במערב מעריכים: איראן נערכת לביצוע שיגור בבסיס האוויר והחלל "האימאם ח'ומייני" בסמנאן, ממזרח לבירה טהראן. צילומי לוויין מאתמול מראים כי על כן השיגור בבסיס מוצב מה שנראה כטיל ניצב ומוכן לשיגור. איראן אישרה שבכוונתה לבצע שיגורים. 

למרות זאת, לפני כחודש בלבד פורסם בסוכנות הידיעות אירנא כי לטהראן יש לא פחות משבעה לוויינים המוכנים לשיגור עד סוף השנה הפרסית – במרץ 2023. בנוסף, לאחרונה התבטא בכיר במשרד ההגנה האיראני והעריך כי איראן תבצע בקרוב ניסוי בטיל החדש המיועד לשיגור לוויינים, המונע באמצעות דלק מוצק, "זול-ג'נאה".

בשלב זה עדיין לא ברור מתי צפוי השיגור של הטיל המוצב בבסיס החלל בסימנאן, אולם על פי כל ההערכות מדובר בהוכחה שזה עשוי לקרות בכל רגע. בנאס"א, שעוקבים אחר התרחשויות כאלה באמצעות לוויינים מיוחדים הרגישים להבזקים וניצוצות מכדור הארץ, אמרו שלפי שעה הם לא קיבלו כל אינדיקציה לפעולה שהתרחשה שם.

היערכות לשיגור בבסיס החלל באיראן  (צילום: MAXAR, AP)
היערכות לשיגור בבסיס החלל באיראן |צילום: MAXAR, AP

דובר משרד החוץ האמריקני נד פרייס נשאל אתמול על האפשרות שאיראן תערוך שיגור בקרוב – וקרא לה "להימנע מהסלמה". פרייס אמר כי איראן מסלימה את האירועים והמתיחות בין המדינות "בעקביות", ובאופן עקבי בוחרת לבצע "צעדים פרובוקטיביים".

דובר הפנטגון רוברט לודוויק אמר שצבא ארה"ב ימשיך "לעקוב מקרוב" אחר כל פעולה של איראן ואפשרות שיגור של טכנולוגיה, והוסיף כי ייבחן הקשר של זה לתוכנית הטילים האיראנית. "התוקפנות האיראנית, בין היתר באמצעות הדגמה וביצוע תוכניות טילים, ממשיכה להיות הדאגה העיקרית לכוחותינו באזור", הוסיף לודוויק.

בתחילת השבוע הודיעה איראן על מותו של מוחמד עבדוס, שדווח כי עבד בבסיס האוויר והחלל ע”ש האימאם ח'ומייני בסמנאן. סיבת מותו של עבדוס, שמגיע על רקע שורת דיווחים על מותם של גורמים איראנים נוספים בשבועות האחרונים, לא פורסמה – ופתחה פתח לשמועות והסברים רבים מסוגים שונים. אחד ההסברים שהוצע הוא כי עבדוס נהרג בפיצוץ שנגרם כתוצאה משיגור כושל בבסיס החלל, אולם התמונה שצולמה אתמול מוציאה הסבר זה מכלל האפשרויות.

היערכות לשיגור בבסיס החלל באיראן  (צילום: MAXAR, AP)
היערכות לשיגור בבסיס החלל באיראן |צילום: MAXAR, AP
היערכות לשיגור בבסיס החלל באיראן  (צילום: MAXAR, AP)
היערכות לשיגור בבסיס החלל באיראן |צילום: MAXAR, AP

ההערכות בנוגע לניסוי כושל לא נולדו בטעות, ומגיעות בעקבות ריבוי כישלונות שיגור איראניים בשנים האחרונות. כך לדוגמה, בפברואר 2019 נהרגו שלושה חוקרים בבסיס החלל לאחר שפרצה במקום שרפה, ככל הנראה בשל פיצוץ. בחודש אוגוסט באותה שנה צייץ נשיא ארה"ב לשעבר טראמפ מידע שנחשב למסווג באותם ימים, על צילום לוויין על פיצוץ נוסף במקום.

גם בחודש מרץ האחרון פורסמו צילומי לוויין שמעידים על פיצוץ בכן השיגור בבסיס, זאת בנוסף לצילומים מיוני 2021 – שלימדו על כישלון שיגור אחר. רצף הכישלונות העלה מיד את האפשרות והטענות, באיראן ומחוצה לה, כי הם נגרמו בשל פעולת חבלה מכוונת על ידי גורם זר. הערכה זאת קיבלה חיזוק מציוץ נוסף של טראמפ, שאמר "שארה"ב אינה מעורבת בתאונה הקטסטרופלית הזאת".

פיצוץ בבסיס החלל באיראן ב-2019 (צילום: MAXAR, AP)
פיצוץ בבסיס החלל באיראן ב-2019|צילום: MAXAR, AP

במקביל, באפריל 2020 שיגרה איראן בהצלחה את "נור", הלוויין הראשון שלה בחלל. במרץ האחרון הצליחה איראן לשגר בהצלחה גם את "נור 2", לוויין נוסף. מעבר לשיגור הלוויינים, בוצעו באיראן גם כמה שיגורים מוצלחים של טילים המיועדים לשאת לוויינים, כמו בפברואר 2021 – ובכל המקרים עלתה מיד שאלת הקשר שלהם לתוכנית הטילים האיראנית.

בישראל, באופן טבעי, מודאגים מאוד מאפשרות של שיגור לוויין איראני לחלל – שעשוי לספק לטהראן מודיעין ויזואלי יקר במסגרת המערכה הנרחבת נגד ישראל. גם באיראן עצמה מובעת ביקורת רבה על ההשקעה העצומה בתוכנית האוויר והחלל – במיוחד על רקע המצב הכלכלי הקשה, שנגרם במידה רבה בשל הסנקציות המערביות. היערכות איראן לשיגור מגיעה בשיאה של תקופה מתוחה עם ישראל, לאחר שהבטיחה לנקום את מות קצין משמרות המהפכה שחוסל בטהראן ואף רמזה לחלקה של ישראל במותם של אנשיה האחרים שאיבדו את חייהם לאחרונה.