המתיחות מחריפה בצל ביקור פלוסי בטייוואן: יו"ר בית הנבחרים האמריקנית, שהגיעה אתמול לטייוואן – ממשיכה הבוקר (רביעי) את ביקורה. מוקדם יותר פגשה פלוסי את נשיאת טייוואן צאי אינג-וון, ונשאה דברים בפרלמנט בטאיפיי. במקביל, צבא סין פתח בתרגילים נרחבים באש חיה באוויר וביבשה – ובטייוואן טענו כי הכוחות הסיניים חדרו למרחב הימי והאווירי שלהם

ננסי פלוסי ונשיאת טייוואן צאי אינג-וון (צילום: רויטרס)
ננסי פלוסי ונשיאת טייוואן צאי אינג-וון|צילום: רויטרס

התרגילים הצבאיים הסיניים החלו הבוקר, וצפויים להימשך לאורך הימים הקרובים וסוף השבוע. אחד התרגילים נערך במרחק של תשעה מייל ימיים בלבד מאדמת טייוואן, והסינים טוענים כי במהלכם ייחסמו כל נתיבי השיט לעבר האי. התוקפנות הסינית החלה כבר אתמול, לאחר ש-21 מטוסי קרב של חיל האוויר הסיני חדרו למרחב האווירי של טייוואן בסמוך לנחיתת פלוסי בשעה 22:40 (17:40 שעון ישראל).

 

 

 

 

בתוך כך, הלילה זימן משרד החוץ בבייג'ינג את השגריר האמריקני במדינה לשיחת נזיפה. במקביל, סין הודיעה על עצירה מיידית של יבוא מזון מסוגים רבים מטייוואן. "זה מה שביקור פלוסי הביא לטייוואן", ציין חו שיג'ין, כתב העיתון הסיני הנפוץ גלובל טיימס, בציוץ ליותר מחצי מיליון עוקביו.

 

 

בנאומה הבוקר בפרלמנט הטייוואני שיבחה פלוסי את מנהיגותה של הנשיאה המקומית: "אנו מודים לך על מנהיגותך. אנו רוצים שהעולם יכיר בה". היא הודיעה פלוסי על רצונה להרחיב את שיתוף הפעולה בין הפרלמנט בטאיפיי לבית הנבחרים בארה"ב. במישור הכלכלי, פלוסי אמרה כי שיתוף פעולה בין טייוואן וארה"ב בתחום השבבים עשוי להיות "הזדמנות לשיתוף פעולה כלכלי אדיר".

ננסי פלוסי ונשיאת טייוואן צאי אינג-וון (צילום: רויטרס)
ננסי פלוסי ונשיאת טייוואן צאי אינג-וון|צילום: רויטרס

"היום העולם עומד בפני הבחירה בין דמוקרטיה לאוטוקרטיה", אמרה פלוסי בפרלמנט. לנשיאה צאי אמרה: "כעת, יותר מתמיד, הסולידריות של ארה"ב עם טייוואן היא קריטית". לדבריה, ארה"ב נחושה להבטיח את הדמוקרטיה של טייוואן לשאר העולם. הדברים של פלוסי בכל הקשור לעצמאות טייוואן נחשבים למטרידים ביותר מבחינת בייג'ינג, שרואה באי חלק בלתי נפרד ממנה.

 

 

 

 

אחד הצעדים של פלוסי שצפויים להרגיז את בייג'ינג יותר מכול היא מפגשה היום עם כמה נציגים ומנהיגים של ארגוני זכויות אדם בטייוואן, לפני שהיא תמריא להמשך ביקורה במזרח אסיה. מבחינת המקומיים, הביקור של פלוסי נחשב לאירוע חשוב והבעת תמיכה כמעט חסרת תקדים. לכל אורך הביקור נתקלת פלוסי במפגני תמיכה אדירים מצד התושבים המקומיים, על רקע הזעם בסין.

משרד החוץ הסיני הודיע כבר אתמול כי ביקורה של פלוסי גורם נזק של ממש לשלום והיציבות לאורך מיצר טייוואן, ואמר כי הוא מביא "להשפעות חמורות על היסודות המדיניים של יחסי סין–ארה"ב, ופוגע קשות בריבונותה ובשלמותה הטריטוריאלית של סין". ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, אמר כי למרות ביקורה של פלוסי, "ארה"ב אינה עומדת להיות נתונה לאיומים מצד סין". הוא אמר כי בוושינגטון בהחלט מבינים שסין צפויה להגיב על הביקור שהם רואים בו התגרות, אך לארה"ב עדיין לא ברור מה תהיה התגובה ומתי היא תגיע.

ננסי פלוסי מבקרת בטייוואן (צילום: רויטרס)
ננסי פלוסי מבקרת בטייוואן|צילום: רויטרס
המטוס של ננסי פלוסי נוחת בטייוואן (צילום: AP)
מטוסה של ננסי פלוסי נוחת בטיוואן|צילום: AP

במקביל למסרים המאיימים מבייג'ינג, החל משעות הבוקר אתמול פורסמו תיעודים רבים של ריכוז כוחות צבא גדולים לחופי סין, באזורים הסמוכים למיצר טייוואן. בין היתר נראו טנקים, מערכות הגנה אווירית וכלי צבא נוספים שמרוכזים באזורי החוף הסמוכים בכמויות גדולות. בנוסף, בשעות הצוהריים הופלו אתרי לשכת נשיאת טייוואן והאתר של ממשלת טייוואן - בשל מתקפות סייבר (סב"ר).

סין רואה בביקורים של גורמים רשמיים אמריקנים בטייוואן סימן תומך ומעודד לאלו בטייוואן שתומכים בריבונותו המלאה של האי. אומנם לוושינגטון אין קשרים דיפלומטיים רשמיים עם טייוואן, אך על פי החוק, ארה"ב חייבת לספק לאי את האמצעים להגן על עצמו במקרה של מתקפה. מנהיג סין, הנשיא שי ג'ינפינג הזהיר את ארה"ב ואת הנשיא ביידן מביקור כזה, טען שוושינגטון צריכה לציית לעיקרון של "סין אחת" ואמר: "אלה שמשחקים באש - ייכוו". ביידן הבהיר לנשיא הסיני שהמדיניות של ארה"ב לגבי טייוואן לא השתנתה וכי וושינגטון מתנגדת בתוקף למאמצים חד-צדדיים לשנות את הסטטוס קוו או לערעור השלום והיציבות ברחבי מיצר טייוואן.

ביקור פלוסי בטייוואן (צילום: רויטרס)
ביקור פלוסי בטייוואן|צילום: רויטרס

בסוף המאה ה-19 כבשה יפן הקיסרית את טייוואן מידי הסינים, והאי חזר לידיים סיניות רק לאחר כניעת היפנים בסוף מלחמת העולם השנייה. עם סוף מלחמת העולם השנייה פרצה מלחמת האזרחים הסינית – שהסתיימה בניצחונו של מאו דזה דונג, שהקים את "הרפובליקה העממית של סין". הגורמים הלאומנים שהפסידו – עברו לטייוואן והתבססו שם.

חיילים סינים סמוך לשגרירות ארה
חיילים סינים סמוך לשגרירות ארה"ב בבייג'ינג|צילום: רויטרס

טייוואן נחשבת לעוגן אסטרטגי חשוב באזור ים סין, ומונעת מסין להשיג שליטה מלאה על אזור נרחב ולפרוץ בחופשיות לעבר האוקיינוס השקט. בנוסף, מבחינה היסטורית רואים הסינים בטייוואן כחלק בסיסי וטבעי מסין הגדולה – המתבטא בעיקרון "סין האחת" שהזכיר הנשיא שי בשיחתו בשבוע שעבר עם הנשיא ביידן. בנוסף, ועל אף שמעולם לא הכריזה עצמאות באופן רשמי, מהווה מדינת טייוואן גם אתגר פוליטי על סין – שמבקשת להבטיח את שליטתה עליה.