הנסיכים וויליאם והארי נכנסו ללב של ממלכה שלמה ושל רבים נוספים ברחבי העולם, כשנאלצו להתמודד עם האובדן של אימם, הנסיכה דיאנה, וללכת מאחורי ארונה. אז, בשעת האסון, היה וויליאם בן 15 והארי רק בן 12. במשך שנים רבות היה נראה שהשניים בקשר הדוק ואף מעורר קנאה, אך היום – כששניהם כבר יותר מבוגרים מכפי שאימם הייתה במותה – הם מרוחקים ומנוכרים, וגם המפגש המתוקשר לעיני המצלמות, כך מתברר, לא שיקם את היחסים.
"הארי וּויליאם בקושי מדברים מאז ה'מגזיט'", מדווחים הצהובונים של בריטניה – בהתייחסם להחלטה של הנסיך הארי ואשתו מייגן מרקל לעזוב את תפקידי המלוכה ב-2020 ולנטוש את בריטניה. "אני חושש שהשבר הזה עמוק מאוד", אמר הפרשן המלכותי ריצ'רד פיצוויליאמס לדיילי מייל. "פעם הדברים היו כל כך שונים", הוא נזכר. ואכן, רבים בממלכה עדיין זוכרים ימים אחרים: האחים הציגו לראווה אחווה שגרמה לפרשנים לומר ש"לפחות היה להם זה את זה" אחרי מותה של הנסיכה דיאנה. הברית והחברות ביניהם נתפסה כאמיצה ובלתי ניתנת לשבירה, אבל התמונה השתנתה והמרחק – לא רק הגיאוגרפי – גובר.
לאח הבכור – הנסיך וויליאם, מקום 2 ברשימת יורשי המלכה – מלאו 40 הקיץ. הוא אימץ בכל הלב את הממסד המלכותי וקיבל עליו עוד ועוד תפקידים, בעוד אחיו, הנסיך הצעיר בן ה-37, דחה את המסורת ופנה לחיים ללא גינונים בקליפורניה הרחוקה. במהלך חגיגות יובל הפלטינה של סבתם, המלכה אליזבת', רק לפני חודשיים, ישבו השניים הרחק זה מזה בטקס בכנסייה. הדיילי טלגרף כתב כי "לא הייתה אינטראקציה כלשהי" בין שני האחים.
הספר שגורם ל"חרדה" בבית המלוכה
הארי ומייגן אמורים לבקר שוב בבריטניה בספטמבר – שלושה חודשים מאז ביקורם האחרון: הם ישהו באחוזת ווינדזור ששייכת למלכה, קרוב מאוד לבית המשפחה החדש של הנסיך וויליאם והדוכסית קייט מידלטון. התקשורת הבריטית מדווחת שלמרות הקרבה, ואף שהם יוכל לצעוק זה לזה ולשמוע, אין תוכניות לפגישה בין האחים במהלך הביקור.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
במשפחת המלוכה ובבריטניה כולה מתוחים גם בגלל ספר זיכרונות שנכתב עם הארי, יומן שעומד להתפרסם בהמשך השנה. הטלגרף דיווח כי הספר "גורם לחרדה מסוימת" בקרב בני המלוכה, שחוששים שהוא עשוי "להעלות טענות מרעישות נוספות". הכתב המלכותי לשעבר רוברט הארדמן מסכים: "הספר הולך להיות נפיץ מאוד, אני מצפה שהוא יהיה קשה מאוד כלפי התקשורת ודי חריף כלפי הממסד והארמון".
למרות זאת, הארדמן דווקא אופטימי – ומעלה אפשרות לפיוס. "ברור שהם מנוכרים, אבל הם אחים, זו משפחה", הוא אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית. הפרשן, מחבר "מלכת הזמנים שלנו: החיים של המלכה אליזבת' השנייה", דווקא שיבח את "התפקיד המכובד" שהארי ומייגן מילאו כשחזרו למרות הכול לבריטניה לרגל חגיגות היובל וגם ביקרו את המלכה. "בעיניי זה נראה כמו מהלך לקראת נסיעות חצי סדירות בחזרה לבריטניה", אמר הארדמן, "בכל פעם שזה קורה, הדברים פשוט נעשים קלים יותר ופחות עמוסים".
מומחה מלכותי אחר, פיל דמפייר, נשמע פסימי הרבה יותר. "אני לא רואה שום סיכוי לפיוס בין ה'סאסקסים' ל'קיימברידג'ים' עד שספרו של הארי יראה אור, והוא צפוי רק להחמיר את המצב!" צייץ בטוויטר. הדעות חלוקות אם משפחת המלוכה זקוקה להארי: "אין אדם אחד גדול יותר מהמוסד, אז המלוכה תמשיך איתם או בלעדיהם. הם לא חיוניים", אמר הארדמן על הארי ומייגן. "אני כן חושבת שבשלב מסוים, הם יצטרכו את הארי בחזרה", הוסיפה הסופרת המלכותית טינה בראון לגרדיאן. לדבריה, הארי הוא "נכס" שיכול בעיקר להיות אח ולהקל בלחץ על וויליאם וקייט.
המתקפה האחרונה של מייגן
אולי ניתן ללמוד משהו על הקרע מדברים שמייגן אמרה השבוע. בריאיון היא סיפרה שזכתה לביקורת על השאיפות האישיות שלה כשהחלה מערכת היחסים שלה עם הנסיך הארי. לדבריה, זה נתפס במשפחת המלוכה כ"דבר נורא ואיום". היא הוסיפה שלמדה "דבר או שניים" על התוויות והמוסכמות שמעכבות נשים. בפודקאסט ששמו The Misconception of Ambition שוחחה הדוכסית יחד עם סרינה וויליאמס, ויחד הן חקרו את "הקופסאות שאליהן הוכנסו נשים במשך דורות".
ההצהרה, על פי הניתוח של גרדיאן, יכולה להתפרש כעוד מכה של מייגן לכיוון משפחת המלוכה. בשיחה עם המנחה טענה מייגן שוב שבני משפחת המלוכה הביעו בגלוי דאגות ממידת כהות עורו של בנה ארצ'י ואמרה שהמתח קירב אותה להתאבדות כשהייתה בהיריון. "אני לא זוכרת באופן אישי שהרגשתי את הקונוטציה השלילית מאחורי המילה 'שאפתנות' עד שהתחלתי לצאת עם בעלי". באותו הסכת הסבירה מייגן שהיא רוצה לחקור סטריאוטיפים שבולמים נשים: "קופסאות כמו 'דיווה', 'משוגעת', 'מילת ה-B'... כמובן, אני יודעת דבר או שניים על התוויות האלה בעצמי".
איך הדברים השתנו כל כך מהר? כאשר וויליאם התחתן עם מידלטון ב-2011 והקים עימה משפחה, הארי שיחק את התפקיד בצורה מושלמת. הוא נראה כידיד חם של הכלה הטרייה, וליווה את השניים עם חיוך שבע רצון של רווק הולל על פניו. "יחסי האחים האידיאליים האלה תרמו רבות להשבת המלוכה למסלול", אמר ההיסטוריון והסופר המלכותי אד אוונס לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP.
אלא שבעקבות נישואיו של הארי עם מייגן ב-2018, היחסים הפכו מתוחים יותר ויותר. בריאיון ב-2019 אמר הארי שהוא ואחיו נמצאים ב"דרכים שונות". שנה לאחר מכן הפילו הארי ומייגן פצצה והודיעו באופן סנסציוני שנמאס להם, שהם עוברים לארה"ב. בריאיון נפיץ של הזוג עם אופרה ווינפרי במרץ 2021 סיפרה מייגן כיצד קייט גרמה לה לבכות, אבל הטענה המזיקה ביותר הייתה ש"דמות מלכותית" (ללא שם) העלתה השערות על צבע העור של הילד העתידי של הארי ומייגן. צחנת גזענות מילאה את הארמון, והאח וויליאם נאלץ להגיב ולהגיד שבני המלוכה הם "ממש לא" משפחה גזענית.
"כל אנגליה הרגישה אז עצובה עבור וויליאם והארי"
לשני האחים יש סלידה מהעיתונות הצהובה של בריטניה מאז מות אימם. הארי התייחס לכך ואמר לאופרה ווינפרי כי עזב את בריטניה כדי למנוע "מההיסטוריה לחזור על עצמה", והשווה את היחס של העיתונאים והצלמים כלפי מייגן לרדיפה אחר דיאנה. אבל אפילו הזלזול והשנאה של האחים מהתקשורת לא הצליחה לאחד אותם במהלך הקרע הנוכחי. הם בקושי דיברו זה עם זה כשחשפו יחד פסל של אימם מחוץ לארמון קנזינגטון ביולי 2021 – והציבור שם לב לכך.
"אני זוכרת את וויליאם והארי מהרגע שהם נולדו – קודם וויליאם ואחר כך הארי, זה היה אירוע בבריטניה, הלידה של כל אחד מהם", מספרת ל-N12 רות אגלש, עיתונאית ישראלית-בריטית שכותבת בג'ואיש אינסיידר. "האומה ראתה אותם גדלים מתינוקות, לילדים ולגברים צעירים. עכשיו הם הורים בעצמם. כולנו זוכרים את הטרגדיה של דיאנה, כשהיא נהרגה. את ההלוויה, כל אנגליה הרגישה עצובה עבור וויליאם והארי, על הילדים שאיבדו את אימם בדרך הזו. אנשים הרגישו שצריך לגונן על שניהם".
"לא מפתיע אותי שהארי פרש כך מהמשפחה המלכותית אחרי הטראומה שספג כילד, כל מה שעשה בחיים שלו היה תחת עינה הסקרנית של העיתונות", מוסיפה אגלש. "כן, אחרי שדיאנה נהרגה, הייתה נסיגה קלה והתקשורת עזבה אותם לזמן מה, אבל עדיין – אפשר להגיד שהם חיים את החיים שלהם תחת זכוכית מגדלת כל הזמן. כל דבר קטן שהם עושים נבחן, נכתב ומנותח. אני רק יכולה לדמיין אילו מין חיים אלו".
בניסיון לאמוד את עומק המשבר אומרת אגלש: "אני חושבת שהאנשים באנגליה בהלם שהארי עזב את בריטניה לקליפורניה, אני לא חושבת שהם מקבלים את העובדה שהוא הלך לחפש חיים חדשים, הבריטים חושבים שהוא 'נחטף' בידי מייגן מרקל לאמריקה, והיא לא ממש פופולרית באנגליה. הארי אהוב בבריטניה, אנשים בממלכה חושבים שמייגן היא זו שיצרה את המרחק בין האחים. על פי הדיווחים, הנשים לא מסתדרות ביניהן ומייגן בנתה חיץ בין האחים, בין הארי למשפחה. אם דיאנה הייתה בחיים – ודאי הייתה מנסה לגשר בין האחים, אולי אם היא הייתה בחיים, המעבר הזה של הארי לקליפורניה לא היה נראה לנו כל כך דרמטי".
"הקרע לא התחיל מהנישואים למייגן"
בעוד הארי ומייגן בונים לעצמם אפיקים אחרים, וויליאם וקייט מדגמנים מלכותיות – ו"מחכים לתורם". הפער בהתנהלות בולט: "אני חושבת שהעם הבריטי מאוד אוהב את קייט, היא ליידי אמיתית – דוכסית", מסבירה אגלש. "היא דמות לחיקוי שמזכירה לבריטים את דיאנה – טוב, אולי לא בדיוק, אבל יש לה סטייל ויש לה התנהלות שמזכירה את דיאנה. וויליאם וקייט זוכים להרבה מאוד הערכה בבריטניה בעוד הארי אכזב את הבריטים כשעזב. הבריטים אוהבים את אמריקה, אבל הם לא סבורים שהיא מקום טוב יותר לחיות בו".
מירי קרימולובסקי, היסטוריונית לאומנות וחוקרת תרבות בריטניה, מעריכה כי המשבר נוצר דווקא כשנה אחרי שהארי ומייגן עברו לארצות הברית. "היה קרע גדול מאוד והוא לא החל מהנישואים של הארי ומייגן אלא מההליכה לטלוויזיה. הבריטים לא מקבלים את זה, את הרכילות ואת הצהבהבות", היא מסבירה בשיחה עם N12. "גם בריאיון המפורסם של הנסיכה דיאנה למרטין בשיר – חלק מאוד הזדהו איתה ואחרים לא הבינו איך היא הוציאה את הכביסה המלוכלכת ברבים".
"הריאיון בארה"ב הוא הקרע הגדול, שלא לדבר על העובדה שהסבא פיליפ היה במצב בריאותי קשה ביותר והנזק לסבתא – המלכה אליזבת' – הוא בלתי הפיך", מציינת קרימולובסקי. "זה מה שיצר את הקרע. וויליאם, שהוא אדם מאוד רגיש, פשוט לא היה יכול לקבל את הדבר הזה. כך שכל הדיבור על הריב בין הגיסות לא נכון, הם הלכו עבור כסף לריאיון צהוב ונחות. הצורה לא הייתה יפה ולכן הם גם לא מוזמנים היום לדברים משמעותיים, המלכה די 'מחקה' אותם".
ההיסטוריונית לא חוסכת שבטה מהאח הצעיר: "הארי והסגנון שלו לא חסרים לבית המלוכה וגם לא להתנהגות הבריטית. הארי היה החוליה החלשה מאז ומעולם, יש לו אופי אחר לחלוטין. הוא לאורך כל השנים היה בטיפול, אנחנו זוכרים את השטויות שלו – כמו ההתחפשות לנאצי או זה שפעם הוא השתכר. אלו לא היו סתם פעולות שובבות של ילד שובב, זה היה לחיפוש עצמי, כי ה'ילד' הזה, יש לו עמוד שדרה חלש ביותר. הבריטים לא רואים בהארי שום גיבור, להפך, הוא נגרר אחרי זוגתו וצריך לומר שבחדרי חדרים אומרים שהוא מאוד מתגעגע לאנגליה, לתרבות האנגלית. בעיקר מרחמים עליו היום כי הוא לא חי את החיים שהוא באמת אוהב".
"היום כמעט כל הבריטים 'שחררו' מהארי"
"הבריטים מרוצים שהוא לא יהיה מלך – חשוב להבין שעבור הבריטים, ודאי עבור בית המלוכה, הדמות החשובה היא זו שתהיה בסופו של דבר המלך", מדגישה קרימולובסקי. "לפני שנים אנחנו זוכרים את השערוריות של שרה פרגוסון, אשתו של הנסיך אנדרו: זה היה בצהובונים, ועכשיו זה נשכח – ושנים לא שמענו עליה. למה? כי הם לא ברשימה לרשת את המלוכה".
לדברי קרימולובסקי, ההתנתקות של הארי הייתה למעשה דו צדדית – וגם הציבור כבר פחות מתייחס אליו. "בהתחלה הריאיון חולל נזק אדיר, ואז המלכה יחד עם וויליאם גיבו את הנסיך צ'ארלס כדי לנטרל את ההשפעה הזו. היום כמעט כל הבריטים 'שחררו' מהנסיך הארי והם לא רואים בו גורם משמעותי, רובם כבר לא שמים לב אליו, שתי הדמויות שעושות טוב למשפחה המלכותית הם קייט וּויליאם. העם הבריטי מחובר לסגנון שלהם".
את ההשוואה בין שתי הנשים מסכמת ההיסטוריונית בחדות: "קייט היא עדינה ותרבותית מאוד מבית טוב, מייגן באה מבית מאוד בעייתי ממעמד סוציו-אקונומי מאוד נמוך, וזה מאוד משפיע. קייט דווקא ניסתה לעזור, אבל הם ראו בשלב מסוים שלא יכולה להיות חברות אמיתית. אבל הסכסוך לא התחיל שם. ההרחקה של הארי ושל מייגן נעשתה בידי המלכה בהתייעצות עם וויליאם, שדעתו היום מאוד משמעותית, עוד יותר משל אביו. הקרע הוא לא בגלל המתח בין הנשים".
"לקייט יש את הכבוד הזה, היא יודעת איך צריך להתנהג ומה צריך לעשות, אלו דברים שאצל הארי ומייגן פשוט לא קיימים בכלל", עוקצת קרימולובסקי. "אצלם חשוב רק לראות ולהיראות. מייגן לא הבינה בכלל מה זה להיכנס למשפחה הזו – זה לא רק בגדים יפים וכסף וטיולים, יש פה תפקידים וכל הזמן הכול תחת זכוכית מגדלת והיא לא יכלה לעמוד בזה, כמו הארי – בגלל האישיות שלו".
"דיאנה הייתה ודאי מאוד עצובה מהעניין הזה", מסכמת קרימולובסקי במחשבה שעוברת לבריטים רבים בראש – ולמעריצים של משפחות המלוכה ברחבי העולם. "היא לא הייתה נותנת להוציא את הספר והיא ודאי הייתה מנסה לגרום להם להשלים, דבר כזה יקרה רק אחרי תקופה ארוכה – אולי בעוד כמה שנים. הדברים לא יחזרו למה שהם היו – זה ברור לחלוטין".