מיליוני אזרחי לבנון צפויים להצביע היום (ראשון) בבחירות לפרלמנט, על רקע המשבר הכלכלי והפוליטי המחריף במדינה. כבר בשעות הבוקר נרשמו בדרום לבנון עימותים וגילויי אלימות בין תומכי חיזבאללה ומפלגת אמל השיעיים לבין אנשי הכוחות הלבנוניים הנוצרים. הבחירות היום הן הראשונות לאחר אסון הפיצוץ בנמל בירות באוגוסט 2020 ומאז אירועי האלימות הקשים בבירות בין אנשי חיזבאללה ואמל ואנשי הכוחות הלבנונים בחודש אוקטובר, אז נהרגו 4 ונפצעו עשרות.

מדינת לבנון שרויה בשנים האחרונות במשבר פוליטי חמור, והעדות הטובה ביותר לכך ניתנה עם כישלונם של כמה וכמה מועמדים להרכיב ממשלה חדשה לאחר אסון הפיצוץ בנמל. לבסוף, הצליח ראש הממשלה הנוכחי נג'יב מיקאתי להרכיב ממשלה, שלאחר הבחירות תהפוך לממשלת מעבר – אולם רבים בלבנון מפקפקים באפשרות שהמפלגות הנבחרות יצליחו להקים ממשלה חדשה ומתפקדת גם בעוד זמן רב.

ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי מצביע בבחירות (צילום: reuters)
ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי מצביע בבחירות|צילום: reuters

הבחירות היום הן גם הראשונות מאז אירועי המחאה האזרחית הקשים שהחלו באוקטובר 2019, אז יצאו צעירים רבים לרחובות ומחו על המשבר הכלכלי החמור – מחאה שבמהרה גם הפכה למחאה גלויה נגד חיזבאללה והנוכחות האיראנית במדינת הארזים. הדברים הגיעו לאחר האכזבה בבחירות הקודמות, בשנת 2018, אז רשמה חיזבאללה את הישגו הטוב ביותר מאז שהחל להתמודד בבחירות לפרלמנט בתחילת שנות ה-90. רבים מקווים לנפילה של התנועה השיעית, אולם ההערכה כי לא תיפגע ואף תתחזק – בין היתר בעקבות קמפיין בחירות נמרץ של המזכ"ל חסן נסראללה ומשלוחי הדלק שהביאו בחודשים האחרונים.

אחד הגורמים החשובים בפוליטיקה בלבנון בשנים האחרונות, ראש הממשלה לשעבר סעד אל-ח'רירי, לא ישתתף בבחירות היום לאחר שהודיע על פרישתו מהפוליטיקה לפני כמה חודשים. החשש בקרב מתנגדי חיזבאללה היא כי היעדרותו מהקלפיות עשויה יותר מכל לחזק את בעלי בריתה הסונים של חיזבאללה.

תומכי חיזבאללה ברחובות בירות (צילום: reuters)
תומכי חיזבאללה ברחובות בירות|צילום: reuters

המתיחות העדתית והפוליטית בלבנון, המסמלת את קיומה של המדינה כמעט מימיה הראשונים – תלווה את כל מערכת הבחירות וגם את התקופה שלאחריה. כוחות הביטחון החלו כבר אתמול לפזר את אלפי הקלפיות, והחשש הוא מהתלקחות מחודשת של העימותים בין הגורמים השיעיים והנוצרים ברחבי המדינה.

בלבנון חוששים היום מאחוז הצבעה נמוך, דווקא בשל המצב הכלכלי החמור – שמלבה את הייאוש בקרב רבים. ההערכה היא כ-75% מאוכלוסייתה של לבנון, כשישה מיליון בני אדם, חיים כיום בעוני. רבים במדינה מטילים את האחריות למצב הקשה על חיזבאללה והמעורבות האיראנית – שמונעת ממדינות וגורמים זרים להעניק סיוע כלכלי. לצד התקווה של רבים לשינוי, על רקע התגברות הקולות נגד חיזבאללה, ההערכה הכללית היא כי גם היום דבר לא ישתנה – ולבנון תמשיך לשקוע במשברים ועימותים פנימיים.