לא מצאה קשר ישיר בינו לבין איראן ומשמרות המהפכה, וגם ארגון חיזבאללה בלבנון התנער מקשר ואחריות למעשה התקיפה של הסופר המוערך, בארה"ב נשמעת מאז אתמול ביקורת נרחבת על הנשיא ביידן, שסירב לגנות את איראן בהודעתו – שפורסמה יותר מ-24 שעות לאחר האירוע. ביידן פרסם הודעה קצרה ולקונית, ובה מתח ביקורת על התקיפה האלימה, הודה למי שטיפל ברושדי והביע הזדהות עימו.

ההודעה של ביידן, שבעיני רבים נתפסת כתגובה רפה בלבד, מגיעה לאחר שורת אירועים ודיווחים הקשורים בניסיונות איראניים לפגוע בגורמים בכירים שונים בארה"ב, ובתום שבוע שבו עלתה מחדש האפשרות לחזרה להסכם הגרעין בין איראן והמעצמות. כך לדוגמה, ב-28 ביולי נעצר בניו יורק אדם חמוש בקלצ'ניקוב, שככל הנראה נשלח על ידי איראן, מחוץ לביתה של העיתונאית האיראנית-אמריקנית מסיח' עלינג'אד, שהרשויות בטהראן ניסו לחטוף אותה לפני יותר משנה. בתוך כך, בשבוע האחרון הגיש משרד המשפטים האמריקני כתב אישום נגד אזרח איראני, איש משמרות המהפכה, שניסה לרצוח את היועץ לביטחון לאומי בממשל טראמפ, ג'ון בולטון.

 

 

לאחר חשיפת המקרה פורסם גם כי באיראן תכננו לרצוח בכירים נוספים בממשל טראמפ, בנקמה על חיסול קאסם סולימאני, ובהם שר החוץ לשעבר מייק פומפאו, שר ההגנה מארק אספר, הנציג המיוחד לאיראן בריאן הוק וגם מחליפו של בולטון בתפקיד היועץ, רוברט או'בריאן. בארה"ב מעריכים כי זהו רק רצה רשימת יעדי החיסול של האיראנים בארה"ב – שהבטיחו מאז חיסולו של סולימאני לנקום את מותו.

מבקריו של הנשיא ביידן שבים ומצביעים על מה שנראה כחששו לאתגר את הממשל בטהראן – ובכך לסכן את האפשרות לחזרה להסכם הגרעין. ביום ראשון התפזרו נציגי איראן והמעצמות לאחר השלמת השיחות בווינה - ובאיחוד האירופי הבהירו כי הנוסח שהציגו הוא הסופי והאחרון בהחלט, וימים לאחר מכן הודיעו לטהראן כי הם מצפים לתשובה עד מחר, יום שני. למרות זאת, באיראן ממשיכים להתעכב עם ההחלטה, והעיתון נור ניוז, המקורב למועצה העליונה לביטחון לאומי בטהראן, מבהיר כי עד עתה רק גורמים מקצועיים דנו בנוסח ההסכם, ולא גורמים פוליטיים.

באיראן מתעקשים כי למרות הצהרת האיחוד האירופי, נוסח ההסכם שהוצג אינו סופי ועשוי עדיין להשתנות. על פניו, המכשולים העיקריים מבחינתה של איראן לחזרה להסכם הגרעין הם דרישתה לסגור את חקירת הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית בנוגע לממצאי אורניום חשודים שנתגלו במתקני גרעין בלתי מוכרזים, וכן דרישתה לקבל ערובות מוצקות לכך שגם ממשלים אמריקנים עתידיים יהיו מחויבים להסכם – זכר להחלטתו של הנשיא לשעבר טראמפ לסגת מההסכם שעליו חתם קודמו בתפקיד, ברק אובמה.

פוטין עם ח'אמנאי וראיסי: חשש מהתחזקות הברית
פוטין עם ח'אמנאי וראיסי: חשש מהתחזקות הברית

מבקריו של ביידן מעריכים כי הוא מבקש להימנע מלהתעמת עם המשטר האיראני, מתוך רצון לשמר את הסיכוי לחזור להסכם הגרעין. למרות שהשיחות מתנהלות כבר במשך קרוב לשנה וחצי, ההערכה היא כי ממשל ביידן חושש מהודעה רשמית על סיומן הרשמי ללא חזרה להסכם, מפני שהוא קרוב למיצוי האפשרויות נגד איראן ולאכיפת הסנקציות נגדה בהצלחה, בין היתר על רקע משבר האנרגיה העולמי. בנוסף, על רקע המלחמה באוקראינה והעמקת המשבר של וושינגטון מול מוסקווה, גובר החשש האמריקני מפני התהדקות נוספת של שיתוף הפעולה הביטחוני בינה לבין טהראן – והחשש כי התרסקותן הסופי של השיחות רק יאיץ ויגביר אותו.