קהילת "דור ודור" בוינטון ביץ' שבפלורידה, הגישה ביום שישי האחרון תביעה לבית המשפט במדינה נגד החוק שאוסר לבצע הפלה לאחר 15 שבועות מתחילת ההיריון. בכתב התביעה טענו חברי הקהילה, שהחוק מפר את הבטחת חוקת המדינה לחופש הדת והדגישו: "החוק היהודי מחייב את ההליך במקרים מסוימים".

 "ליהודים, כל החיים יקרים", הוסיפו. "לכן ההחלטה להביא חיים חדשים לעולם אינה נלקחת בקלות ראש או נקבעת על פי החלטה של המדינה. בחוק היהודי, הפלה נחוצה אם היא נדרשת כדי להגן על הבריאות, הנפשית או הפיזית של הנשים או מסיבות רבות אחרות שאינן מותרות". לטענתם, החוקה בפלורידה אכן מבטיחה את הזכות להפיל, תוך ציון פסיקה קודמת של בית המשפט העליון במדינה. 

 הרקע לדרישה של בית הכנסת, הוא לנוכח החוק שעליו חתם באפריל האחרון המושל הרפובליקני בפלורידה, רון דסנטיס. על פי החוק, נשים מעל 15 שבועות להיריון יוכלו לבצע הפלה רק במקרי חירום רפואיים או אם לעובר יש פגם קטלני מסוים. גם מקרים חריגים כמו אונס, גילוי עריות או סחר בבני אדם – לא מאפשרים הפלה.

חברי הקהילה שערערו נגד החוק השנוי במחלוקת, מצפים שיוחלט לבטלו לפני שיכנס לתוקף ב-1 ביולי. עם זאת, מושל פלורידה לא חושש מהתביעה, ובטוח שהחוק עליו חתם יצא לפועל: "המשרד שלנו בטוח שהחוק הזה יעמוד בסופו של דבר בכל האתגרים המשפטיים".

מושל פלורידה
בטוח שהחוק יעבור. מושל פלורידה, רון דיסנטיס, ארכיון

מדינות שמרניות בהנהגת רפובליקנים ברחבי ארצות הברית,  כמו אריזונה ואוקלהומה, מתכוננות להעביר הגבלות חדשות על הפלות, בעוד שכמה מדינות בהנהגת דמוקרטית מנסות להעביר חוקים שמגינים על מי שעוזר לנשים ממדינות אחרות לבצע הפלות – כך למשל במדינת קנטאקי.

בית המשפט העליון של ארצות הברית קבע בשנת 1973 את הזכות של נשים לסיים את ההיריון שלהן בפריסה כלל אמריקנית. עם זאת, טיוטת חוות דעת שהודלפה בחודש שעבר מצביעה על כך שבית המשפט העליון האמריקני עומד לבטל את החוק. אם הוא אכן יעשה זאת, למדינות השמרניות יהיה קל יותר לפעול למניעת ההליך ומדינות ליברליות ייאלצו לעבוד קשה יותר להגן על הזכות להפיל.

ברחבי העולם, הפלה אסורה לחלוטין ב-26 מדינות כולל אל סלבדור, הונדורס, מצרים, מדגסקר והפיליפינים. עוד 50 מדינות מתירות הפלות רק כאשר בריאותה של האישה נמצאת בסיכון או במקרים של אונס או גילוי עריות. בין מומחי בריאות יש כמעט קונצנזוס עולמי, והסכמה שההגבלות מובילות נשים ונערות לנקוט בצעדים נואשים כדי לסיים ההריונות לא מתוכננים, על ידי שימוש במתלים, שתיית אקונומיקה וביקור במרפאות רחוב שמנוהלות על ידי אנשים ללא התמחות רפואית.

 

נשים מפגינות נגד ההגבלות על הפלה בלודז', פולין (צילום: רויטרס)
נשים מפגינות בפולין נגד החוק שאוסר הפלה|צילום: רויטרס

בקניה, שבה הפלה מותרת במקרים חריגים בלבד כמו אונס, או כשבריאותה וחייה של האישה נמצאים בסיכון – מתות מדי שנה יותר מ-2500 נשים ונערות בהפלות לא בטוחות ו-7 מידי יום. "כל הדברים שאנו רואים כאן בקניה, הם יראו בארצות הברית אם הזכות להפיל תבוטל", אמרה נלי מוניאסיה, שעומדת בראש מחלקת הרבייה במשרד הבריאות של קניה.

גם באירופה מדובר בחוק מוכר, כמו פולין שבה חל איסור כמעט מוחלט על הפלות. הממשלה הפולנית התמודדה השבוע עם האשמות על "מעקבי ההריון" שהממשל מבצע אחרי נשים. המעקב מגיע לאחר שהמדינה הרחיבה את כמות הנתונים הרפואיים שנשמרים על מצבן של הנשים. 

 על פי ארגון הבריאות העולמי ברחבי העולם, 39 אלף נשים ונערות מתות מידי שנה ומיליונים מתאשפזות עקב סיבוכים, בשל יותר מ-25 מיליון הפלות לא בטוחות. רוב מקרי המוות הם בקרב נשים עניות שמתגוררות במדינות בעלות הכנסה נמוכה - יותר מ-60% מהן באפריקה ו-30% באסיה.

>>> פרויקט בעריכת מחלקת דאטה N12