"זו כבר לא שאלה אם סעודיה תקבל את ישראל, אלא מתי", אמרו בכירים סעודים וישראלים לעיתון וול סטריט ג'ורנל בתגובה לדיווחים המתרבים על אפשרות של נורמליזציה בין שתי המדינות. ניכר שככל שעובר הזמן, גם בריאד מכירים יותר ויותר בעובדה ובצורך לקדם את היחסים עם ישראל, גם אם הדבר ייקח עוד זמן. הדיווחים השונים מגיעים על רקע המאמצים לפתור ולאחות את הקרע המתמשך בין סעודיה וממשל ביידן בארה"ב.
- המרוויחות הגדולות מהמלחמה: קטר וסעודיה רושמות רווחי שיא
- משפחת המלוכה בסעודיה נאלצה למכור נכסים בחצי מיליארד דולרים
- הקרע בין סעודיה וארה"ב מעמיק: "אל תפריעו ללחימה באוקראינה"
- בסעודיה ובאמירויות מחריפים את העימות עם וושינגטון
- מנהיגי סעודיה והאמירויות סירבו לתאם שיחת טלפון עם ביידן
למרות שהדבר טרם אושר באופן רשמי, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן צפוי לבקר בשבועות הקרובים בישראל ובערב הסעודית. הלילה אמרה דוברת הבית הלבן כי הביקור לא נדחה, פשוט מפני שעדיין לא פורסם כל תאריך רשמי לגביו. ניכר כי המשבר הפוליטי בישראל גורם לביידן להסס לפני ביקורו כאן, ומנגד – ההערכות הן כי טרם הושגו הסכמות מול ערב הסעודית בשלל סוגיות. כך או כך, ניכר כי אם הביקור ייצא לפועל – הוא צפוי לעסוק גם בשאלת היחסים בין ירושלים וריאד.
"ישראל רוצה לקדם נורמליזציה עם סעודיה, וסעודיה רוצה לקדם נורמליזציה עם ארה"ב", אמר לוול סטריט ג'ורנל דיויד מקובסקי ממכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב. "אנו לא רואים את ישראל כאויבת, אלא מסתכלים עליה כבעלת ברית פוטנציאלית עם אינטרסים משותפים רבים שיכולים להתכנס יחד", אמר לפני כמה חודשים יורש העצר הסעודי והשליט בפועל מוחמד בן סלמאן, בראיון לעיתון אטלנטיק.
הדברים של בן סלמאן מהווים כבר עתה פריצת דרך שלא ניתן היה לצפות אותה רק לפני כמה שנים. יחד עם זאת, בסעודיה ממשיכים להתעקש כי כל התקדמות ביחסים עם ישראל חייבת להיות מותנית בהתקדמות מדינית בין ישראל לפלסטינים.
"תמיד חלמנו על נורמליזציה מלאה עם ישראל. נורמליזציה מלאה בינינו לבין ישראל ובין כל האזור לישראל תניב רווחים עצומים לכולם", אמר רק לפני שבועיים שר החוץ הסעודי, פייסל בן פרחאן, בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שבשווייץ. יחד עם זאת, הוסיף בן פרחאן, "לא נוכל ליהנות מאותם רווחים אם לא נטפל בסוגיה הפלסטינית".
"ישראל צריכה לקדם נורמליזציה עם סעודיה", אמר בשבוע שעבר שר החוץ לפיד בראיון לגל"צ. "זה אינטרס ישראלי, אני אומר מראש שזו לא תהיה הפתעה ואיזה יום אחד בבוקר יופיעו כותרות על הסכם. זה יהיה תהליך מסודר, ארוך, ויכול להיות שגם שרק אחרי שלושה שרי חוץ שיבואו אחרי יחתמו על הסכם מול סעודיה, זה חלק מהתהליך".
גם בלי קשר למשבר הפוליטי בישראל, נראה כי כל התקדמות מול הפלסטינים היא תרחיש כמעט בלתי סביר בתקופה הקרובה. בשל כך, מתרבים הדיווחים וההערכות כי לפחות בשלב זה ינסו במשולש ירושלים-וושינגטון-ריאד לקדם צעדי נורמליזציה חשאיים, כמו שיתופי פעולה ביטחוניים, מודיעיניים, מדיניים וכלכליים. בתקופה האחרונה דווח כי אנשי עסקים ישראלים רבים זכו לבקר בסעודיה למטרות כלכליות ומסחריות – באמצעות שימוש בדרכון ישראלי בלבד.
>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
גם במישור הביטחוני ניכר ששיתופי הפעולה כבר החלו. בכירים סעודים שונים הביעו לאחרונה מורת רוח בשל העובדה שהם מחויבים לסוגיה הפלסטינית, וגם מותחים ביקורת רבה על העובדה שאיראן תומכת בארגון חמאס. "אם חמאס נהנה ממערכת יחסים עם איראן כדי להגן על עצמו נגד ישראל, אז מדוע שאנחנו לא נהנה ממערכת יחסים עם ישראל כדי להגן על עצמנו נגד איראן?" אמר מקור סעודי לוול סטריט ג'ורנל.
לאורך שנים נחשבה סעודיה לאויבת מרה של ישראל, אולם בשנים האחרונות, ובעיקר מאז חשיפתם של הסכמי אברהם והנורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות ובחרין, מזהים בריאד שינוי בדעת הקהל בנוגע ליחסים עם ירושלים. בביקורו בוושינגטון לפני מספר שבועות אמר סגן שר ההגנה הסעודי, ח'אלד בן סלמאן, לכמה גורמים רשמיים כי סקרים אחרונים בממלכה מעידים על שינוי מגמה חיובי. לדבריו, יותר ויותר אנשים מעוניינים בקידום היחסים עם ישראל, ובמיוחד אזרחים בני פחות מ-30, כלומר כאלו שפחות נחשפו לתעמולה הסעודית ארוכת השנים נגד ישראל.
"אנחנו נמצאים בעיצומה של תזוזה מדינית מאוד דרמטית בשדות המזרח התיכון, במונחים סעודים אנחנו מדברים פה על מהפכה", אמר פרופ' עוזי רבי, ראש מרכז דיין לחקר המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב, לפודקאסט "אחד ביום". "מי שמכיר את ההיסטוריה הסעודית, יודע שאם יש מדינה שהייתה מאוד עקבית באנטי-ציוניות ובאנטי-ישראליות מובהקת ואפילו אנטישמיות – היא סעודיה של המאה ה-20. ראינו את המלכים הראשונים כמי שבעצם טוענים שהנושא של ישראל הוא הבעיה של המזרח התיכון".
בשבוע שעבר העניק יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן שתי מחוות חשובות לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן – במטרה להעניק לו יותר לגיטימציה להוציא לפועל את הביקור בריאד ולהביא לחידוש היחסים בין שתי המדינות. תחילה, הודיעו בסעודיה כי הם מסכימים להאריך את הפסקת האש בלחימה בתימן – בעיקר נגד המורדים החות'ים, הנתמכים באופן ישיר על ידי משמרות המהפכה של איראן. שנית, פורום מדינות ארגון אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט) הודיע על הגדלת תפוקת הנפט ב-50% בחודשים הקרובים – במטרה לסייע להורדת מחירי הדלק ברחבי העולם, סוגיה שמעסיקה את ביידן רבות. במקביל, בחודש הקרוב צפויות לבקר שתי משלחות סעודיות רמות דרג בוושינגטון, במסגרת הליך חידוש היחסים בין השתיים.
רבים מהסימנים מעידים על כך שסעודיה בהובלתו של מוחמד בן סלמאן נחושה ואפילו כבר החליטה לקדם נורמליזציה עם ישראל. יחד עם זאת, המלך הוא עדיין סלמאן, אביו בן ה-86. בעוד המלך סלמאן מייצג את התפיסה הסעודית המסורתית הדבקה בפתרון הבעיה הפלסטינית והיצמדות ליוזמת השלום הסעודית משנת 2002, ניכר כי יורש העצר עצמו מעוניין להתנתק מכך – ורואה את ההזדמנויות הגדולות בתחומי הכלכלה והביטחון שביחסים עם ישראל. אחת האפשרויות שעלתה לאחרונה היא שמוחמד בן סלמאן, אם וכאשר יוכתר רשמית כמלך לאחר לכתו של אביו, עשוי לשנות בעתיד את מדיניות הממלכה.