נשיא צרפת עמנואל מקרון הביס אתמול (ראשון) את יריבתו מהימין הקיצוני מרין לה פן, ויזכה לכהן חמש שנים נוספות בתפקידו. "אני יודע שרבים מבני העם הצרפתי הצביעו לי היום, לא מפני שהם תומכים בערכים שלי – אלא כדי לבלום את הרעיונות של הימין הקיצוני", אמר מקרון בנאום הניצחון שלו למרגלות מגדל אייפל. בחירתו של מקרון אתמול, שזכה ל-57% מקולות הבוחרים, אינה מלמדת על הבעת אמון אמיתית של העם בו, כי אם בעיקר על חוסר רצונם של הבוחרים לראות את יריבתו לה פן בשלטון.
הבחירות בצרפת – סיקור N12:
- מקרון ניצח את לה פן בבחירות לנשיאות צרפת
- מקרון בדרך לניצחון, אך חושש מאחוז הצבעה נמוך
- רגעי הכרעה: מקרון מוביל בסקרים, לה פן מקווה להפתעה
- הסיבוב הראשון: מקרון גילה שאננות ולה פן סגרה את הפער
העובדה שהבחירות אתמול היו הצבעת פשרה בעבור רבים מהצרפתים מקבלת חיזוק גם מן העובדה שאתמול נרשם שיעור ההצבעה הנמוך ביותר בבחירות בצרפת אחרי יותר מ-50 שנה. על פי ההערכות, שיעור היעדרות המצביעים אתמול עמד על 28% – הנתון הנמוך ביותר מאז הבחירות לנשיאות בשנת 1969. מבחינת מקרון, סיבה נוספת לדאגה היא העובדה שהפעם ניצח את לה פן בפער של 14% בלבד, בעוד שלפני חמש שנים עשה זאת בפער של יותר מפי שניים – אז זכה ל-66% מקולות הבוחרים.
מעבר לציבור המצביעים הימני שבחר אתמול בלה פן והעניק לה 43% תמיכה, קהל נוסף שהשפיע בצורה מהותית על תוצאות הבחירות הוא מצביעי השמאל בצרפת. בסיבוב הראשון זכה מועמד השמאל ז'אן לוק מלנשון ל-22% תמיכה, ו-420 אלף קולות בלבד הפרידו בינו לבין לה פן במקום השני. אתמול, 45% מתומכיו בסיבוב הראשון הודיעו כי החליטו שלא להצביע לאיש בסיבוב הבחירות השני, ונתון זה מבהיר עד כמה חלקים גדולים בציבור הצרפתי אינם מרוצים מהנשיא הנבחר.
מקרון רשם ניצחון גדול בבירה פריז, ושמר על כוחו בצורה טובה במרבית הערים הגדולות בצרפת. לה פן מצידה רשמה נתוני הצבעה יפים באזורי צפון-מזרח צרפת ובחלקים גדולים מהדרום. כך, למשל, בעוד שבערים עצמן נרשמה תמיכה ניכרת בנשיא, בסביבותיהן של מרסיי, ליל ושטרסבורג נרשמה תמיכה גדולה במנהיגת הימין הקיצוני.
"אינני עוד מועמד של מחנה פוליטי אחד. כעת אני הנשיא של כולנו", אמר מקרון, שלמרות הניצחון והבטחת הכהונה הנוספת, ייאלץ כעת לעבוד קשה מאוד כדי להקים ממשלה שתזכה באמון הציבור. בעוד פחות מחודשיים יחזרו אזרחי צרפת לקלפיות – והפעם כדי לבחור את חברי הפרלמנט, מה שעשוי להקשות עוד יותר את הקמת הממשלה החדשה. עם זאת, למרות הניצחון הכללי של מקרון, בערים בורדו, טולוז וליון נרשם זינוק של ממש בתמיכה בלה פן ביחס לבחירות שנערכו ב-2017.
היית'ם עיאשי, מהגר מתוניסיה בן 63, הגיע עם שניים מילדיו לחגוג את ניצחונו של מקרון: "הצבעתי למקרון למען עתיד ילדיי". לדבריו, הוא לא היה מרוצה מכהונתו הראשונה של מקרון, אך לדבריו "הוא תמיד יהיה עדיף על מרין לה פן". עיאשי הוסיף: "אנחנו מהגרים, היינו בלחץ גדול מהאפשרות שלה פן תנצח".
רמי אולריך, תומך לה פן בן 29, הביע אכזבה מהתוצאות אך התייחס לעתיד הימין בצרפת: "תוצאות הבחירות מסמלות את שבירת תקרת הזכוכית". תומכת אחרת של לה פן, ג'יזליין ברנרד, בת 60, אמרה כי היא מאוכזבת לחלוטין מהתוצאות. "בשבועות האחרונות ספגה לה פן השמצות חריפות מהמפלגות הגדולות ומתקשורת הזרם המרכזי בצרפת", אמרה.
"דבר לא הולך להשתנות", אמרה אסינה צ'אנה, מהגרת אלג'יראית, תומכת מקרון בת 58. "אבל בפירוש לא נותרה לנו כל ברירה. לפחות הוא לא מתייחס אלינו כמו שהיא מתייחסת אלינו", הוסיפה. "אנו לא מזדהים עם איש מהמועמדים", אמרה פסקל אורלאנה, אומנית מפריז. "כמו בפעם הקודמת – לא הצבענו בעבור מקרון, אלא הצבענו נגד לה פן". גם תהוי וי דו הוין, אשת הייטק בת 41 שהצביעה בעבור מקרון, אמרה שעשתה זאת בעיקר מפני שחששה משיעורי הצבעה נמוכים, שיפגעו בסיכוייו לנצח.
לאורך קמפיין הבחירות תקפו יריביו של מקרון מימין ומשמאל את מדיניותו הכלכלית, וכינו אותו לא אחת "נשיא לעשירים בלבד". מרין לה פן הצליחה לטשטש היטב את האג'נדה הימנית-קיצונית שלה באמצעות מתן דגש על סוגיית יוקר המחיה בצרפת. ז'אן לוק מלנשון אמר אתמול לאחר היוודע התוצאות: "אני מודאג לגבי הצרפתים, שלא סוגרים את החודש; מודאג לגבי העובדים, שלא יכבדו את זכויותיהם; ומודאג לגבי הפנסיונרים. נמשיך להיאבק במקרון בבחירות הקרובות לפרלמנט".
למרות הניצחון אתמול, מקרון יודע שעדיין מוקדם לשמוח, כי הוא בהחלט יכול לראות בתוצאות הצבעת אי-אמון במדיניותו. בצרפת מעריכים כי חמש השנים הקרובות של מקרון לא יהיו קלות כלל, ואף מביעים את החששות מחזרתן של התמונות מגלי המחאה האלימים שנראו בצרפת בתחילת הכהונה הראשונה שלו. במקביל, הזינוק החד בתמיכה בלה פן ביחס לבחירות לפני חמש שנים, לצד העובדה כי השנים הקרובות אף עשויות להגביר את המיאוס הציבורי במדיניות המרכז הפוליטי של מקרון, מדאיג רבים מכך שבבחירות הבאות יתחזק הימין הקיצוני עוד יותר.