הלם וצער נפלו היום (שישי) על יפן, לאחר הרצח של ראש הממשלה לשעבר שינזו אבה. "אני מאוד עצוב ומאוכזב לשמוע על מותו של אבה", אמר ראש הממשלה הנוכחי פומיו קישידה, "איני מסוגל למצוא את המילים המתאימות לתאר את מה שאני מרגיש".
"אבה היה מנהיג שהוביל את המדינה הזאת בצורה נהדרת", המשיך קישידה. "הוא היה חבר אישי קרוב – מבין האנשים שביליתי עימם הכי הרבה זמן. יש לי כבוד עצום למורשת שהוא הותיר אחריו, ואסור לנו לעולם להשלים עם האלימות הזאת. הוא העניק לי עצות ותמיכה רבות".
היפנים ידועים באופן הפציפיסטי שלהם, ויפן עצמה ידועה כמדינה כמעט נטולת נשק. העובדה הזו רק מעצימה היום את ההלם והתדהמה של מרבית היפנים. בדרך כלל, הפיקוח והבקרה על הנשק במדינה נעשים בהקפדה יתרה – והעובדה כי אבה נורה ונרצח היום באמצעות נשק שנעשה ככל הנראה בייצור עצמי – עשויה להסביר את הקושי בהשגת נשק.
למרות שיפן אינה חפה מאירועי אלימות פוליטיים, הפעם האחרונה שבה נרצח ראש ממשלה לשעבר או מכהן הייתה לפני 90 שנה כמעט. "אני בהלם", אמרה בגרון חנוק מושלת טוקיו, יוריקו קויקה, במהלך מסיבת עיתונאים מיוחדת. לא משנה מה הסיבה, מעשה מתועב שכזה הוא בלתי נסלח לחלוטין. זה עלבון לדמוקרטיה".
החשוד ברצח של אבה, גבר בן 41 בשם יאמאגמי טצויה, שירת בעבר בחיל הים היפני. הנשק שבו השתמש יוצר ככל הנראה באופן ביתי, ובפשיטה שנערכה בביתו לאחר הרצח נמצאו גם ממצאים החשודים כחומרי נפץ מאולתרים. שר ההגנה נובו קישי, אחיו של אבה, סירב להגיב על הדיווחים עד כה.
התגובות לרצח הציפו את כל הרשתות החברתיות ביפן. בשעות הצוהריים היה הערך "אב-סאן", על שמו של אבה, לנושא המוביל בחיפושי הטוויטר במדינה. "אני לא יכול להפסיק לרעוד, זה הסוף של יפן השלווה", כתב אחד המשתמשים בטוויטר. "יש הרבה פוליטיקאים שהייתי רוצה לראות נעלמים, אבל ההתנקשות היא בלתי נתפסת. זו ההתחלה של הסוף של הדמוקרטיה".
ההגבלות ביפן על אחזקת נשק אינן מאפשרות לאזרחים פרטיים להחזיק אקדחים. בנוסף, ציידים ברישיון עשויים להחזיק רובים בלבד. בעלי רובים, שמתבצע פיקוח הדוק אחריהם, נדרשים להתייצב לשיעורי שימוש והחזקת נשק, לעבור מבחנים בכתב, וכן הערכה פסיכיאטרית ובדיקות רקע. באופן כללי, אירועי ירי ביפן מיוחסים לרוב לפלילים ונקשרים לגנגסטרים ולכנופיית ה"יאקוזה", וכמעט תמיד מדובר בנשק בלתי חוקי.
כך לדוגמה, בשנת 2016 התרחש אירוע הרג המוני, שבו נרצחו 19 בני אדם במתקן לבעלי מוגבלות שכלית – אך הרציחות בוצעו בסכין ולא בנשק חם. גם התקפות על פוליטיקאים אינן שכיחות, אולם אירוע אחד זכור במיוחד משנת 2007 – אז נרצח ראש עיריית נגסקי על ידי חבר ה"יאקוזה", אירוע שהביא להחמרה נוספת בתקנות הנשק.
הרצח של שינזו אבה היום מגיע על רקע העובדה שביום ראשון ייערכו בחירות של 141 חברים בפרלמנט היפני. אבה נרצח במהלך נאום בחירות שנשא בעיר נארה, וראש הממשלה קישידה הזהיר אחרי הרצח כי על העם היפני מוטלת החובה להבטיח את שמירת הדמוקרטיה וקיומן התקין של הבחירות. קישידה הבטיח כי למרות הרצח יתקיימו בחירות הוגנות וטהורות, והבטיח לעשות מה שניתן כדי להגן על יתר המתמודדים.
"עלינו להבטיח שבחירות חופשיות והגונות מתקיימות בחופשיות, ועלינו להבטיח שהאירוע הזה לא יגרום השפעה על המשילות במדינה", אמר. "כעת, אני רוצה שכל אזרחי יפן יחשבו על החלק שלהם בהגנה על הדמוקרטיה".
ידיד ישראל, ראש הממשלה שכיהן הכי הרבה זמן
שינזו אבה היה ראש הממשלה היפני שכיהן הכי הרבה זמן. בשנת 2006 נבחר לראשונה, בגיל 52, לתפקיד ראש ממשלת יפן – ראש הממשלה הצעיר ביותר שנבחר ביפן מאז שנת 1941. שנה לאחר בחירתו נאלץ אבה להתפטר בשל לחצים פוליטיים. בשנת 2012 נבחר שוב לתפקיד ראש הממשלה, בשנת 2014 נבחר לכהונה שלישית, וב-2018 נבחר לכהונה שלישית ורביעית בסך הכול.
בשנת 2020 התפטר אבה מתפקידו, תוך נימוק הצעד בשיקולי בריאות. אבה שבר את שיא הכהונה הרצופה של ראש ממשלה יפני – שיא שהיה שייך לדודו מדרגה שנייה, שכיהן כראש ממשלה בשנים 1972-1964. לא מדובר בקשר המשפחתי היחיד של אבה לפוליטיקה היפנית: אביו היה שר החוץ וגם סבו כיהן כראש ממשלה.
למרות פרישתו, נותר אבה דומיננטי בהנהגת המפלגה הליברלית ביפן, ה-LDP. ראש הממשלה הנוכחי, קישידה, הוא בן חסותו של אבה – ובמערכת הבחירות הנוכחית קיווה לצאת מצילו של אביו הפוליטי, אולם היום החליט להשעות את הקמפיין שלו.
ביפן כבר החלו לסכם את "מורשת אבה", שחיזק את יכולות ההגנה של יפן לאחר עשורים של דשדוש – וגם הרחיב את יכולות הצבא מעבר לגבולות המדינה. הוא אף קידם חוקים שיאפשרו לצבא יפן להילחם מעבר לים, לראשונה מאז התבוסה במלחמת העולם השנייה, וקידם את זכות "ההגנה העצמית הקולקטיבית" שנועדה לעזור לבעלות בריתה של יפן אם יותקפו. כמו כן הצליח לקדם את כלכלת המדינה. הישג נוסף שרשם – הבאת האולימפיאדה לטוקיו ב-2020 (לבסוף התקיימה ב-2021 בגלל הקורונה).
בנוסף, אבה נחשב לידיד של מדינת ישראל והפגין מדיניות חוץ חיובית כלפי ירושלים. במאי 2018 ערך את ביקורו השני בישראל, וזכה להתארח במעון ראש הממשלה בבלפור. אותו ביקור של אבה בבלפור זכור היטב, אך לאו דווקא בשל המשמעות המדינית שלו, אלא בשל המבוכה שהתעוררה בעקבות העובדה שהקינוח בארוחת הערב שאליה הוזמנו בני הזוג אבה – הוגש בתוך נעל.
הארוחה, שבושלה על ידי השף שגב משה, זכתה לביקורת אדירה, הן מצד גורמים דיפלומטיים בישראל והן מצד מקביליהם היפנים. "מדובר בהחלטה מטומטמת וחסרת רגישות", אמר אז גורם ישראלי, "אין בתרבות היפנית דבר בזוי יותר מנעל". בכירי המנהיגים בישראל ספדו לאבה היום - בהם ראש הממשלה יאיר לפיד, נשיא המדינה יצחק הרצוג, ראש האופוזיציה בנימין נתניהו וראש הממשלה החליפי נפתלי בנט.
לצד הביקור והתמיכה בישראל, השקיע אבה רבות במדיניות החוץ שלו. אבה ביקר במהלך כהונותיו ביותר מ-50 מדינות, וטיפח קשרים טובים עם מעצמות רבות. בין היתר חיזק את הקשרים עם רבות ממדינות מזרח אסיה, אוסטרליה, בריטניה, הודו, רוסיה וארה"ב.