בתקופה האחרונה נראה כי חלה הסלמה במתיחות ארוכת השנים בין דרום קוריאה וצפון קוריאה. במדינה הצפונית ביצעו במהלך השנה האחרונה שורה ארוכה של ניסויים בטילים בליסטיים והיפר-סוניים, ובמשך שבועות ארוכים עולים דיווחים על הכנות והיערכות לקראת ניסוי גרעיני גדול ויוצא דופן. בדרום לא מעוניינים להישאר מאחור, ומגבירים לאחרונה את ההיערכות גם מצידם לקראת עימות אפשרי בין המדינות, שבאופן רשמי נמצאות במצב מלחמה גם היום.

הבוקר (שלישי) השלימו בדרום קוריאה את התרגיל האווירי הגדול ביותר שבוצע אי פעם, עם עשרות כלי טיס מסוגים שונים. בסוכנות הידיעות המקומית YONHAP דווח כי בתרגיל השתתפו 16 מסוקי אפאצ'י, 13 מסוקי בלאק הוק וחמישה מסוקים מסוג צ'ינוק. בין היתר דווח כי התרגיל דימה מתקפה לשחרור יעדים אסטרטגיים שנתפסו בידי האויב, כולל חילוץ בני ערובה. על פי הדיווח, התרגיל בוצע בהשראת מבצע אנטבה, "שבמסגרתו שחררו לוחמי הקומנדו הישראלי בני ערובה בנמל התעופה באנטבה שבאוגנדה בשנת 1976".

התרגיל הגדול של צבא דרום קוריאה (צילום: התקשורת הקוריאנית)
התרגיל הגדול של צבא דרום קוריאה|צילום: התקשורת הקוריאנית
התרגיל הגדול של צבא דרום קוריאה (צילום: התקשורת הקוריאנית)
התרגיל הגדול של צבא דרום קוריאה|צילום: התקשורת הקוריאנית

התרגיל הזה הוא רק צעד אחד מני רבים בהיערכותה של סיאול לקראת עימות צבאי של ממש נגד פיונגיאנג. בסוכנות הידיעות רויטרס דווח כי במשרד ההגנה הדרום קוריאני מכינים בתקופה האחרונה תוכנית מפורטת למניעת מתקפה גרעינית מצד צפון קוריאה. התוכנית נקראת "Kill Chain", ומומחים אסטרטגיים רבים ברחבי העולם מעריכים כי מדובר בתוכנית מסוכנת שעשויה לגרום להידרדרות והסלמה בין שתי המדינות – ולקרב את האפשרות של עימות מלא ואף התקפה גרעינית.

 

 

חלק גדול מקידום התוכנית והשינוי הכללי בגישה של דרום קוריאה, שהפכה ללוחמנית בהרבה, מגיע מהנשיא החדש שנכנס לתפקידו בחודש מאי, יון סוק יאול. כבר עם כניסתו לתפקיד הודיע פומבית כי "עידן הפייסנות מול צפון קוריאה הסתיים". הוא אמר כי מצד אחד דרום קוריאה בהנהגתו תהיה נכונה לקדם דיאלוג עם הצפון, והוסיף כי זה תלוי בקים ג'ונג און בלבד, אך גם אמר כי סיאול ובעלות בריתה נחושות להתמודד עם כל צרה ופרובוקציה שיגיעו מכיוון צפון.

למעשה, תוכנית "Kill Chain" אינה חדשה לחלוטין, והחלה לקרום עור וגידים כבר לפני יותר מעשור, כשהשכנה מצפון הפכה הלכה למעשה למדינה בעלת נשק גרעיני. ואולם, מתרבים הדיווחים וההערכות כי בתקופה האחרונה גוברים המאמצים לקדם את התוכנית – שצפויה לצאת לפועל כמכה מקדימה לכל ניסיון של פיונגיאנג לבצע מתקפה גרעינית על דרום קוריאה.

עיקרה של התוכנית, על פי דיווחים שונים, ולמרות שכמובן אינה פורסמה באופן רשמי, עוסקת באפשרות לפגוע מבעוד מועד באתרי השיגור הגרעיניים של צפון קוריאה, ובכך למנוע את הפגיעה בדרום. בשלב הבא, כך על פי ההערכות, תבקש התוכנית לפגוע בהנהגה הבכירה של בפיונגיאנג, כולל במנהיג קים ג'ונג און. במשרד ההגנה הדרום קוריאני סירבו להתייחס לפניית רויטרס בנושא.

המצעד הצבאי בקוריאה הצפונית (צילום: רויטרס)
המצעד הצבאי בקוריאה הצפונית|צילום: רויטרס
המטוס (צילום: Republic of Korea Air Force)
מטוס 21-KF של דרום קוריאה|צילום: Republic of Korea Air Force

החודש הודיעה ממשלתו של נשיא דרום קוריאה יון על יצירת פיקוד צבאי אסטרטגי חדש, שהשלמתו תסתיים עד שנת 2024, במטרה להתכונן בצורה טובה יותר נגד מתקפות אפשריות. בין היתר צפויה דרום קוריאה להגדיל באופן נרחב את ארסנל הטילים הבליסטיים שברשותה, ולהתחדש בצי של מטוסי קרב מסוג F-35A וצוללות מתקדמות. בנוסף, סיאול נערכת לשדרג ולשכלל את מערך הלוויינים והאמצעים הטכנולוגיים שברשותה עבור הגברת הניטור והמעקב אחרי הפעילות בחלק הצפוני של חצי האי הקוריאני, תוך צמצום התלות הביטחונית והאסטרטגית בארה"ב.

תוכנית ההתחמשות הגדולה, לצד הדיווחים על התקדמות בפיתוח תוכנית "Kill Chain", מגיעים, כאמור, על רקע מתיחות גדולה גם מצידה של פיונגיאנג. מומחים רבים מזהירים מפני הסלמה והידרדרות בלתי צפויות, שעשויות להגיע עד לכדי מלחמה גרעינית רב-מדינתית. נשיא דרום קוריאה הודיע כי המהלכים הביטחוניים הגדולים נועדו להבטיח שצפון קוריאה לעולם לא תהיה זו שתיתן את המכה הראשונה במלחמה.

המטוסים בפעולה (צילום: Trevor Gordnier)
תרגיל חמקנים 35-F של ארה"ב ודרום קוריאה, יולי 2022|צילום: Trevor Gordnier
המתיחות האווירית באזור (צילום: South Korean Defense Ministry/GettyImages)
אימוני חיל האוויר של דרום קוריאה|צילום: South Korean Defense Ministry/GettyImages

"אני יכול להבין מדוע פגיעה בקים ג'ונג און עשויה להיות מפתה עבור דרום קוריאה, אבל לחסל מנהיג של מעצמה גרעינית עשוי להיות מאוד מסוכן", אמר אנקיט פנדה ממכון קרנגי לשלום בין-לאומי. "זוהי אופציה צבאית, והיא עשויה בסבירות גבוהה להצליח", אומר ג'פרי לואיס, חוקר טילים ממרכז ג'יימס מרטין למחקרים למניעת תפוצה גרעינית, "אך זו גם האופציה שהכי סביר שתוביל לדינמיקת הסלמה בלתי נשלטת ולתחילתה של מלחמה גרעינית".

במקביל, גורמים שונים מצביעים על האפשרות כי הדיווחים השונים על תוכנית אפשרית לחיסולו של קים בידי צבא דרום קוריאה עשויים לעודד אותו לפעול בדרכים מסוכנות נוספות, ולהעצים את האיום הגרעיני בחצי האי. בין היתר עלתה האפשרות כי צעדים שכאלה יגרמו לו לאפשר לגורמים נוספים בפיונגיאנג לאשר ביצוע תקיפה בנשק גרעיני גם ללא אישורו המפורש – כך שתוכל לתקוף את דרום קוריאה גם אם הוא ייהרג.

המצעד הצבאי בקוריאה הצפונית (צילום: רויטרס)
המצעד הצבאי בקוריאה הצפונית|צילום: רויטרס
המצעד הצבאי בקוריאה הצפונית (צילום: רויטרס)
המצעד הצבאי בקוריאה הצפונית|צילום: רויטרס

לצד ההיערכות הרבה והחשש מפני הסלמה בלתי מתוכננת, קיימים עדיין ספקות גדולים בנוגע ליכולתו של צבא דרום קוריאה לתפקיד כנדרש ברגע האמת. הדברים מגיעים גם על רקע העובדה כי סביר שכל מהלך שכזה יחייב את שיתופה של ארה"ב, וככל הנראה ידרוש את תמיכתה. "בסופו של דבר", אומר פנדה, "לקים יש סיבה טובה להאמין כי הוא יכול להפעיל נשק גרעיני באופן מדוד ועדיין להישאר בחיים".