אחרי יותר משנתיים של מגפה, שעדיין כאן, בישראל החליטו אתמול להיפרד מהמסכות, אבל מדינות ובהן הודו וחלק ממדינות ארצות הברית – לא ממהרות לעשות את זה. N12 בסיבוב בעולם – מי משאיר את המסכה על הפנים, ומי נפרד ממנה?

המתח בין הגישות שמבלבל את אמריקה

בארצות הברית עוד ועוד ערים מטילות מחדש את החובה לעטות מסכות, ועל פי הסקרים – האמריקנים דווקא תומכים בזה. 64% מהמבוגרים בארצות הברית אמרו בפברואר שיש להמשיך לעטות את המסכות בחללים סגורים, לעומת 36% שסברו שצריך לחזור לשגרה ולהמשיך בחיים. 

אבל המתח בין שתי הגישות הללו מבלבל את האמריקנים. פילדלפיה, למשל, הפכה ביום שני לעיר הגדולה הראשונה בארה"ב שהטילה מחדש חובת עטיית מסכה במקומות סגורים כולל מסעדות, בתי ספר ועסקים – בעקבות העלייה במספר הנדבקים. אבל כמה ימים אחר כך שונתה ההחלטה והרשויות הסתפקו בהמלצה בלבד.

יותר משנתיים מאז החל המשבר, ורוב המדינות והיישובים בארה"ב הקלו את הדרישה לעטות מסכות ואת ההגבלות שהוטלו על הלא מחוסנים. הטענה הרווחת בקרב האמריקנים הייתה שהמגפה הגיעה לנקודה שבה ההחלטה אם לעטות מסכה או להתחסן צריכה להתקבל בידי האזרחים – ולא הממשלה.

 

קונים עם מסיכות בשוק הכרמל בתל אביב, 20 ביולי 2021 (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
שוק הכרמל בת"א. סוף למסכות בישראל|צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

סינגפור נושמת לרווחה – בזהירות

במדינה החליטו להסיר את רוב הגבלות הקורונה החל מעוד יומיים, ב-26 בחודש. בין היתר, יוקלו דרישות הכניסה בסינגפור למטיילים, ועובדים יחזרו באופן מלא למקומות העבודה שלהם. "עם השינויים האלה אנחנו יכולים כעת לנשום כמו שצריך אחרי שנתיים קשות מאוד של מאבק בנגיף הקורונה" אמר לורנס וונג, שר האוצר של סינגפור ויו"ר-משותף של כוח המשימה של הממשל להתמודדות עם הנגיף. "אבל בואו נזכור תמיד, אנחנו מתקרבים לקו הסיום, אבל המרוץ לא הסתיים והמגפה בהחלט לא באה אל קיצה". משום כך, בתחבורה הציבורית ובמסגרות ציבוריות – הסינגפורים עדיין נדרשים לעטות מסכות.

עלייה בתחלואה בהודו

הרשויות בבירה ניו דלהי החזירו בשבוע שעבר את המסכות, אחרי שמספר הנדבקים עלה. "לנוכח העלייה במספר המקרים החיוביים לאחרונה וכפי שייעצו המומחים, הוחלט להבטיח אכיפה קפדנית של התנהגות נאותה לקורונה – ולהטיל חובה על עטיית מסכות במקומות ציבוריים", אמר סגן מושל ניו דלהי, אניל בייג'ל. מספר הנדבקים היומי בהודו שובר שוב שיאים חדשים בחודש האחרון לאחר שרוב אמצעי האכיפה, כולל העונשים על אי-עטיית מסכות, בוטלו לפני כמה שבועות. פרט לניו דלהי, חובת עטיית המסכות תקפה גם במחוזות אחדים.

 

נרנדרה מודי (צילום: Manish Swarup, ap)
התחלואה גוברת. ראש ממשלת הודו מודי|צילום: Manish Swarup, ap

גם באירופה – אופטימיות זהירה

באיטליה בחרו להקל מאוד את ההגבלות בשבועות האחרונים, ועטיית המסכות אינה חובה ברוב השטחים הציבוריים החיצוניים. אף שהחובה באזורים ציבוריים אמורה להסתיים בסוף החודש, שר הבריאות המקומי רוברטו ספרנזה הסתייג ואמר שההחלטה איננה סופית ושהשינויים יאושרו שוב "בעשרת הימים האחרונים של אפריל, בהתבסס על המצב הבריאותי במדינה". סגניתו אדריאה קוסטה אמרה: "אני משוכנעת שיהיה נכון לעבור להמלצה לעטות מסכות במקומות סגורים ובמקומות מסוימים כמו התחבורה הציבורית".

"הצו התקף כרגע מסיר את חובת עטיית המסכות לכולם החל מ-1 במאי. עכשיו זו שאלה של הערכה אם לשמור את ההגבלות בריכוזים מיוחדים שבהם יש ריכוז גבוה של אנשים", אמרה הסגנית בריאיון. נכון לעכשיו, האיטלקים טרם נפרדו מהמסכות בחנויות, בתחבורה הציבורית – ואף באזורים צפופים בחוץ.

קורונה (צילום: FRANCK FIFE, getty images)
בחלק מהמדינות עוד מהססים.|צילום: FRANCK FIFE, getty images
ניסוי להופעה בימי קורונה בברצלונה‎ (צילום: AP)
נפרדים חלקית מהמסכות. ברצלונה|צילום: AP
הקורונה מכה באיטליה (צילום: ALBERTO PIZZOLI, AFP)
השינויים באיטליה אינם סופיים|צילום: ALBERTO PIZZOLI, AFP

בספרד העבירו ביום שלישי שעבר צו שמאפשר להיפרד מהמסכות באופן חלקי אחרי כמעט שנתיים. הן עדיין בגדר חובה לצוותים רפואיים ולמבקרים במרכזים רפואיים ובבתי אבות, או לנוסעים בתחבורה הציבורית, אך לא בתחנות ובשדות תעופה. הממשלה המקומית אפשרה למעסיקים בבנקים, במפעלים או בחנויות מקומיות להחליט בעצמם אם להטיל את החובה על השוהים במקומות אלה. "המסכה ללא ספק הייתה אחד האמצעים המזוהים ביותר עם הקורונה בשנתיים האחרונות, ועטייתה לא תהיה עוד בגדר חובה", אמרה בשבוע שעבר בשמחה שרת הבריאות קרולינה דריאס.

גם בקפריסין נפרדים מסמל הקורונה. שר הבריאות המקומי, מייקל האדג'יפנטלה, הודיע על ביטול חובת המסכות באזורים החיצוניים של ברים ומסעדות בסוף השבוע. ילדים מגיל 12 ומטה לא יצטרכו לעטות מסכה החל מ-15 במאי.

ביום חמישי החליטה גם הממשלה בפורטוגל לבטל את חובת המסכות ברוב המקומות הסגורים, כולל בתי ספר. עם זאת, עדיין תהיה חובה לעטות אותן בבתי חולים ובמרכזי טיפול וכן בתחבורה הציבורית. "לאור ההתפתחות החיובית של המצב האפידמיולוגי בפורטוגל החליטה הממשלה לבדוק הגבלות מסוימות שעדיין בתוקף", נמסר.

יוון היא המדינה הבאה באירופה שמסירה את כל הגבלות הכניסה לנוסעים שאינם מהאיחוד האירופי, בדומה לעוד ועוד מדינות באיחוד. החל מ-2 במאי, זרים המגיעים ליוון לא יצטרכו עוד להציג הוכחות לחיסון או תעודת מחלים, ולא יהיו כפופים לדרישות בדיקה כלשהן, לא לפני היציאה מהבית ולא לאחר ההגעה. הצעדים בתחום התעופה ביוון מקבילים לביטול התקנות הפנימיות בנושא עטיית מסכות במקומות סגורים. יוון החליטה על השינוי אחרי שראתה שגם בצ'כיה, דנמרק, הונגריה, איסלנד, אירלנד, לטביה, נורווגיה, פולין, רומניה, סלובניה ושוודיה נקטו בגישה דומה

הבלבול חוגג בתעופה

כמו באירופה, תחום התעופה מנסה להתאושש משנים קשות, והבלבול עדיין חוגג. בארצות הברית הנוסעים צריכים כעת להחליט בעצמם אם לעטות מסכות בטיסות – לאחר ששופטת פדרלית הסירה את ההוראה של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, ה-CDC. מדובר בפסק דין שמשרד המשפטים האמריקני עוד מערער עליו. עם זאת, המומחים טוענים שעטיית מסכה היא עדיין רעיון טוב למרות החלטת בית המשפט.

אנשים עם מסיכות בשדה התעופה בשיקגו, ארה
הבלבול חוגג בשדות התעופה. אילוסטרציה|צילום: שי פרנקו

בחברות התעופה הגדולות, שכולן תמכו בביטול חובת המסכות, טוענים שמערכות סינון האוויר במטוסים מגינות על הנוסעים מפני הנגיף, אך לא כל המומחים מסכימים. בוושינגטון פוסט נכתב השבוע: "לא חייב לעטות מסכה במטוסים, אבל כדאי לעשות זאת בכל מקרה". העיתון ציטט אנשי מקצוע שונים שטוענים שהגרסאות החדשות של הקורונה מסכנות את הנוסעים. USA Today ציין כי בעוד שמסנני האוויר בתא הנוסעים מסייעים להפחית את ההדבקות בנגיף, הם "לא יבטלו לחלוטין את הסיכון להפצת קורונה שהמסכות עזרו למנוע".

הלוס אנג'לס טיימס מביא גם את דבריהם של מומחים, שטוענים כי "כיסויי הפנים עדיין מספקים הגנה של ממש מפני נגיף הקורונה וכי עטיית מסכות עדיין הגיונית – גם אם היא כבר לא חובה".

 

איזי ג'ט:
בחלק מהמדינות הנוסעים רשאים להחליט בעצמם אם לעטות מסכה בטיסה. אילוסטרציה|צילום: רויטרס
לונדון השבוע (צילום: TOLGA AKMEN, AFP)
בבריטניה נפרדו מהמסכות בטיסה|צילום: TOLGA AKMEN, AFP

כמה חברות תעופה ביטלו גם הן חלק מצעדי המניעה, כמו חברת איזיג'ט השווייצרית, שעשתה זאת בחלק גדול מהטיסות. על פי הודעת החברה, אין עוד צורך במסכות בקווי הטיסות אל צפון אירלנד, אנגליה, האי מאן, ג'רזי, שוודיה, דנמרק, שווייץ, גיברלטר, איסלנד, פולין והונגריה. גם חברת התעופה הבריטית Jet2 נפרדה מהמסכות. הנוסעים בחברת Norwegian זכאים לבחור בעצמם אם הם רוצים לעטות את מסכת הפנים על סיפון המטוסים או לא. בריטיש איירווייז מתירה ללקוחותיה לטוס בלי להיות מחויבים לעטות את המסכה אם במדינה שאליה הם נוסעים אין חובה כזו. "ביעדים שבהם קבענו כי עטיית מסכת פנים אינה חובה, נוסע יכול לעשות בחירה אישית, ואנו מבקשים מכולם לכבד זה את העדפותיו של זה", ציינה חברת התעופה בהצהרה.