רוסיה השתלטה על רובה של העיר סברודונייצק בלוגנסק, כך עולה מעיקרי הדיווחים על מצב הלחימה בעיר החשובה במזרח אוקראינה בסוף השבוע. הרוסים עדיין לא השלימו את כיבושה של העיר, אך ניכר כי הדבר צפוי בתוך ימים אחדים. המודיעין האמריקני העריך הלילה (ראשון) כי בתוך כמה שבועות לכל היותר תשלים רוסיה את כיבוש כל מחוז לוגנסק, ותתקרב צעד נוסף לכיבוש חבל דונבאס.

על פי הדיווחים, נמשכים כל העת קרבות הרחוב האינטנסיביים בסברודונייצק, שנחשבת לעיר מפתח עבור הרוסים במאמצם לכבוש את חבל דונבאס, אך היתרון לצבא הרוסי ובעלי בריתם כמעט מובהק. "המצב ממשיך להיות קשה מאוד, הלחימה נמשכת – אבל למרבה הצער, רוב העיר נשלטת על ידי הרוסים", אמר סרגיי גאיידי, מושל מחוז לוגנסק.

"הארטילריה של האויב מפרקת בניינים ומגדלים רבי-קומות, המשמשים אזרחים רבים כמקלטים", הוסיף גאיידי. "מהבחינה הזאת זה קשה במיוחד, כי גם אם האויב מנוצח ברחוב אחד ונאלץ לסגת – הם מיד מפרקים את השכונה עם טנקים, ארטילריה ורקטות", המשיך, "ומאלצים את כוחות ההגנה של סברודונייצק לנוע ולהתקדם לעמדות חדשות".

למרות הדברים האלה, באוקראינה מתעקשים כי הם ממשיכים לשלוט באחת הנקודות החשובות בסברודונייצק – מפעל הדשנים "אזוט" בעיר. לטענת האוקראינים, במפעל מסתתרים מאות אזרחים, ואילו הבדלנים הפרו-רוסיים הנלחמים בהם טוענים כי מי שמסתתר שם הם 400-300 לוחמים מצבא אוקראינה. בשל ההפצצות הרוסית נגרמה אתמול דליפת נפט במפעל שגרמה לשרפה.

 

 

הלחימה בסברודונייצק, במרכז החזית שבין רוסיה ואוקראינה בתקופה האחרונה, נמשכת כבר כמה שבועות. על פי מרבית ההערכות מדובר בנקודה שתבטיח את המשך ההתקדמות הרוסית במזרח אוקראינה, ביעד העיקרי שהציב הקרמלין לפני כחודשיים, של כיבוש כל אזור דונבאס. בימים האחרונים אמר נשיא אוקראינה זלנסקי כי גורל הלחימה בעיר יקבע את עתיד הלחימה בכל מזרח אוקראינה.

שאלת המשך הלחימה הרוסית וגורלה של כלכלת אוקראינה

ככל שרוסיה הולכת ומתקרבת להשלמת יעדה של כיבוש חבל דונבאס במזרח אוקראינה, כך גם הולכת ומתחזקת השאלה על הצעדים הבאים של הקרמלין. עם נסיגת הכוחות הרוסיים מעומק אוקראינה בחודש אפריל ותחילת המערכה בדונבאס הבהירו הרוסים כי בכוונתם לכבוש את מזרח אוקראינה.

ההצלחה במזרח כעת מגיעה על רקע סדרת תבוסות שנחל הצבא הרוסי מאז תחילת המלחמה ועד עתה לכיבוש הבירה קייב, העיר הגדולה חארקוב ואזור עיר הנמל הגדולה אודסה. בנוסף, בימים האחרונים הולכת ומתקדמת התקפת הנגד האוקראינית על אזורי השליטה הרוסיים במחוזות חרסון וזפוריז'יה. לאחר אבדות של עשרות אלפי לוחמים ופגיעה קשה בכל מערך הלחימה, עולה השאלה אם רוסיה מסוגלת להתמודד בצורה טובה ביותר מחזית אחת.

הלחימה במזרח אוקראינה (צילום: AP)
הלחימה במזרח אוקראינה|צילום: AP
אזרחים נמלטים מהלחימה במזרח אוקראינה (צילום: AP)
אזרחים נמלטים מהלחימה במזרח אוקראינה|צילום: AP

עדיין לא ברור מה צפויים להיות המהלכים הבאים של רוסיה אם אכן תצליח להשלים בקרוב את כיבוש חבל דונבאס. על פי אחד הדיווחים של גורמי האופוזיציה הרוסית מהשבועות האחרונים ייתכן כי פוטין והקרמלין כלל לא ויתרו על התוכנית לכבוש שוב את קייב. במקביל, מצבה של אוקראינה מבחינה כלכלית ואזרחית צפוי רק ללכת ולהידרדר בתקופה הקרובה - בשל הפגיעה החמורה שהסבה לה הפלישה הרוסית.

על רקע המצור הימי שמטילה רוסיה על אוקראינה בים השחור ואינה מאפשרת לה לייצא תבואה וסחורות, ולצד הדיווחים הרבים על גנבת תבואה אוקראינית על ידי הכוחות הרוסיים, מתחזק החשש לפגיעה של ממש בכלכלת אוקראינה. למרות שורת כישלונות צבאיים שנחלו הרוסים מאז פלשו לאוקראינה ב-24 בפברואר, הם השיגו שליטה על מרבית האזורים בדרום אוקראינה ומזרחה – שם מרוכז החלק הארי של החקלאות והתעשייה האוקראינית – המהוות את ליבת הכלכלה המקומית. על רקע זה, ספק מה תהיה מידת יכולתם של האוקראינים להתאושש ללא השבתם של לפחות חלק מאותם שטחים.

באוקראינה חוששים מאדישות המערב

בעוד פחות משבועיים תיכנס המלחמה לחודש החמישי מאז פרצה. אופי הלחימה הסטטי במזרח אוקראינה בשבועות האחרונים, לצד מה שנראה כ"מנת יתר" של דיווחים על פשעי מלחמה ומעשים מחרידים עד עתה, ניכרת ירידה של ממש בעניין הציבורי והסיקור התקשורתי של המלחמה במערב. דבר נוסף התורם לכך היא העובדה שהיקף הנזק הכלכלי שגורמת המלחמה מורגש יותר ויותר במדינות המערב. על רקע הדברים הללו, גובר החשש בקייב מפני אדישות המערב להמשך המלחמה – באופן שעשוי לפגוע בהמשך הסיוע לאוקראינה והמאבק ברוסיה.

עד עתה השקיעו מדינות המערב בהובלת ארה"ב מיליארדי דולרים בתמיכה לאוקראינה, ובעיקר העברת נשק ותחמושת שיסייעו להם בהמשך הלחימה. בעוד שברוסיה מתמודדים עם סנקציות קשות וחריפות אשר מונעות ממנה לחדש את מלאי הנשק והתחמושת בצבאה, ולצד קושי בהמשך גיוס כוח אדם למלחמה – גם באוקראינה נמצאות התעשייה והכלכלה במצב חמור ולא מסוגלות להעמיד לקייב פתרונות בנוגע להמשך ההצטיידות במלחמה – ובשל כך הם חייבים להבטיח את המשך תמיכת המערב.

רבות מההערכות גורסות כי בהינתן העובדה שאף אחד מהצדדים לא מוכן להתפשר ודורש את המשך המלחמה – לא צפויה הכרעה של ממש בתקופה הקרובה, וגם אם תנצח רוסיה בלחימה במזרח – זה לא ימנע מצב שבו ממשיכים שני הצדדים להתכתש בקו הגבול שייווצר. ההצעה האיטלקית להפסקת אש ודבריו של נשיא צרפת מקרון על כך ש"אסור למערב להשפיל את פוטין" עשו את שלהם מבחינתם האוקראינים – שמבינים כעת את גודל הסכנה שבאובדן התמיכה במערב.

זלנסקי דורש ממדינות המערב להמשיך לתמוך באוקראינה (צילום: AP)
זלנסקי דורש ממדינות המערב להמשיך לתמוך באוקראינה|צילום: AP

גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שמתחילת המלחמה נחשב למוביל המחנה הניצי ביותר נגד פוטין ונחשב לגדול התומכים של אוקראינה, ביטא ביקורת מרומזת על הנשיא זלנסקי בסוף השבוע כשהתייחס להתעלמות שלו מאזהרות המודיעים האמריקניות ערב המלחמה. מצד אחד, אין הרבה חדש בעובדה שהמודיעין האמריקני התריע כמעט במדויק לחלוטין על תזמון והיקף הפלישה הרוסית ותגובתו של זלנסקי לעניין, ומנגד ייתכן ואפשר לראות בכך רמז לכך שביידן מתכוון לשנות אף הוא את מדיניותו ולהקטין את התמיכה והמעורבות במלחמה. עמדתו הנחרצת של ביידן נגד פוטין ורוסיה כבר הביאו אותו למצב שבו מחיר הדלק בארה"ב שובר שיא ועובר את סף חמשת הדולרים עבור גלון אחד, ובאופן כללי בהחלט תורמת לעליות המחירים הגבוהות בארה"ב ערב בחירות האמצע – שהסקרים לקראתן אינם מבשרים טובות עבור המפלגה הדמוקרטית.

כבר עתה מתמודדת אוקראינה עם מחסור של ממש בנשק ובתחמושת, למרות המשלוחים הגדולים שממשיכים להגיע מהמערב. גם היום, 109 ימים לאחר שהחלה המלחמה וכשהסוף עדיין לא נראה באופק – מקפיד זלנסקי בכל נאום שלו להדגיש את הצורך בהמשך החימוש המערבי לאוקראינה. ביום שבו תרד המלחמה מכותרות העיתונים ותפסיק להעסיק ממשלות – שיותר ויותר מהן כבר עתה נאלצות להתעסק במשברים כלכליים שנגרמו בעקבותיה – נוכל לדעת כי המערכה הוכרעה ואוקראינה לא תוכל עוד לעמוד מול האינטנסיביות הרוסית.