ביממות האחרונות נרשמת אופטימיות גבוהה בקייב בעקבות מה שהולך ומסתמן כהצלחה ראשונית של מתקפת הנגד שהחל צבא אוקראינה בשבועות האחרונים. במקביל ללחימה העזה שמתנהלת כל העת במחוז חרסון, הודיעו אתמול בקייב על התקדמות מפתיעה של הצבא האוקראיני גם בחזית הצפון-מזרחית, במחוז חארקוב. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הודיע על "חדשות טובות", והודיע על כיבוש מחודש של כמה עיירות ויישובים בשתי חזיתות הלחימה מידי הלוחמים הרוסיים.

נשיא אוקראינה זלנסקי הודיע כי בשבוע האחרון הצבא כבש מחדש יותר מ-1,000 קמ"ר בגזרות הדרומיות והצפון מזרחיות במדינה, ושחרר עשרות כפרים ועיירות במסגרת מתקפת הנגד. 

במקביל להתקדמות בלחימה, שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן הגיע לביקור מפתיע ובלתי מתוכנן בקייב, בירת אוקראינה. זמן קצר לפני כן הודיע בלינקן על סיוע הגנתי בהיקף של כ-2 מיליארד דולרים לאוקראינה ומדינות נוספות הנמצאות בסיכון מפני מה שהוגדר כ"תוקפנות הרוסית". גם שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין הודיע על סיוע לאוקראינה, בגובה של כ-675 מיליון דולרים, במסגרת פגישה עם מנהיגים צבאיים ממדינות המערב בבסיס חיל האוויר ראמשטיין בגרמניה.

על פי הדיווחים משני הצדדים של הלחימה, ביממה האחרונה מתנהלים קרבות עזים בעיירה באלאקלייה, כ-60 ק"מ מדרום-מזרח לעיר חארקוב. על פי דיווחים שטרם אומתו, האוקראינים הצלחו להסב לרוסים נזקים ואבדות כבדים בלחימה. באוקראינה ממשיכים להקפיד על הקו הקורא לשמור על חשאיות הפרטים של התקדמות מתקפת הנגד, אולם אולקסי ארסטוביץ', יועצו של זלנסקי, עדכן כי הכוחות האוקראיניים הצליחו להפתיע את הכוחות הרוסיים בעיירה.

 

 

ההערכה היא כי המטרה העיקרית של הכוחות האוקראיניים בחזית הצפון-מזרחית היא העיר איזיום, העיר השלישית בגודלה במחוז חארקוב ואחד מהיעדים המרכזיים באזור. "הרוסים עדכנו כי באלאקלייה מכותרת, אולם בפועל כוחותינו התקדמו כבר הרבה מעבר לכך – והצליחו לנתק את הדרך לעבר העיירה קופיאנסק", אמר אורסטוביץ', והתייחס לנתיב שנחשב לקו האספקה החשוב ביותר של הכוחות הרוסיים באיזיום. קופיאנסק עצמה נמצאת כמה ק"מ מזרחה, עמוק בתוך השטח הנחשב לאזור השליטה הרוסית.

 

 

גם על פי העולה מערוצי טלגרם רוסיים ופרו-רוסיים שונים, ניכר כי הצבא האוקראיני אכן מתקדם באזור. ההתקדמות האוקראינית בחזית הצפון-מזרחית מגיעה בהפתעה יחסית, בזמן החזית שנמצאת במוקד בשבועות האחרונים היא דווקא חזית הדרום באזור העיר חרסון. גם בנוגע למתרחש שם, האוקראינים ממעטים לפרסם פרטים בעניין, אולם דיווחים רבים שמגיעים מחזית הלחימה חושפים כי מצב הכוחות הרוסיים שממערב לנהר הדנייפר הולך ומחריף – ורבים מעריכים כי הסיכוי היחיד מבחינתם היא כניעה.

 

 

 

 

לאורך השבועות האחרונים הצליחו האוקראינים להביא לניתוק הגדה המערבית של הדנייפר מרצף השטח הכבוש בידי הרוסים, בעיקר באמצעות הפצצת הגשרים המחברים ואת שיירות האספקה הרבות שמנסות להגיע לשם. לאחר שהגשרים המרכזיים באזור הוצאו מכלל שימוש, ניסו הרוסים להניח על מי הנהר סדרה של גשרים צפים, אולם על פי דיווחים רבים – גם הם הפכו למטרות להפצצה אגרסיבית מצד הכוחות האוקראיניים. בתיעוד קשה שנחשף אתמול ברשתות החברתיות נראים הרגעים שלאחר הפצצה אוקראינית על אחד מהגשרים הצפים באזור.

המלחמה באוקראינה (צילום: AP)
המלחמה באוקראינה|צילום: AP

במקביל ללחימה בחזיתות הדרומיות והצפון-מזרחיות, הלחימה נמשכת גם בחזית נוספת: מזרח אוקראינה. בעוד שמחוזות חרסון וחארקוב ניכר כי המומנטום כעת בידי הכוחות האוקראיניים והולך לרעת הרוסים – במזרח אוקראינה במחוז דונייצק נמשך המאמץ הרוסי להשלמת כיבוש אזור דונבאס. הרוסים ממשיכים להתקדם בקצב איטי מאוד אך יציב לעבר העיירה באחמוט, במקביל להתנגדות אוקראינית עיקשת. למרות ההתקדמות המדודה, כבר זמן רב שהרוסים לא רשמו הישגים של ממש בחזית הזו, ועל רקע ההצלחה האוקראינית בחזיתות אחרות – ניכר שבמוסקווה ממשיכים להתמודד עם הדילמה של הסטת כוחות לזירות אחרות.

 

 

בשלב זה עדיין קשה מאוד לקבוע אם ההצלחות האוקראיניות האחרונות אכן עשויות להעיד על אפשרות של שינוי של ממש באופי הלחימה מצב הכוחות ברחבי המדינה, או שמא מדובר בהצלחות טקטיות בלבד. בכירים בקייב מעריכים כי מדובר בלחימה שתימשך לאורך זמן, וממשיכים כל העת לפעול לשכנוע מדינות המערב להמשיך ולהעביר סיוע צבאי נרחב.

בתוך כך, ברוסיה ממשיכים להיערך לאפשרות של סיפוח השטחים שנכבשו באוקראינה, ואתמול דווח כי במוסקווה מקדמים הצעה לערוך משאל עם נרחב בכל השטחים הכבושים ב-4 בנובמבר. לאורך השבועות האחרונים שבים ועולים הדיווחים על כוונת רוסיה לערוך משאלי עם שבהם יוחלט על סיפוח, ובוושינגטון ובקייב מזהירים כי מדובר בהליך פיקטיבי שנועד לנסות ולהביא לנרמול והכרה מערבית בכיבוש הרוסי באוקראינה.

מלחמת רוסיה אוקראינה: כוחות אוקראיניים באזור חרקוב (צילום: ap)
כוחות אוקראיניים באזור חארקוב|צילום: ap
המלחמה באוקראינה (צילום: AP)
המלחמה באוקראינה|צילום: AP

על רקע הדברים הללו, אתמול דווח באוקראינה על פיצוץ חריג בתחנה בעיר מליטופול, שעל פי התכנון יועדה להפוך לקלפי במשאל עם פיקטיבי מסוג זה. כזכור, רק לפני שלושה ימים אמר פקיד רוסי במחוז חרסון כי ההכנות למשאל עם שם נעצרו בשל "המצב הביטחוני".

"סדרת מעשי זוועות"

ארה"ב מאשימה את רוסיה שהעבירה בכפייה בין 900 אלף ל-1.6 מיליון אזרחי אוקראינה, מאז תחילת המלחמה. את הדברים אמרה שגרירת ארה"ב באו”ם לינדה תומאס גרינפילד בדיון מיוחד של מועצת הביטחון.

לטענתה, בידי ארה"ב קיימות ראיות על כך "שמאות אלפי אזרחים אוקראינים נחקרו, נכלאו והועברו לרוסיה בכפייה בסדרה של זוועת" שבוצעו על ידי הרוסים, ובהוראה ישירה מטעם מוסקווה. רוסיה הכחישה את הטענות באופן מיידי, ואמרה כי מדובר ב"פנטזיה". ברוסיה טענו כי הדברים מגיעים במסגרת "קמפיין הדיסאינפורמציה" של המערב.

צבא רוסיה, אוקראינה (צילום: AP)
צבא רוסיה, אוקראינה|צילום: AP
ילד משחק מול בית הרוס, אוקראינה (צילום: AP)
ילד משחק מול בית הרוס, אוקראינה|צילום: AP

תומאס גרינפילד מתחה ביקורת קשה על "מחנות הסינון" שמפעילה רוסיה נגד אזרחים אוקראינים רבים בשטחיה ובשטחים שכבשה. לטענתה, במחנות האלה רבים עוברים תהליכים משפילים ומבזים של חקירות, איסוף מידע, חיפוש גופני חריג וחווים עינויים קשים – ובסוף נשלחים למחנות מעצר ברוסיה.

"המבצעים האלה נועדו לזהות גורמים שרוסיה רואה בהם איום או שאינם תואמים לאופי שליטתה באזור", אמרה. "בידינו מידע וראיות אמינים כי אלו שנתפסים כגורמים המאיימים על השליטה הרוסית מכיוון שהם מגלים הזדהות עם אוקראינה – נעלמים או נכלאים לזמן בלתי מוגבל". לטענתה, מוסקווה לא רק מקדמת את הפעלת מתקני "הסינון", אלא גם מספקת רשימה של אזרחים אוקראינים לכליאה ומעצר.