נשיא פינלנד סאולי נינייסטו הודיע היום (ראשון) כי פילנד הגישה בקשה רשמית להצטרפות לברית נאט"ו. ההודעה מגיעה למרות שאתמול שוחח ניניסטו עם פוטין ועדכן אותו על הצעד, ופוטין הזהיר כי אותו כי השינוי במדיניות החוץ הנייטרלית של הפינים "עלול להשפיע באופן שלילי על היחסים הבילטרליים בין המדינות". 

בשבועות האחרונים נשמעו ממוסקווה שורת איומים לעברה של הלסינקי אם תחליט רשמית להצטרף לנאט"ו. רק ביום שישי האחרון אמר סגן שגריר רוסיה באו"ם פוליאנסקי כי פינלנד "תהפוך למטרה לגיטמית" אם תצטרף לברית. בדבריו אמר הדיפלומט הבכיר כי פריסה של כוחות מערביים סמוך לגבול רוסיה-פינלנד עשויה לשמש עילה לפתיחה במתקפה צבאית. למרות האיומים השונים, הבהיר אתמול פוטין ש"אין כל איום ביטחוני על פינלנד", אך הוסיף כי "זאת תהיה טעות לנטוש את המדיניות הנייטרלית".

ביום חמישי הודיעו הנשיא ניניסטו וראש הממשלה סאנה מארין על כוונתה של פינלנד להצטרף לברית נאט"ו, ואמרו כי "על פינלנד להצטרף לברית נאט"ו ללא כל דיחוי בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה". פינלנד ורוסיה חולקות גבול ארוך של כ-1,300 ק"מ, וחברותה של פינלנד בברית נאט"ו צפויה לעמוד בניגוד גמור למדיניות החוץ והביטחון המוצהרת של רוסיה - שהובילה בין היתר למלחמה באוקראינה.

נשיא פינלנד ניניסטו וראש הממשלה סאנה מארין (צילום: reuters)
נשיא פינלנד ניניסטו וראש הממשלה סאנה מארין|צילום: reuters

בשבוע שעבר ביקר שר ההגנה הבריטי בן וואלאס בפינלנד, במסגרת תרגיל צבאי גדול שערכו מדינות ברית נאט"ו עם הצבא הפיני, והודיע כי בריטניה תערוב לביטחונה של פינלנד גם במהלך התקופה שבין הגשת הבקשה ועד שתתקבל כחברה בנאט"ו. בנוסף, בסוף השבוע הודיע הפנטגון על שליחת 10,050 חיילים חדשים לבסיסי נאט"ו במזרח אירופה, במקום החיילים האמריקנים שנשלחו לשם בימיה הראשונים של המלחמה. הצעד הזה עשוי ללמד כי בכוונת הפנטגון להפוך את הצבתם של עשרת אלפים החיילים הללו לקבועה - מה שמותיר את כמות החיילים האמריקנים על אדמת אירופה על 100 אלף.

בקרמלין הודיעו ביום חמישי כי רוסיה בפירוש רואה את הצטרפותה של פינלנד לנאט"ו כ"איום", ומשרד החוץ במוסקווה הודיע כי רוסיה "תהיה חייבת לנקוט בצעדים "צבאיים-טכניים" אם פינלנד אכן תגיש בקשה רשמית להצטרפות לנאט"ו. "הכול תלוי במידת ההשפעה של המהלך", אמר פסקוב, "עד כמה רחוק התשתיות הצבאיות של נאט"ו יתקרבו לגבולותינו".

ביום שישי הודיע רג'פ טייפ ארדואן, נשיא טורקיה - חברה בכירה בברית נאט"ו, כי הוא אינו תומך בהצטרפותן של שוודיה ופינלנד לברית. לדבריו, העובדה שהמפלגה הכורדית PKK זוכה לייצוג פוליטי במדינות האלה עשויה להוות בעיה בתמיכת טורקיה להצטרפותן. אתמול נפגש שר החוף הטורקי עם שרי החוץ של שוודיה ופינלנד בברלין - במטרה לדון בהתנגדותה של טורקיה, ושר החוץ של קרואטיה מסר כי הפגישה הייתה ב"כיוון חיובי". זמן קצר לאחר הכרזתו היום אמר ניניסטו כי הוא מעוניין להיפגש עם ארדואן ולדון בהתנגדותו למהלך.