פיצוץ אדיר החריד הלילה (ראשון) את עיר הבירה הרוסית – וגבה את חייה של דריה דוגינה, בתו של אלכסנדר דוגין - מי שבעיני רבים נחשב ל"מוח של רוסיה של פוטין" ולאידאולוג הבכיר של המלחמה באוקראינה. במהלך השנים האחרונות הפך דוגין, שאינו מחזיק בתפקיד רשמי בהנהגה הרוסית, לאחד המטיפים הגדולים ביותר המכווינים את מדיניותו של נשיא רוסיה. בעיני רבים, האג'נדה שלו בכל הקשור לאוקראינה מדגימה היטב את המדיניות הרוסית בעניינה, והוא מאמין בכל ליבו כי רוסיה היא מעצמת-על עולמית, ובטוח שיש לעשות הכול כדי להחזירה למעמד של אימפריה.

מריה זכרובה, דוברת משרד החוץ הרוסי, התייחסה היום לאפשרות של מעורבות אוקראינית בחיסולה של דוגינה, ורמזה כי עשויות להיות לכך השלכות. "אם יימצאו עקבות אוקראיניות - יהיה עלינו לעסוק במדיניות הטרור הממלכתי שמיושמת על ידי המשטר בקייב", אמרה בהצהרה. בקייב מכחישים כל קשר לחיסול, ומיכאילו פודוליאק, יועצו הבכיר של זלנסקי, אמר כי לאוקראינה "אין כל קשר לפיצוץ". לדבריו, "אוקראינה אינה מדינה עבריינית כמו רוסיה".

בתוך כך, מומחים רבים מעריכים כי הסיכוי שמדובר בפעולה מתוכננת של אוקראינה אינה סבירה במיוחד, ומצביעים על קושי גדול של סוכנים אוקראינים לחדור לבירה הרוסית. עוד אומרים אותם גורמים כי גם אם אוקראינה הצליחה להשיג גישה ולחסל בכירים במוסקווה - יש להם רשימת מטרות "אטרקטיביות" הרבה יותר מדוגין או דוגינה. על רקע הדברים האלה גם עולות הערכות שונות כי ייתכן שדווקא המודיעין הרוסי עומד מאחורי הפעולה, מתוך ניסיון לטפול האשמות שווא על קייב וכך להצדיק פעולות אגרסיביות נוספות נגדה. אפשרות נוספת שמציעים הבוקר היא כי יריבים פוליטיים של דוגין בתוך ההנהגה הרוסית עומדים מאחורי הניסיון לחסל אותו.

ערב הפלישה הרוסית לאוקראינה פורסם נאום שנשא ולדימיר פוטין, ובו הבהיר, שוב, את עמדתו בנוגע לאוקראינה. פוטין אמר כי הוא מתנגד לרעיון של אוקראינה כמדינה עצמאית, והוסיף כי "מעולם לא הייתה לה מסורת של שורשים אמיתיים". לדבריו, באותו נאום שבישר על הפלישה הרוסית לאוקראינה ב-24 בפברואר, אוקראינה "נוצרה על ידי רוסיה, או אם להיות יותר מדויק – על רוסיה הבולשביקית והקומוניסטית".

אלכסנדר דוגין (צילום: טוויטר)
אלכסנדר דוגין|צילום: טוויטר

עבור רבים ברחבי העולם היו דבריו של פוטין חריגים ודרמטיים, ואולי אפילו מפתיעים. ואולם, הדברים היו במידה רבה חלק ממשנה סדורה שהציג דוגין לאורך שנים ארוכות – ומוכרת לרבים ברוסיה. "רספוטין של פוטין" הפך לאורך העשורים האחרונים, ובשנים האחרונות במיוחד, לאחת הדמויות הבכירות והחשובות ברוסיה, וגם אם לעיתים הוא פועל מאחורי הקלעים – הרעיונות שלו הפכו למעצבי דעת קהל חשובים.

פרץ עם נפילת ברית המועצות ופרסם רב-מכר על "עתידה של רוסיה"

הציבור ברוסיה החל להתוודע לדוגין בתחילת שנות ה-90, עם נפילתה של ברית המועצות, אז הוא היה עיתונאי בכלי תקשורת שזוהו עם הימין הקיצוני ברוסיה. באותם ימים פרסם את אחד המניפסטים הראשונים שלו, בשם "מלחמת היבשות הגדולה", והשווה את רוסיה ל"אימפריה הרומית הנצחית". הוא טען אז כי רוסיה מתמודדת מול המערב, שעסוק בעיקר באינדיבידואליזם ומטריאליזם, והשווה אותו ל"קרתגו הנצחית" (היריבה ההיסטורית של הרפובליקה הרומית במאות השלישית והשנייה לספירה, א"ר).

באותם ימים ייסד דוגין את "המפלגה הבולשביקית הלאומית" ברוסיה, שדגלה באלמנטים פשיסטיים וניאו-נאציים רבים. המפלגה אימצה לעצמה רעיונות מהפכניים רבים, עם סמל המשלב בין סמלי ברית המועצות וגרמניה הנאצית. סיסמת המפלגה הייתה: "כן, מוות", ונאמרה בשילוב הצדעה במועל יד.

אלכסנדר דוגין (צילום: טוויטר)
אלכסנדר דוגין|צילום: טוויטר

הפריצה האמיתית של דוגין לתודעה הרוסית הייתה בשנת 1997, אז הוציא לאור ספר שהפך לרב-מכר כמעט בכל בית ברוסיה של אותם ימים. הספר נקרא "יסודות הגיאופוליטיקה: מה העתיד הגיאופוליטי של רוסיה?". הספר עסק בהתמודדות של רוסיה כמעצמה מול המערב, וביקש לנסח פרקטיקה שתסייע להתמודד עם המערב: "שימוש בדיסאינפורמציה ו'כוח רך' כדי להלהיט ולהצית מהומות שיזעזעו את היציבות בכל המוסדות בארה"ב, כולל התמקדות בסוגיות הבין-גזעיות והמתחים הפוליטיים במדינה, תוך חיזוק הערכים הלאומיים והסמכותניים מבית". הספר זכה להצלחה מסחררת, ונמכר כמעט בכל חנות וסופר-מרקט ברוסיה.

בחינה מחודשת של הספר המפורסם שלו מלמדת עד כמה השפעתו מורגשת גם כיום. בעיני רבים, סוגיית מעורבותה של רוסיה בבחירות לנשיאות ארה"ב בשנת 2016 למשל, עשויה להצביע על השפעתו של הספר – שביקש להתערב במוסדות הפנימיים הרגישים והחשובים ביותר של מי שנתפסת כמעצמה והאויב הגדול ביותר של רוסיה.

מוביל מדיניות החוץ של רוסיה

לאורך השנים היה דוגין לדמות חשובה במיוחד בפוליטיקה הרוסית, והתבטא באופן נרחב על פעולות החוץ של רוסיה. בשנת 2008 הוא קרא להפעלת כוח ואגרסיביות רוסיים רבים בעימות עם גיאורגיה בחבל אוסטיה, ובשנת 2014 הוא קרא לשיתוף פעולה עם הבדלנים הפרו-רוסיים במזרח אוקראינה. בתוך כך, בשנת 2014 סיפק דוגין התבטאות חריגה למדי, אפילו עבורו, שיצרה כותרות רבות – כשקרא להרג המוני ושיטתי באזרחים אוקראיניים: "להרוג אותם, להרוג אותם, להרוג אותם". למרות שהאמירה הקשה עלתה לו במשרה ציבורית באותם ימים, הוא נותר בעמדה בכירה בתקשורת הרוסית – דבר שלא היה מתאפשר ללא הסכמתו המובהקת של פוטין.

 

 

עמדותיו של דוגין ברורות ומובהקות: השבתה של רוסיה כמדינה עוצמתית וסמכותית, ופירוק מבפנים של כל אויבי המדינה המדינה הרוסית, בדגש על המערב הליברלי. מבחינתו, העולם מתחלק בין "המחנה האטלנטי של האמריקנים והאירופאים, העוסקים בעיקר בתקינות פוליטית, אנטי-היררכיה וזכויות אדם – לבין המחנה האירו-אסייתי, שבו התרבות הרוסית מובילה, ושיודע לכבד ולהעריך את עמודי התווך של חיי האדם: אלוהים, המסורת, הקהילה, האתניות, האימפריות והממלכות".

אלכסנדר דוגין, הפילוסוף המקורב לפוטין שבתו נהרגה ב (צילום: ap)
אלכסנדר דוגין, הפילוסוף המקורב לפוטין שבתו נהרגה בפיצוץ רכב|צילום: ap

בריאיון שהעניק לרשת NBC בשנת 2017 אמר: "תמיד האמנתי ותמיד אאמין בעוצמה ובגדולה של רוסיה, מפני שרוסיה תמיד ניסתה ותמיד תנסה לשמור על כוחה כמעצמה עולמית". הוא אמר כי החזון שלו הוא להחזיר את רוסיה להיות אחת המעצמות הגדולות בעולם לצד כמה מעצמות אחרות – שיובילו ויכתיבו את הסדר העולמי. כדי לעשות זאת, אמר, רוסיה צריכה להשקיע בתחומים נרחבים, ולא רק בתחום הצבאי.

מצדיק את המלחמה באוקראינה – ומכתיב מסרים לפוטין

בכל הקשור לאוקראינה, דוגין שואף באופן מובהק לשליטה רוסית מלאה על כל החוץ הצפוני של הים השחור – באופן שיסייע לרוסיה לחזק את מעמדה כמעצמה עולמית. בנוסף, הוא טוען כי על אוקראינה להיות לא יותר ממחוז אדמיניסטרטיבי השייך לחלוטין לפדרציה הרוסית.

פוטין (צילום: getty images)
פוטין|צילום: getty images

עמדותיו של דוגין בנוגע לאוקראינה קיבלו ביטוי במאמר המפורסם שפרסם פוטין לפני קצת יותר משנה, ובו חשף את כוונותיו בנוגע לשכנה ממערב – שחצי שנה לאחר מכן פלש אליה צבאית. "רוסים ואוקראינים הם בני אותו עם, החולקים את אותו מרחב היסטורי ורוחני", כתב פוטין. לדבריו, באופן שיותר מכול מתכתב עם עמדותיו של דוגין, השושלת המשותפת של הרוסים והאוקראינים, זכר לאימפריית רוס העתיקה, "מאתגרת את הלגיטימציה של הגבולות המודרניים של אוקראינה".

מאז החלה המלחמה המשיך דוגין להביע את עמדתו הנחרצת בנוגע לזכותה של רוסיה לפלוש לאוקראינה, כחלק מ"דרכה היחידה של רוסיה קדימה". זמן קצר לאחר שהחלה המלחמה הוא פרסם בטלגרם סרטון, ובו הצדיק את הפלישה: "ללא אוקראינה, רוסיה לא מסוגלת לחזור להיות אימפריה. עם אוקראינה כחלק מרוסיה – תוכל מוסקווה לשוב להיות האימפריה שתמיד רצתה להיות".

בשלב זה עדיין לא ברור מי עומד מאחורי הפיצוץ שהביא למותה של דריה דוגינה, ואם היא אכן הייתה יעד החיסול או שמא היה זה אביה. יחד עם זאת, דוגין נחשב לאחד המייצגים המובהקים של המלחמה הרוסית באוקראינה, ונראה שקל להבין מדוע הוא ובני משפחתו, ככל הנראה, הפכו למטרה לפגיעה.

שיגור טילים, אוקראינה (צילום: AP)
שיגור טילים, אוקראינה|צילום: AP

ספק אם הרוסים יבצעו חקירה אותנטית ואמיתית של פיצוץ הרכב ונסיבות הרצח של דוגינה, ולא יבקשו לנצל זאת עבור אינטרסים פוליטיים פנימיים. על רקע העובדה כי בשבועיים האחרונים עברה המלחמה גם לטריטוריה הרוסית בחצי האי קרים – כבר יש מי שמציע ומעלה את ההשערה כי גורמים אוקראינים הצליחו לחדור לעומק רוסיה ולפגוע שם בבכירים במוסקווה. לצד זאת, ועל רקע הדיווחים על התחזקות ההתנגדות למלחמה בתוך רוסיה עצמה – לא מן הנמנע כי דווקא אזרחים רוסים הם אלה העומדים מאחורי הפגיעה, בניסיון, אולי, לאותת על התנגדותם לרעיונות שהובילו את רוסיה אליה.