בעוד שצבא רוסיה ממשיך לנסות לכבוש את סברודונייצק, ארצות הברית הודיעה הלילה (רביעי) כי תספק לאוקראינה רקטות ותחמושת מתקדמות: "כדי שתוכל לפגוע ביתר דיוק במטרות מפתח בקרב". בכיר אמריקני הוסיף שהמשלוח יכלול את המערכת M142 HIMARS, שנחשבת לחיונית בעיני האוקראינים. אחרי פרסום החלטת ביידן על משלוח הנשק, ברוסיה מדווחים שהכוחות הגרעיניים של המדינה מבצעים תרגילים במחוז איוואנובו.
המלחמה באוקראינה - סיקור N12:
- דיווח: לוחמי מ"הצבא הפרטי של פוטין" הודחו כי סרבו להילחם
- זלנסקי ביקר בשדה הקרב, לראשונה מפרוץ המלחמה
- לוגנסק מגיעה לנקודה מכרעת
- "כיבוש קייב עדיין על הפרק"
"חייבים לפעול מהר ולשלוח לאוקראינה כמות משמעותית של נשק ותחמושת", הסביר הנשיא האמריקני ג'ו ביידן בטור דעה שכתב ל"ניו יורק טיימס". גורם בכיר בממשל האמריקני אמר כי כלי הנשק שיסופקו יכלול את מערכת הרקטות הארטילרית M142 HIMARS, שמפקד הכוחות המזוינים של אוקראינה אמר לפני חודש כי היא "חיונית" להתמודדות עם התקפות טילים רוסיות.
בהתייחס לחששות שנשק כזה עלול למשוך את ארה"ב לעימות ישיר עם רוסיה, גורמים בכירים בממשל אמרו כי אוקראינה הבטיחה שהטילים לא ישמשו לפגיעה ברוסיה. "המערכות הללו ישמשו את האוקראינים כדי להדוף את ההתקדמות הרוסית בשטח אוקראינה, אבל הן לא ישמשו לפגיעה במטרות בשטח הרוסי", אמר הבכיר האמריקני.
זמן קצר לאחר פרסום ההחלטה האמריקנית, סוכנות הידיעות אינטרפקס דיווחה שמשרד ההגנה הרוסי אמר כי הכוחות הגרעיניים של רוסיה מקיימים תרגילים במחוז איוואנובו, צפונית מזרחית למוסקבה. על פי הדיווח, כ-1,000 אנשי שירות התאמנו בתמרונים אינטנסיביים תוך שימוש ביותר מ-100 כלי רכב, כולל משגרי טילים בליסטיים בין-יבשתיים של Yars.
בטור המיוחד שפרסם ביידן הוא כתב כי "פתרון דיפלומטי הוא האפשרות היחידה, אך ארה"ב לא תלחץ על אוקראינה לוותר על שטחים במסגרת הסכם. ולדימיר פוטין טעה בהערכת עוצמת התגובה שלנו". הוא הוסיף: "פעלנו מהר כדי לשלוח כמות ניכרת של נשק ותחמושת לאוקראינה, כדי שהיא תוכל להילחם בשדה הקרב. ובכך להיות בעמדה החזקה ביותר שניתן בשולחן המשא ומתן. נעבוד עם בנות בריתנו ונסייע לשותפותינו באוקראינה לצמצם את תלותן באנרגיה הרוסית".
"אם רוסיה לא תשלם מחיר יקר על מעשיה - זה ישלח מסר למדינות אגרסיביות נוספות שמבקשות לכבוש שטחים של מדינות אחרות ולשעבד אותן", הסביר הנשיא ביידן.
"אנו לא מחפשים מלחמה בין נאטו לרוסיה", הבהיר ביידן, "אפילו שאני לא מסכים עם ולדימיר פוטין וחושב שפעולותיו התוקפניות הן שערוריות, ארה"ב לא תנסה לגרום להדחתו מתפקיד נשיא רוסיה. כל עוד ארה"ב ובנות בריתה לא יותקפו, אנו לא נתערב בעימות הזה באופן ישיר, לא באמצעות שליחת חיילים אמריקנים לאוקראינה ולא באמצעות תקיפה רוסיה ישירות. אנו לא מעודדים את אוקראינה לתקוף מעבר לגבולותיה, כי איננו רוצים שהמלחמה הזו תתארך".
משלוח הנשק האחרון של ארה"ב לאוקראינה היה כשרוסיה לחצה עם התקפותיה כדי להשתלט על אזור דונבאס. כעת הצבא הרוסי, כך על פי מושל אזור לוגנסק סריי גאידאי, השתלט על רוב עיר התעשייה סברודונייצק. לדבריו, כמעט כל התשתיות הקריטיות בעיר נהרסו ו-60% מרכוש המגורים ניזוקו ללא תקנה. ההפגזה הרוסית אפשרה לספק סיוע או לפנות אנשים.
ניצחון רוסי בסברודונייצק ובעיר השכנה שלה יביאו לשליטה מלאה של רוסיה בלוגנסק, אחד משני המחוזות המזרחיים שמוסקבה טוענת בשם הבדלנים. מנהיג בדלני אמר שנציגי רוסיה התקדמו לאט מהצפוי כדי "לשמור על התשתית של העיר" ולנהוג בזהירות סביב המפעלים הכימיים שלה. "אנחנו יכולים לומר כבר ששליש מסברודונייצק כבר בשליטתנו", סוכנות הידיעות הרוסית TASS ציטטה את ליאוניד פסצ'ניק, מנהיג הרפובליקה העממית לוגנסק.
יאן אגלנד, מזכ"ל סוכנות הסיוע של מועצת הפליטים הנורווגית, שפעלה זמן רב מסברודונייצק, אמר כי הוא "מזדעזע" מההרס שלה. לדבריו, עד 12 אלף אזרחים נותרו לכודים באש צולבת, ללא גישה מספקת למים, מזון, תרופות או חשמל. "ההפצצה הכמעט קבועה מאלצת אזרחים לחפש מקלט במקלטים ובמרתפים, עם הזדמנויות מועטות בלבד למי שמנסים להימלט", אמר.
בתוך כך, האיחוד האירופי הסכים אתמול לפנות בוקר על הטלת אמברגו על רוב יבוא הנפט הרוסי לאחר שיחות בפסגה בבריסל. נשיא אוקראינה זלנסקי הודה על המהלך, אך ציין שהדבר לקח יותר מדי זמן. נשיא המועצה האירופית, שארל מישל, בירך על העסקה כ"הישג יוצא דופן" בציוץ שהעלה לטוויטר כתב כי הסנקציות החדשות ישפיעו מיידית על 75% מייבוא הנפט הרוסים לאירופה. אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית, הסבירה שהאיסור "יקצץ למעשה כ-90% מיבוא הנפט מרוסיה לאיחוד האירופי עד לסוף השנה".