חוק הצנזורה של פוטין החל לפעול: לראשונה – בית משפט ברוסיה גזר אתמול (שישי) שבע שנות מאסר על חבר במועצת המחוז של מוסקווה, לאחר שמתח ביקורת על הפלישה הרוסית לאוקראינה. עיתונאי אופוזיציה רוסי אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי ככל הידוע לו, מדובר באדם הראשון שנשלח למאסר לאחר שעבר על "חוק הצנזורה" החדש שנחקק ברוסיה עם תחילת המלחמה.

החוק קובע עונש של 15-3 שנות מאסר בפועל לכל מי שיואשם בהפצת "דיסאינפורמציה" בנוגע למלחמה. החוק, הלכה למעשה, נועד מן הרגע הראשון להבטיח "התיישרות" מלאה של האזרחים וכלי התקשורת ברוסיה עם המסרים שמפיץ הקרמלין בנוגע למלחמה. במסגרת החוק, כלי תקשורת ועיתונאים מערביים רבים עזבו את רוסיה – בשל החשש כי יעמדו למשפט.

הפגנות נגד המלחמה במוסקווה. חוק הצנזורה העלים אותן (צילום: AP)
הפגנות נגד המלחמה במוסקווה. חוק הצנזורה העלים אותן לחלוטין|צילום: AP

בתוך כך, פוטין התייחס אתמול לסנקציות הכבדות שהטילו מדינות המערב על רוסיה, ואמר כי "הבליצקריג הכלכלי נגד רוסיה נכשל", אך הוא גם הודה כי בהחלט נגרם לרוסיה נזק כתוצאה ממנו. "אנו מרגישים בטוחים בעצמנו", אמר, "אך הסיכונים נותרו בעינם".

במסגרת פסגת מנהיגי מדינות ה-G20 אתמול, המשיכו גורמים במערב להאשים את רוסיה באחריות למשבר המזון העולמי – וטענו כי הפגיעה שלה בתבואה באוקראינה עשויה לגרום נזקים כבדים. פוטין התייחס לדברים, ואמר כי הסנקציות של המערב על רוסיה הן אלו שעשויות להוביל ל"השלכות קטסטרופליות" על משק המזון העולמי.

הכוחות הרוסיים בלישנסק, אוקראינה (צילום: SKY NEWS)
הכוחות הרוסיים בלישנסק, אוקראינה|צילום: SKY NEWS

רוסיה מאיימת לנקום בליטא

סוגיה נוספת שמעסיקה מאוד את רוסיה בימים האחרונים היא המצור שהטילה ליטא על המובלעת הרוסית קלינינגרד. אתמול שיגר הקרמלין איום לעבר הממשלה הליטאית, ואמר כי רוסיה תנקוט "צעדים חמורים" נגדם, "אם תנועת הסחורות הרוסית למובלעת לא תחודש".

הסיפור של המובלעת הרוסית שבין ליטא ופולין, יותר מ-1,000 מייל ממוסקווה, עלה לכותרות לפני יותר משבועיים – כשליטא הודיעה כי תעצור את תנועת הרכבות הרוסיות לאזור, שבזמן שגרה פועלת ללא הפרעה, וזאת לטענתה בשל אכיפת הסנקציות של האיחוד האירופי נגד רוסיה. דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זכרובה מתחה ביקורת על העובדה "שלוקח לסוגיה יותר מדי זמן להיפתר" – ואמרה כי אם המצב לא יתייצב בתוך ימים אחדים, רוסיה תנקום בליטא.

אוקראינה: רוסיה תקפה בניין מגורים באודסה (צילום: שירות החירום הממלכתי באוקראינה)
תיעודים מאודסה לאחר פגיעה רוסית|צילום: שירות החירום הממלכתי באוקראינה
צבא רוסיה, אוקראינה (צילום: AP)
צבא רוסיה, אוקראינה|צילום: AP

במובלעת קלינינגרד חיים קרוב לחצי מיליון אזרחים רוסים, וממוקמים שם כוחות צבא גדולים, ובהם גם כוחות הצי הבלטי של חיל הים הרוסי ונשק גרעיני. ליטא, כזכור, חברה בברית נאט"ו.

הרוסים נערכים לשלב הבא בלחימה

בינתיים, הלחימה באוקראינה נמשכת. אתמול בבוקר העריכו חוקרים במכון לחקר המלחמה (ISW), כי ייתכן שלראשונה, כוחות הקרקע הרוסיים משהים את המתקפות שלהם במזרח אוקראינה, וייתכן כי הם נערכים ל"הפסקה אופרטיבית" יזומה בלחימה.

ההערכה כי היא הצעד הרוסי מגיע במטרה לחדש, לרענן ולחמש מחדש את הכוחות הלוחמים – לקראת המשך הלחימה והמערכה לכיבוש מחוז דונייצק – זאת לאחר שבשבוע שעבר הושלם כיבוש מחוז לוגנסק. באוקראינה, מנגד, טוענים כי הרוסים ממשיכים לתקוף ללא הפסקה.

 

המודיעין הבריטי העריך אתמול כי היעד הבא של הצבא הרוסי במזרח אוקראינה יהיה העיר סברסק שבדונייצק. לצעד זאת, אמרו בבריטניה, כי נראה שהצבא האוקראיני רושם הצלחות של ממש במערכה לכיבוש מחודש של אזור חרסון בדרום המדינה.

פוטין התייחס שלשום למלחמה בדברים מיוחדים שנשא, ואתגר את מדינות המערב להילחם נגד רוסיה בשדה הקרב – ולא רק להטיל נגדה סנקציות. "רוסיה מפעילה באוקראינה רק חלק קטן מאוד מפוטנציאל כוחה הצבאי", אמר פוטין.

"אני שומע את מנהיגי מדינות המערב אומרים כי הם רוצים שנובס בשדה הקרב. מה אפשר לומר? בואו ניתן לנסות אותנו", אמר פוטין. לדבריו, המערב רוצה להילחם ברוסיה "עד האזרח האוקראיני האחרון". דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב הוסיף: "הפוטנציאל הצבאי של רוסיה כל כך גדול, ובמבצע הצבאי המיוחד באוקראינה נעשה שימוש רק בחלק קטן ממנו".

חשש מאסון הומניטרי בסברודונייצק

"העיר סברודונייצק עומדת בפני אסון הומניטרי", כך הזהיר אתמול מושל מחוז לוגנסק סרגיי גאידיי. לדבריו, המצב בעיר שנפלה השבוע לידי הצבא הרוסי בכי רע, וכ-15 אלף מהתושבים שנשארו בה סובלים ממחסור חמור במים נקיים, גז וחשמל. הוא הוסיף שגם מצב הביוב בעיר קטסטרופלי, ואמר שבשילוב עם ריח הגופות הרבות שפזורות בעיר – המצב רק צפוי להחמיר עוד יותר.

טנק אוקראיני, אוקראינה (צילום: רויטרס)
טנק אוקראיני, אוקראינה|צילום: רויטרס
חייל אוקראיני, אוקראינה (צילום: רויטרס)
חייל אוקראיני, אוקראינה|צילום: רויטרס

גאיידי אמר כי לפחות 80% מבנייני העיר נחרבו לחלוטין, והעריך כי יידרשו בין שישה חודשים לשנה כדי לשקם את המצב בה. הוא הוסיף כי החיילים הרוסים בוזזים את רכוש הבתים בעיר ללא הפסקה – ומעבירים את התכולה של כל הבתים שלא נהרסו למכירה ברוסיה.