בדיוק היום (שלישי) לפני שלושה חודשים פלשה רוסיה לאוקראינה והחלה במלחמה שמסעירה את העולם. תחילת המלחמה, שלוותה בהפצצה גדולה ומסיבית לאורך אזורי הגבול של אוקראינה וגם בערים הגדולות בעומק המדינה, נראתה לרבים כמו ההקדמה לכיבוש המהיר של המדינה בידי הצבא שנתפס כאחד החזקים ביותר. עוד לפני הפלישה העריכו רבים, וכך גם בימים שלאחריה, כי אוקראינה הגדולה צפויה ליפול לידי הדוב הרוסי בתוך ימים בודדים, או כמה שבועות ספורים.

כעת, כשבאוקראינה מציינים 90 ימים של לחימה קשה ועקובה מדם והסוף אינו נראה באופק, התמונה שונה לחלוטין. רבות כבר נכתב על כישלונו של הצבא הרוסי, שבמשך קרוב לחודשיים ניסה לכבוש את הבירה קייב ואזורים גדולים נוספים בעומק המדינה האוקראינית. גם עכשיו, הרבה אחרי שהרוסים שינו את מטרות המלחמה והחליטו להתרכז בעיקר במזרח אוקראינה ובדרומה, נמשכים הכישלונות הצבאיים. אם בקרמלין חשבו שצמצום מטרות הלחימה ומיקודה בתא שטח קטן בהרבה יסייעו להם לרשום הישגים שיוכלו להעניק להם את תמונת הניצחון שהם כל כך רוצים, אירועי הימים האחרונים מלמדים שהמצב רחוק מלהיות כך.

הרמטכ
פוטין, לא מצליח להכריע את אוקראינה|צילום: Russian Presidential Press and Information Office / Handout/Anadolu Agency/Getty Images

בימים האחרונים הודיע שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו כי רוסיה קרובה להשלמת כיבוש אזור לוגנסק שבחבל דונבאס. דבריו קיבלו רוח גבית לאחר השלמת פינוי הלוחמים האוקראינים שהתבצרו במפעל הפלדה אזובסטל שבמריופול, בתום מצור ארוך וממושך. למרות דבריו, ההישגים של צבאו במלחמה בלוגנסק בשבועות האחרונים אינם גדולים, ורוסיה כמעט ולא הצליחה לכבוש באופן קבוע שטחים שהגדילו את אחיזת הכוחות הפרו-רוסיים שהיו באזור עוד מלפני המלחמה, מאז שנת 2014.

אחת הנקודות החשובות ביותר כעת במפה הצבאית במזרח אוקראינה ובכלל היא העיר סברודונייצק. לאחר השלמת כיבושה של מריופול בשבוע שעבר, פועלים כעת אנשי הצבא הרוסי לכבוש את העיר בכוחות גדולים, אולם במהלך סוף השבוע כשלו בניסיונם לעשות זאת. סברודונייצק מהווה לא פחות מנקודת מפתח מבחינתם של הרוסים במסגרת מאמציהם להשתלט על שטחים נרחבים בדונבאס בכלל, ובייחוד באזור דונייצק שנותר יחסית בשליטה אוקראינית עד כה. אחד המהלכים החשובים שביצעו הרוסים במסגרת הקמפיין לכיבוש סברודונייצק הוא כיבוש עיירת מפתח אחרת בשם פופאסנה.

הריסות בדונבאס, אוקראינה (צילום: רויטרס)
הריסות בדונבאס, אוקראינה|צילום: רויטרס

סברודונייצק היא אחת הערים הגדולות במזרח אוקראינה שעדיין נתונות לשליטה אוקראינית – ואוכלוסייתה לפני המלחמה עמדה על כמאה אלף בני אדם. מושל לוגנסק אמר כי הרוסים מפציצים את העיר, ונוהגים בה בשיטת "אדמה חרוכה". "רוסיה זורקת למערכה שם את כל מה שיש לה", אמר מת'יו שמידט, שותף מחקר במחלקה למדעי המדינה וביטחון לאומי באוניברסיטת ניו הייבן בקונטיקט.

 

 

כאמור, הרוסים טרם הצליחו להביא לכיבוש סברודונייצק, ובסוף השבוע התייחס זלנסקי להפצצות הכבדות שלהם ואמר כי חבל דונבאס "נחרב", וכי הרוסים יורים "במטרה להרוג כמה שיותר אוקראינים". עוד לדבריו, בכל יום נהרגים 100-50 אוקראינים בלחימה. מעבר למאמץ לכבוש את סברודונייצק, הרוסים נאבקים להשגת שליטה גם בערים הסמוכות סלוביאנסק וקרמטורסק - ובסך הכול מדובר בתא שטח בין שלוש הערים הללו בהיקף של כמה עשרות ק"מ בלבד. השליטה באזור זה נחשבת למפתח החשוב בלחימה כעת.

גדוד אזוב (צילום: AZOV)
גדוד אזוב|צילום: AZOV

הרוסים חוזרים לנקודה שבה איבדו מאות לוחמים

בשל כישלונם של הרוסים עד כה לכבוש את הנקודה החשובה, בפיקוד הצבא האוקראיני אומרים כי הרוסים מתכוונים להזרים כוחות נוספים לאזור. ואולם, גם במסגרת מאמץ זה נתקלים הרוסים בבעיה בשל היעדר דרכי גישה תקינות לאזור. בקייב מעריכים שצבא רוסיה מתכוון להעביר כוחות צבא נוספים רבים בדיוק בנקודה שבה הצליחו האוקראינים להשמיד את הגדוד הרוסי לפני כשבועיים.

"האויב לא עוצר בניסיונותיו ההתקפיים בחזית המזרחית במטרה לייצב את השליטה הרוסית בטריטוריות של לוגנסק ודונייצק", נמסר בהערכה האוקראינית מהימים האחרונים. לאורך ימי הלחימה פוצצו האוקראינים שורה של גשרים מעל הנהרות שבמזרח המדינה – במטרה להקשות על תנועת הרוסים. כעת, לשם השלמת כיבוש סברודונייצק, נדרשים הרוסים לשוב ולהעביר את כוחותיהם באמצעות פריסת גשרים ארעיים על נהר הסברסקי דונייץ באזור העיירות יאמפיל ובילוגוריבקה.

מריופול החרבה, אוקראינה (צילום: רויטרס)
מריופול החברה | המומנטום בלחימה עבר צד|צילום: רויטרס

כזכור, במהלך הניסיון הקודם של הרוסים לצלוח את הנהר באותה שיטה הצליחו האוקראינים להפציץ את הכוח במהלך החצייה והביאו למותם של כ-500 לוחמים ולהשמדתם של כ-80 כלים צבאיים. בעקבות הכישלון הצורב, אולי הקשה ביותר מאז החלה המלחמה, גברה במערב ההערכה כי הייאוש הרוסי בשדה הקרב והרצון להביא הצלחות בכל מחיר גורם למפקדים להתקדם באופן מהיר ולא זהיר, שמציב את הכוחות בסכנה גדולה.

לקראת שינוי בתמונת המצב?

למרות ריכוז המאמץ של הרוסים במזרח אוקראינה והאופטימיות במוסקווה לאחר השלמת כיבוש מריופול, ניכר כי המומנטום בלחימה עבר צד. בימים האחרונים הולכת וגוברת ההערכה כי כף המאזניים משנה כיוון –היחלשות של צבא רוסיה מצד אחד והתחזקות של צבא אוקראינה מהצד השני. בקייב משדרים ביטחון גבוה, ובסדרת התבטאויות מהימים האחרונים אמרו בכירים בצבא  שבכוונתם להביא לשחרור כל האזורים האוקראיניים שנכבשו על ידי הרוסים, כולל חצי האי קרים שסופח לרוסיה ב-2014 ואזורים בדונבאס שהפכו בפועל לרפובליקות פרו-רוסיות עצמאיות.

הסיבה המרכזית לשינוי בדינמיקה המלחמתית נעוצה בסנקציות של המערב על רוסיה, ומנגד תמיכתו הבלתי מתפשרת במאמצי הלחימה באוקראינה. ככל שמתקדמת הלחימה, הרוסים יותר ויותר מתקשים לחדש את מלאי הנשק והתחמושת המתקדמים שלהם בשל הסנקציות שמוטלות עליהם.

 

 

חשד לפשעי מלחמה בחארקוב (צילום: AP Photo/Felipe DanA)
מאז פתיחת המלחמה נרשמו עשרות אלפי הרוגים בשני הצדדים|צילום: AP Photo/Felipe DanA

בנוסף, בשל החלטתו של פוטין להותיר את הגדרת הלחימה באוקראינה כ"מבצע צבאי מיוחד" ולא להכריז "מלחמה" על אוקראינה – מתקשים הרוסים לשמור על מצבת כוח האדם בצבא. רק בימים האחרונים דווח שהפרלמנט במוסקווה פועל לאפשר בחקיקה לגייס גם אזרחים מעל גיל 40, מה שאסור היום. בנוסף, אתמול העריך המודיעין הבריטי כי היקף האבדות של הרוסים בשלושת החודשים של המלחמה באוקראינה זהה להיקף האבדות שלהם במהלך תשע שנות מלחמתם באפגניסטן.

כשם שהסנקציות מן המערב מביאות להשלכות קשות במיוחד על מאמץ הלחימה הרוסי – כך תמיכת המערב באוקראינה שומרת על כוחו של הצבא ואף מחזקת אותו. בשבועות האחרונים, ביוזמת ארה"ב ושר ההגנה לויד אוסטין, האיצו במערב את היקף משלוחי הנשק לאוקראינה ואף החלו לשלוח נשקים מתקדמים שלא העבירו לקייב בימים הראשונים. למרות האבדות הכבדות, לאוקראינה אין בעיה של ממש בכוח האדם שמגבילה אותה בהמשך הלחימה.

הריסות הגדוד הרוסי לאחר הקרב בנהר בדונבאס (צילום: פייסבוק Віталій Шведов)
הריסות הגדוד הרוסי לאחר הקרב בנהר בדונבאס|צילום: פייסבוק Віталій Шведов

בתגובה לאיתותים ממוסקווה בימים האחרונים כי הם נכונים לחדש את שיחות המשא ומתן אמר זלנסקי כי אוקראינה לא תסכים לוותר על שום טריטוריה אוקראינית, גם לא במסגרת הסכם שלום. גורמים במערב מעריכים שעל רקע שינוי תמונת המצב והכוחות, באוקראינה נערכים לצאת למתקפת נגד נרחבת בשבועות הקרובים. השבועות הקרובים צפויים לשמש את אוקראינה להמשך התחמשות והתחזקות מהמערב, לצד המשך שחיקת הכוח והמורל של הצבא הרוסי – ובשעת כושר תתקבל בקייב ההוראה לנסות ולהניס את הרוסים קרוב ככל הניתן לקווי הגבול שהיו ערב תחילת המלחמה – ואולי אף רחוק מכך.

גם שלושה חודשים לאחר שהחלה המלחמה באוקראינה, אי אפשר לזהות מי מהצדדים יצא בסופו של דבר כשידו על העליונה. ניכר שככל שמתארכת המלחמה ומתרבים האבדות בשני הצדדים, הסוף רק הולך ומתרחק. בשלב זה גם לאחר אובדן חייהם של עשרות אלפי בני אדם בכל אחד מהצדדים, ממשיכים שני המנהיגים להתבצר בעמדותיהם המדיניות, מסרבים להסכים לוויתורים מרחיקי לכת בשולחן המשא ומתן, ומעדיפים לנסות ולהותיר את ההכרעה בשדה הקרב.

טנקים רוסיים שהושמדו בלחימה באוקראינה (צילום: רויטרס)
טנקים רוסיים שהושמדו בלחימה באוקראינה|צילום: רויטרס