על רקע הודעת משרד המשפטים ברוסיה בשבוע שעבר כי הוא דורש לעצור את פעילות הסוכנות היהודית במדינה, שוחחנו היום (שני) עם כמה יהודים שחיים ברוסיה וחוששים מההשלכות האפשריות של המהלך. "בואי נדבר על תחושות, לא על עובדות", אומר פאשה, צעיר יהודי בן 33 מסנט פטרבורג בשיחה עם N12.
כמו רבים, גם הוא חושש מפני הבעת עמדה פומבית נגד הקרמלין, בייחוד בכל מה שקשור לקהילה היהודית ברוסיה. פאשה מסייג את רוב הדברים שהוא רוצה להגיד – עוד לפני שאומר אותם, ומנסה להציג תמונה רחבה יותר, כזו שלא תהיה קשורה אליו באופן ספציפי, וכך גם לא תוכל לפגוע בו.
לדבריו, "התחושות לגבי האפשרות שיחזור מסך הברזל והפחד שלא נוכל לנסוע לישראל, קשורות לא רק לישראל אלא לכך שיסגרו את הגבול. ברור שאם הגבולות יישארו פתוחים, אז נוכל לנסוע לישראל, אולי עם קצת יותר קשיים, אולי דרך מדינה אחרת".
"אולי לא יקראו לזה 'עליה' אלא 'פינוי', אולי ניסע בלי תכניות ובלי תמיכה, פשוט נגיע לנתב"ג וישלחו אותנו למלון. בכל מקרה, רוב החששות מתגברים, לא מחשש שיסגרו את הסוכנות, אלא מכך שהממשלה תסגור את הגבולות באופן כללי ולא תיתן אפשרות לצאת", הוא מדגיש.
על פניו, החדשות לגבי האפשרות להפסקת העבודה של הסוכנות היהודית ברוסיה לא מדאיגות את פאשה. ביום חמישי עתיד להתקיים דיון בבית המשפט במוסקווה בנוגע להמשך פעילות הסוכנות ברוסיה, זאת לאחר שמשרד המשפטים הרוסי טען שהסוכנות היהודית עברה על אחד החוקים המקומיים שקשורים לפרטיות ולהקמת מאגר נתונים. על הפרק: האפשרות שרוסיה תדרוש מהסוכנות היהודית להפסיק את פעילותה במדינה.
"לא בשביל זה עושים מלחמות עולם"
"אם היו רוצים לסגור את הסוכנות – היו סוגרים. הם משחקים משחקי משפטים ורוצים להפעיל לחצים", אומר ל-N12 צבי מגן, לשעבר שגריר ישראל ברוסיה ומי שעמד בראש נתיב – גוף שפועל להעלאת יהודים ממדינות ברית המועצות לשעבר.
כמו היהודים שחיים ברוסיה, גם מגן משחרר צפירת הרגעה בנוגע לפעילות הסוכנות, אם כי כזו שעלולה להטריד אותנו מבחינות אחרות. "זה עוד שלב בשרשרת או סדרה של מנופי לחץ שמורמים על ישראל מכל מיני סיבות, לחצים כמו תקשורת עוינת, פנייה למועצת הביטחון של האו"ם, גם הצהרות", כך לדבריו.
מגן מתייחס בין היתר להתבטאות השנויה במחלוקת של שר חוץ הרוסי סרגיי לברוב על כך שלהיטלר היה דם יהודי, ומצביע על הידרדרות ביחסים שבין ישראל לבין רוסיה, אבל לא כזו שנובעת מהתמיכה של ישראל באוקראינה או לאי הסדרים בנוגע להעברת חצר אלכסנדר בירושלים לשליטת הרוסים. "לא בשביל זה עושים מלחמות עולם", אומר מגן.
עוד הוא מוסיף כי "כמינימום זה לרצות את טהרן ואת הסורים כדי להראות שהם בצד הנכון. הרוסים מגבשים חזית אנטי מערבית באזור. הביקור של ביידן במזרח התיכון ושל פוטין באיראן הגיעו בתזמון דומה, והרוסים צריכים להפגין יחס אנטי-ישראלי ותמיכה באיראן".
למרות זאת, בישראל לא מקלים ראש מהאפשרות שיתגלע משבר בין ירושלים לבין מוסקווה, ולכן הוחלט להוציא משלחת מטעם הממשלה שתגיע לרוסיה במטרה למצוא פתרון. העלאת היהודים ממדינות ברית המועצות לשעבר כנראה לא תהיה הנושא היחיד שמטריד את המשלחת הזו, אבל מדובר בנושא מרכזי שעל סדר היום של הסוכנות: עשרות אלפי עולים חדשים הגיעו לישראל בשנה האחרונה ממדינות דוברות רוסית, רבים מהם הגיעו ארצה בחמשת החודשים האחרונים, כלומר מאז החלה המלחמה באוקראינה.
"רבים החליטו לעזוב את רוסיה"
"בתחילת מרץ, כשהכול התחיל, עברנו לגיאורגיה", מספרת ל-N12 ארינה, צעירה יהודייה בת 26 שנולדה במוסקווה. "בשביל רוב הרוסים זה היה שוק מאוד גדול כי אף אחד לא ציפה שהכל יתגלגל ככה. נכון, שמענו שיש טנקים רוסיים על הגבול אבל אף אחד לא תיאר לעצמו שתתחיל מלחמה אמיתית".
ארינה מספרת שההחלטה לעזוב את רוסיה הייתה קשה, אבל הכרחית עבורה: "הייתה לי עבודה כאן ודירה משלי, ולא יכולתי מיד לנסוע. הייתי צריכה לפתור את כל הבעיות האלה מהר מאוד. אבל אני לא מסכימה עם הממשל שנמצא כאן, ולהשמיע את דעתי כרגע ברוסיה זה לא בטוח מספיק".
מעבר לכך, ארינה מספרת כי רבים בסביבתה החליטו לעזוב את רוסיה, אך נתקלו בהתנגדות שמגיעה דווקא ממקום לא צפוי – מהמשפחה. "יש לי הרבה חברים שמתנגדים למלחמה, אבל שההורים שלהם בעדה. הם רבים לעיתים תכופות, וההורים אומרים לילדיהם שהם בוגדים במדינה שלהם".
לשמחתה, ארינה קיבלה את ברכת הדרך ממשפחתה: "הדעה של אמא שלי היא הכי חשובה לי. כשאמרתי לה שאני רוצה לנסוע, היא תמכה בי, אף על פי שיש לנו דעות פוליטיות שונות. היא אמרה – 'את הבת שלי, ואני אוהבת אותך, זו החלטה שלך, תיסעי'. ירדה לי אבן מהלב".
את גיאורגיה ארינה עזבה כדי לעלות לישראל. בימים אלה היא נמצאת בביקור מולדת במוסקווה, לשם הגיעה בפעם הראשונה בחמשת החודשים האחרונים. היא מספרת כי העיר מרגישה שונה: "דברים השתנו מבחינה מנטלית".
חוששים מעלייה במחירי כרטיסי הטיסה
לצד הפילוג הפוליטי ברוסיה, גם המצב הכלכלי השתנה מאוד. מאז החלה המלחמה באוקראינה, מדינות רבות במערב הטילו סנקציות על רוסיה, וזאת בנוסף לחברות מערביות רבות שהחליטו להפנות עורף ולהפסיק את פעילות הסניפים הרוסיים שלהן. מקדונלד'ס, זארה ואיקאה הן רק חלק קטן מהתרבות המערבית שהשתרשה ברוסיה וכעת התושבים שם צריכים להסתדר בלעדיה.
"קשה למצוא נעלי ספורט", מספרת ל-N12 קטיה, צעירה יהודייה מרוסיה שהעדיפה להתראיין בשם בדוי. "סגרו כמה חנויות שהייתי מבקרת בהן לעיתים קרובות, כמו נייקי ויוניקלו. אם עד לפני חצי שנה זוג נעלי ספורט עלה 3,000 רובל, היום המחיר עומד על 25 אלף".
קטיה מספרת כי 10%-15% מהחנויות בקניונים נסגרו בגלל ההחלטה של החברות המערביות, וכי הדבר משפיע מאוד על המחירים במדינה. "אין יותר סטארבקס, ולכן יש יותר ויותר אנשים בקופיקס שפועלת כאן. אבל גם הם העלו את המחירים, כי אין להם תחרות - אם קודם כוס קפה עלתה 60 רובל, עכשיו זה כבר 200 רובל. גם ליטר קולה עלה מ-50 רובל ל-100 רובל".
ועדיין, קטיה ובן זוגה לא מוטרדים במיוחד מהשינויים בשוק הרוסי, "אנחנו לא בזבזנים", היא מדגישה. החשש הכבד של השניים הוא מעליית מחירי כרטיסי הטיסה, דבר שעלול להרחיק אותם מהעלייה לישראל.
"תכננו לעלות לארץ בחודשי הסתיו", היא מספרת. "העניין הוא שהסוכנות היהודית היא זו שקונה את הכרטיסים ולרבים מאיתנו זה פשוט דבר הכרחי - הכרטיסים מאוד יקרים. הכרטיסים הכי זולים עולים 50 אלף רובל, וזה יותר מפי 2 ממה שעלה קודם. מאוד לא ברור לנו מה המצב, כי אף אחד לא אומר לנו כלום. מנסים להגיד לנו שהכל בסדר אבל הרבה אנשים נמצאים בלחץ".
"הרוסים מנסים להסיט את תשומת הלב מהמלחמה באוקראינה"
"ההסדרים עם הרוסים עובדים עד רגע זה, ואין החמרה אמיתית", שב ומדגיש מגן. "זה מחזק את דעתי שלא יקרה כלום. הדבר האחרון שהרוסים צריכים זה להתקוטט עם ישראל בסוריה. הם רוצים לצבור רשימה של דברים שליליים כדי לנפנף בזה".
מגן מוסיף כי "כמינימום זה עניין של להדליק משבר – רוסיה מחפשת משברים, כי אם יהיה משבר גלובלי – אז זה יקל עליהם. אם יבער המזרח התיכון – היא תרוויח מזה. זה לעשות מהומה באזורים אחרים כדי להסיט תשומת לב".
ומגן מסיט את תשומת ליבנו לגורם נוסף שעלול היה ללבות את המשבר הנוכחי: "אפשרות נוספת זה מאבקי כוח פנימיים בקרמלין. כל הדיבורים האלה שפוטין ימות או חולה – זה לא בכדי. מישהו מפיץ את המידע הזה, יש אינסוף אנשים שיושבים בכלא או גורשו. יש שם מתחים וכל מי שלא נחמד אז הוא בחוץ. זה ביטוי למאבקי כוח סביב המלחמה באוקראינה – מלחמת ירושה. מביימים משברים כדי לפגוע אחד בשני".
"אנחנו מקבלים תמונה של החמרה מכוונת הם מחפשים נשאים רגישים אבל כאלה שלא מספקים מעבר להצהרות", מסכם מגן. וכאמור, כעת העיניים נשואות לדיון בבית המשפט שייערך ביום חמישי. בסוכנות היהודית אומרים כי הם לא מגיבים במהלך ההליך המשפטי, ובישראל מקווים כי הסערה הזו תחלוף במהרה ושמסך הברזל לא יירד שנית.