אירופה נגד פוטין: 72 ימים חלפו מאז פלישת הצבא הרוסי לאוקראינה - ובצל הלחימה נמשכות גם הסנקציות ברחבי העולם. השלטונות באיטליה הודיעו היום (שישי) על החרמת ספינת הפאר "שחרזדה" של פוטין, שעוגנת בנמל מרינה די קררה.

ספינת
ספינת "שאחרזדה" עוגנת בנמל איטליה|צילום: Jennifer Lorenzini, רויטרס

בהודעה לעיתונות הצהירה איטליה כי הכרעת משרד הכלכלה והאוצר האיטלקי מגיעה בתום חקירה שנשכה שבועות, ובה נמצא כי לספינה יש "קשרים כלכליים ועסקיים משמעותיים" עם אנשים בממשלת רוסיה. כאלה שהוטלו עליהם סנקציות חריפות על ידי האיחוד האירופאי כבר בשנת 2014, לאחר סיפוח חצי האי קרים.

המומחים מעריכים כי הספינה, שנמצאת במעקב של האיטלקים מאז חודש מרץ, שווה כ-510 מיליון דולר. ביום שלישי האחרון ניסתה הספינה לצאת מחדש לים טירני - והעלתה חשש שנוסעיה ינסו להימלט לפני סיום החקירה האיטלקית.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: ALEXEY NIKOLSKY/Sputnik/AFP via Getty Images)
הסקנציות על פוטין נמשכות|צילום: ALEXEY NIKOLSKY/Sputnik/AFP via Getty Images

מחקירה שהוביל בסוף חודש מרץ החבר האופוזיציה הרוסית אלכסיי נבלני עולה כי כל אנשי צוות הספינה הם אזרחים רוסים המועסקים על ידי שירות ההגנה הפדרלי. מוקדם יותר באותו החודש דווח בעיתון האיטלקי "לה סטמפה" כי בעלי היאכטה הוא אדוארד חודינאטוב, המנכ"ל לשעבר של ענקית הנפט הרוסית רוסנפט ובעל ברית קרוב של פוטין. 

יאכטת הפאר "שחרזדה" נוהלה על ידי חברת "אימפריאל" ממונקו ונבנתה על ידי המספנה הגרמנית "לורנס" בשנת 2020. היאכטה כוללת סיפון מרהיב, מנחת מסוקים, סלון יופי, אולם קולנוע, ספא וחדר כושר. דובר חברת "אימפריאל" הדגיש במגזין פורבס כי החברה פעלה כמנהלת הבנייה של "שחזרדה", אולם אינה מנהלת את היאכטה בימים אלה. "אין לאימפריאל לקוחות שהם אנשים או ישויות שהוטלו עליהם סנקציות", הבהיר.

סנקציות על המאהבת של פוטין?

במקביל, האיחוד האירופי הגיש הצעת החלטה להטיל סנקציות גם על אלינה קבייבה, שככל הנראה מקורבת לנשיא רוסיה פוטין בהקשרים רומנטיים. אם ההחלטה תתקבל, המתעמלת האומנותית לשעבר תכלל בחבילה השישית של הסנקציות של האיחוד האירופי נגד רוסיה, לאחר פלישתה לאוקראינה.

פוטין, אלינה קבייבה (צילום: FRANCK FIFE, getty images)
אלינה קבייבה וולדימיר פוטין|צילום: FRANCK FIFE, getty images

באיחוד האירופי מדגישים כי שלב זה ניתן להסיר או להוסיף שמות לרשימת הסנקציות לפי שיקול דעתן של המדינות החברות בה, ובהתאם לצפי השפעתם על המשא ומתן. נדגיש כי האיחוד האירופי טרם חתם רשמית על טיוטת ההצעה. גורמים דיפלומטיים הבהירו בריאיון ל-CNN: "מתקיימים דיונים, זה לא 'פיס אוף קייק'. אנחנו צריכים לחכות ולראות איך הדברים מתפתחים".