ניצלה בנס: בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד רגילים לבצע ניתוחים מצילי חיים, אך ניתוח שמתבצע בצורה כזו – הם עוד לא ראו. בעזרת סיוע מרחוק של רופאים מישראל, נמנעה כריתת רגלה של נערה אוקראינית שנפגעה קשה מהפגזה רוסית בשבוע שעבר. "במגבלות של מה שאפשר היה לייעץ מרחוק, היה נראה שהרגל יכולה לשרוד וחבל לכרות אותה", אומר ל-N12 ד"ר רון למדן, מנהל יחידת אורתופדית ילדים בבית החולים.

ד
"אמנם היה נזק עצום לשרירים אבל לא היה נכון לכרות את הרגל", ד"ר רון למדן|צילום: אסותא אשדוד

הנערה בת ה-16 ניצלה בנס מהפגזות רוסיות בעיירה שבה היא מתגוררת באוקראינה. אביה נשכב עליה, ובכך הציל את חייה. הרגל של הנערה נפגעה קשה כתוצאה מאותה ההפגזה, והרופאים האוקראינים החליטו לכרות את רגלה. אלא שבמהלך הניתוח הדרמטי הם התקשרו בשיחת וידאו דרך יישומון וואטסאפ לרופאים מישראל, שהמליצו להם שלא לכרות את רגלה של הנערה – וסייעו להם מרחוק במהלך הניתוח המורכב.

ד"ר למדן אומר כי האוקראינים פנו לד"ר ודים קפולר, מנהל יחידת כירורגיית ילדים בבית החולים, מכיוון שהוא בקשרים הדוקים עימם. "הייתה נערה שנפגעה בצורה מאוד-מאוד קשה מפגז. אבא שלה נשכב עליה, הציל אותה – ונהרג", הוא מספר, ומוסיף: "היא ספגה פגיעה מאוד קשה בחלק האחורי של הגוף שלה. הם היו צריכים עזרה בכל הקטע הכירורגי".

ד
הנערה מאוקראינה שרופאים ישראלים הצילו את הרגל שלה|צילום: אסותא אשדוד

"הם התקשרו אלינו מחדר הניתוח בווידאו בוואטסאפ. היום זה מאוד מקל על לתת ייעוץ. הם התלבטו אם לכרות לנערה את הרגל, זו הייתה פציעה קשה", מדגיש ד"ר למדן. "נתנו עצות בשלט רחוק. לדעתנו לא היה נכון לכרות את הרגל. אמנם היה נזק עצום לשרירים אבל לא היה נכון לדעתנו לכרות. הייעוץ שלנו עזר להם להחליט שלא לעשות את זה ולנסות לשמר את הרגל. אנחנו מקווים מאוד שהצלחנו. בשיחת הווידאו הם בעצם שאלו שאלות ואנחנו ענינו. זה נמשך 20 דקות בערך".

ד"ר ודים קפולר שיתף גם הוא בשיחה עם N12: "זה היה בשבוע שעבר, ב-9 באוגוסט. הסיפור של הנערה קרה בעיירה קטנה, אנשים עמדו באוטובוס והאבא והילדה היו צריכים להגיע למרפאה. הם שמעו אזעקה ולא היה להם לאן לברוח". לדבריו, האנשים שנכחו במקום נשכבו על הרצפה, וכשנפל עליהם הפגז – כולם מלבד הנערה נהרגו.

ד
ד"ר ודים קופר וד"ר ורון למדן|צילום: אסותא אשדוד

"הייתה אצל הילדה פגיעה מאוד קשה. הביאו אותה באמבולנס לעיר גדולה יותר, שם יש בית חולים. ייצבו שם את המצב שלה, והיא מורדמת ומונשמת. היא נותחה כמה פעמים, וכרגע היא בחיים ונמצאת עם אימא שלה", מספר ד"ר קפולר, ומוסיף כי "אני ממש מנסה להביא אותה לטיפול בישראל. כל העזרה שלנו להם הייתה בשיחת וידאו בוואטסאפ. הראו לנו את הפגיעה של הילדה עם הפגיעה הקשה הזאת ואמרנו להם מה שהיה לנו להגיד".