מדינות רבות ברחבי ארה"ב החילו בשבועות האחרונים חוקים נוקשים לאיסור הפלות, לאחר ביטול פסיקת "רו נגד ווייד" על ידי שופטי בית המשפט העליון בארה"ב. יותר מ-20 מדינות כבר הודיעו על איסורים שונים לביצוע הפלות, ולפחות כמה מדינות נוספות נערכות לחוקק ולקדם חוקים דומים.

למרות זאת, נקודת אור חשובה נרשמה השבוע במאבק נגד איסור ההפלות. קנזס, מדינה שמרנית במיוחד בארה"ב, הצביעה נגד האפשרות לחוקק חוקים שיגבילו ויאסרו את ההפלות במדינה. באופן מסורתי נקשרת קנזס עם התנועה לאיסור הפלות – ותוצאות ההצבעה נחשבות מפתיעות ומעודדות עבור רבות ורבים במדינה ומחוצה לה.

 

 

 

רבים בארה"ב רואים בהצבעה שכזו במדינה שמרנית כקנזס כמו הצבעת אי-אמון בהחלטת בית המשפט העליון – על רקע ריבוי סקרים המצביעים על רוב מובהק למתנגדי ביטול הפסיקה ברחבי ארה"ב. בכלי התקשורת בארה"ב כינו את תוצאות ההצבעה "מפתיעות ובלתי צפויות".

מדינה שמרנית נוספת שדנה בימים האחרונים בסוגיית איסור ההפלות היא אידהו. שם מעריכים כי איסור הפלות מוחלט ייכנס לתוקפו בתוך זמן קצר – למרות ניסיונות למאבקים משפטיים בנושא.

הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה
הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב|צילום: רויטרס
נשיא ארה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן|צילום: AP

במקביל, שופט בבית המשפט במישיגן קבע אתמול כי יש להאריך את האיסור על החלת אכיפת איסור ההגבלות. בניגוד לקנזס, מישיגן אינה נחשבת למדינה כה שמרנית, אולם גם שם קיים סיכוי של ממש שהמצב ישתנה.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

במסגרת מאמציו להתמודד עם ביטול הפסיקה, חתם הלילה הנשיא ביידן על צו מיוחד שמבטיח את זכותן של נשים ממדינות עם איסור הפלות – לנסוע למדינות אחרות כדי לעבור את ההליך. בשבועות האחרונים דווח כי ביידן שוקל להכריז על מצב חירום בריאותי – במטרה להתמודד עם החלטת בית המשפט העליון, שעליה אמר בעבר: "לא יקרה במשמרת שלי".