מוסקווה צפויה להרחיב את השאיפות הטריטוריאליות שלה באוקראינה, כך עולה מדברים שאמר אתמול (רביעי) שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. הדברים מגיעים במקביל למערכה שמנהלת רוסיה במשך יותר משלושה חודשים באזור דונבאס שבמזרח אוקראינה, וככל הנראה מתכוונת לכוונה הרוסית לספח שטחים שכבשה רוסיה גם בדרום המדינה. במקביל, בכירים בארה"ב מעלים לראשונה את האפשרות כי יספקו לקייב מטוסי קרב – נשק מתקדם ושובר שוויון שסירבו לספק במשך כל תקופת המלחמה.
גנרל צ'ארלס ק. בראון ג'וניור, מפקד חיל האוויר האמריקני, התייחס בפורום הביטחון באספן, קולורדו, לאפשרות שארה"ב ומדינות המערב יספקו לאוקראינה, לראשונה, מטוסי קרב. הוא אמר כי אין זה סביר כרגע להעריך איזה דגם של מטוסים ומאיזו מדינה יועברו לאוקראינה, ואם מדובר במטוסים חדשים או משומשים.
לדבריו, בתקופה האחרונה מתקיימים דיונים קדחתניים בנוגע לחימוש נרחב של חיל האוויר האוקראיני, שסובל מפגיעה אדירה בכוחו לאחר קרוב לחמישה חודשי מלחמה. העברת מטוסי קרב לצבא אוקראינה צפויה להוות עליית מדרגה חריגה במעורבות ארה"ב ומדינות נאט"ו בלחימה האוקראינית ברוסיה, מהלך שנמנעו ממנו עד עתה.
גנרל בראון אמר כי קיימות על הפרק כמה אפשרויות בנוגע למטוסים שיועברו לאוקראינה, שכוללות גם דגמים מתוצרת ארה"ב וגם מתוצרת מדינות באירופה. כך למשל, קיימת אפשרות להעביר את מטוס הקרב מדגם "גריפן" תוצרת חברת סאאב בשוודיה, מטוס ה"רפאל" הצרפתי וגם מטוס ה"יורופייטר טייפון" בייצור משותף של חברות מגרמניה, ספרד, איטליה ובריטניה.
עוד אמר מפקד חיל האוויר האמריקני כי אחד הדגשים החשובים הוא לא להעביר לאוקראינה מטוסי קרב מדגמים רוסיים, שנמצאים בשירות מבצעי בחילות אוויר של כמה מדינות. במסגרת המהלך הנרקם להעברת מטוסים לאוקראינה, יידרשו הטייסים האוקראינים לעבור גם הכשרה מתאימה על המטוסים. התהליך כולו צפוי להיות ארוך, ועשוי להעיד מחד על ההבנה במערב כי העימות עם רוסיה עוד צפוי להתארך לתקופה בלתי מוגבלת, ומנגד אולי לאותת לאוקראינה כי בכוונת המערב להמשיך לתמוך בה ולסייע בשיקומה גם בימים שלאחר המלחמה.
כזכור, בתחילת המלחמה בלמו בכירים בממשל ביידן את הרעיון של העברת מטוסי קרב לצבא אוקראינה, מתוך חשש שהדבר יביא להסלמת המתיחות מול רוסיה. ההצעה הרשמית שעמדה על הפרק בחודש מרץ התייחסה לאפשרות שפולין תספק לאוקראינה מטוסי קרב מסוג מיג, ובתמורה תקבל מארה"ב מטוסי F-16 חדשים. גנרל מארק מילי, יו"ר המטות המשולבים בצבא ארה"ב, אמר אתמול כי לפי שעה אין כל החלטה רשמית בעניין.
לצד האפשרות כי מדינות המערב יעבירו לאוקראינה מטוסי קרב, הודיעה אתמול ארה"ב על כוונתה להעביר אליה ארבע סוללות ארטילריה מתקדמות נוספות מסוג HIMARS. לאחר העברת ארבע הסוללות הללו יעמוד מספר סוללות ה-HIMARS שבידי צבא אוקראינה על 16. בארה"ב ובאוקראינה רואים בנשק זה שובר שוויון של ממש, שמביא להאטה דרמטית ביכולת ההתקדמות של הרוסים במזרח. שר ההגנה האוקראיני אולכסיי רזניקוב אמר אתמול כי אוקראינה זקוקה ל-50 סוללות נוספות כדי להביא לניצחון במלחמה. בתוך כך, שר ההגנה הבריטי בן וואלאס הודיע היום כי יועברו לאוקראינה 50 אלף פגזי ארטילריה נוספים, לצד 1,600 טילי נ"ט נוספים.
רוסיה תרחיב את המלחמה או נערכת לסיפוח?
דבריו של שר החוץ הרוסי, סרגי לברוב, על כוונתה של רוסיה להרחיב את היקף "המבצע הצבאי" באוקראינה עוררו גלים רבים ברחבי העולם בנוגע לאפשרות כי צבא רוסיה ישוב לתקוף בעומק אוקראינה, אחרי שנסוג משם לפני כשלושה חודשים. הדברים מגיעים בעיצומה של המערכה הרוסית לכיבוש חבל דונבאס במזרח אוקראינה, שמתנהל בעצלתיים כבר תקופה ארוכה.
לאחר שהשלימה את כיבוש מחוז לוגנסק לפני כמה שבועות, נאבקים כעת הצבא הרוסי ובעלי בריתו לכיבוש של מחוז דונייצק הסמוך. כל ההערכות המערביות מצביעות על קצב התקדמות נמוך בלבד של הרוסים באזור, במקביל ללחימה עיקשת מצד האוקראינים. במקביל, בחודש האחרון מנהלים הכוחות האוקראיניים מבצע להשגת השליטה בלפחות חלק ממחוז חרסון שבדרום, לחופי הים השחור.
בשל כך, ובשל העובדה כי רוסיה מתמודדת עם מצוקה קשה בכוח אדם ואמצעי לחימה, ניכר כי הרוסים אינם מתכוונים להרחיב את הלחימה בתקופה הקרובה. העובדה כי נשיא רוסיה פוטין מסרב להורות על גיוס כללי נרחב מעמידה בסימן שאלה את יכולת הצבא הרוסי לארגן את כוחותיו למתקפה מחודשת באזורים נוספים באוקראינה. במקביל, עסקת המל"טים המסתמנת בין מוסקווה וטהראן מצביעה גם כן על חולשתו של צבא רוסיה בכל הקשור לחימוש ואמצעי לחימה, ומתכתבת עם הערכות המודיעין שקבעו כי הסנקציות המערביות פוגעות ביכולתה של רוסיה להתחמש מחדש.
מנגד, גורמים שונים מאותתים לאחרונה כי הקרמלין נערך להביע להפסקת אש בתקופה הקרובה. בשל מצוקת הרוסים בחימוש וכוח אדם, ועל רקע ההערכות כי צבא אוקראינה נחוש לצאת בחודשים הקרובים למתקפת נגד שתסייע לו להחזיר אזורים רבים שנכבשו – גוברות ההערכות כי הרוסים צפויים לקדם הפסקת אש, על בסיס קו העימות הנוכחי. לכך מצטרפות גם ההערכות האמריקניות מהימים האחרונים כי רוסיה נערכת לספח שטחים גדולים מהאזורים שכבשה במזרח ובדרום אוקראינה.
כל הדברים הללו עשויים להעניק הקשר טוב ומדויק יותר לדבריו של לברוב אתמול: רוסיה אינה מתכוונת להגביר את הלחימה באוקראינה, אולם כן נערכת לספח את השטחים שנכבשו. כך או כך, מדובר בהצהרה לא שגרתית מהקרמלין, שעשויה לקדם תגובה נרחבת נוספת גם מצד המערב.