פוטין צפוי להכריז באופן רשמי על המערכה באוקראינה כעל "מלחמה" כבר ב-9 במאי, כך מעריכים הבוקר (שלישי) גורמי מודיעין בכירים בארה"ב ובמערב. ההערכה היא כי פוטין ישנה את הגדרתה הרשמית של הלחימה של רוסיה באוקראינה מ"מבצע צבאי מיוחד" ל"מלחמה" כבר בעוד כשבוע, על רקע ציון יום השנה לניצחון על גרמניה הנאצית.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

בעקבות שינוי ההגדרה למצב של מלחמה באופן רשמי, פוטין צפוי לשפר באופן ניכר את רמת התמיכה שהוא זוכה לה מבית. במערב מעריכים שפוטין מעוניין לקבע את התמיכה במלחמה באופן בלתי מתפשר, על רקע דיווחים לריבוי קולות אופוזיציה מבית מאז החלה המלחמה.

עם זאת, משמעות נוספת של החלטתו של פוטין – וכבדת משקל בהרבה – היא העובדה כי מעבר רשמי למצב של מלחמה יאפשר לו לגייס כוחות מילואים רבים ולהטיל למלחמה באופן רשמי את כוחות מגויסי החובה, שבאופן רשמי אינם יכולים להשתתף במבצעים צבאיים. ככל הנראה, זו צפויה להיות הסיבה המרכזית להחלטתו של פוטין בנושא, על רקע השחיקה הדרמטית של כוחות הצבא הרוסיים ביותר מחודשיים של לחימה באוקראינה.

משרד ההגנה הבריטי אמר הבוקר בתדרוך היומי: "למרות הכפלת ההשקעה בצבא רוסיה ובביטחונה בשנים 2018-2005, רוסיה כשלה בניסיונה להשתלט על אוקראינה". על פי הדיווח, כשלים בתכנון האסטרטגי ובביצוע האופרטיבי מנעו מרוסיה לתרגם את יתרון הכוח הגדול שלה לניצחון בשדה הקרב.

 

 

"כעת, הצבא הרוסי חלש באופן ניכר, הן מבחינה פיזית והן מבחינה אידאולוגית, בשל הפלישה לאוקראינה", הוסיפו בלונדון. עוד העריכו שם כי בשל העיצומים הכבדים על רוסיה, היא תתקשה מאוד לחדש ולשחזר את הכוח הצבאי – ויכולתה לארגן את כוחותיה תיפגע קשות.

טנקים רוסיים שהושמדו בלחימה באוקראינה (צילום: רויטרס)
טנקים רוסיים שהושמדו בלחימה באוקראינה|צילום: רויטרס

אתמול העריכו בלונדון כי לרוסיה "יידרשו שנים" לפצות על הפגיעה הקשה שספג צבאה בלחימה באוקראינה עד עתה. לטענת האמריקנים, 93 צוותי קרב גדודיים רוסיים פועלים באוקראינה, ובתחילת המלחמה הוטלו למערכה יותר מ-120. עוד אמרו בוושינגטון כי גם הגדודים הפועלים כעת סובלים מסד"כ חסר במיוחד.

רוסיה צפויה לספח שטחים גדולים מאוקראינה בתוך ימים

נוסף על ההערכה בנוגע להחלטתו של פוטין בעניין, בארה"ב צופים כי רוסיה תספח בתוך ימים שטחים גדולים באזורים דונייצק, לוגנסק וחרסון. מייקל קרפנטר, דיפלומט אמריקני בכיר, ציטט הלילה "מקורות אמינים ביותר" בקרמלין בנוגע לכוונה הזאת של מוסקווה. להערכת האמריקנים, הרוסים צפויים לקיים משאלי עם מפוברקים באזורים הנתונים לשליטתם הצבאית – ובהכרח יציגו תוצאות בעד סיפוח לרוסיה. עוד עולה החשש כי הרוסים יאיימו בפגיעה קשה באזרחים שיסרבו להביע תמיכה במהלך.

"מדובר בצעד שנשלף הישר מספר המהלכים של הקרמלין", אמר קרפנטר. הוא הזכיר כי בשנת 2014 סיפחה רוסיה את חצי האי קרים לאחר משאל עם שבו השיבו 97% בעד הצטרפות לפדרציה הרוסית. אז טענו רבים במערב כי משאל העם הוא לא פחות מ"הונאה", ומרבית העולם מסרב להכיר בחצי האי כחלק רשמי מרוסיה.

טנק אוקראיני בחבל דונייצק, אוקראינה (צילום: reuters)
טנק אוקראיני בחבל דונייצק, אוקראינה|צילום: reuters

הלחימה הרוסית במזרח אוקראינה ובדרומה נמשכת על רקע ההערכות בנוגע לסיפוח שטחים אפשרי. בכיר במשרד ההגנה בוושינגטון תיאר אתמול את הלחימה של רוסיה במזרח כ"זהירה מאוד ופושרת מאוד", ואף כינה אותה "אנמית". על פי הדיווחים, הרוסים מתקשים להציג התקדמות של ממש בשדה הקרב ונאלצים לסגת בתוך זמן קצר משטחים רבים שכבשו.

"רבים מהשטחים שהרוסים הכריזו עליהם ככבושים במזרח המדינה נכבשו מחדש בידי כוחות הצבא האוקראיני", אומרים בפנטגון. במקביל, לאחר שכבר היה נראה בימים האחרונים כי הרוסים הצליחו להשיג שליטה צבאית במרבית אזור העיר חארקוב, ביממה האחרונה מגיעים דיווחים כי האוקראינים הצליחו להדוף אותם למרחק של עד 40 ק"מ ממנה.

תצלום אווירי של ההרס במפעל הפלדה אזובסטאל במריופול (צילום: Maxar Technologies, מתוך CNN)
צילום: Maxar Technologies, מתוך CNN

במקביל לדיווחים על קשיי הלחימה של הצבא הרוסי במזרח אוקראינה, בפנטגון אישרו אמש כי מפקד צבא רוסיה, הגנרל ואלרי גרסימוב, ביקר בימים האחרונים בחזית. בוושינגטון הודיעו כי אין ביכולתם לקבוע אם גרסימוב נפצע במהלך ביקורו בחזית, כפי שדווח באוקראינה, אך טענו כי בהחלט ניתן להתרשם מכך שמדובר בניסיון לפקד ולפקח מקרוב על ההתפתחויות. כלי תקשורת מערביים התייחסו לפרסומים על פגיעתו של גרסימוב ואמרו כי האוקראינים קיבלו מודיעין מוקדם על ביקורו ותקפו את העמדה שבה שהה עם יותר ממאה בני אדם.

פינוי האזרחים ממריופול יימשך – הנשק מהמערב ממשיך לזרום

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר הלילה כי הוא מעריך שפינוי האזרחים ממפעל הפלדה "אזובסטל" במריופול יימשך היום. עד עתה, אף שפונו יותר ממאה אזרחים – בעיקר נשים וילדים – התחדשו ההפצצות הרוסיות הכבדות על המפעל והן נמשכו כל העת, כולל הלילה. בנוגע למצב בחבל הבדלני הפרו-רוסי טרנסניסטריה שבמולדובה, בוושיגנטון אמרו אתמול כי "אין כל אינדיקציות" לכוונה רוסית לפלוש לשם.

מאמץ המערב לחזק ולחמש את צבא אוקראינה נמשך, ורק ביממה האחרונה נחתו באוקראינה 14 מטוסים עמוסים בסיוע צבאי. 23 מטוסים נוספים מעוד חמש מדינות צפויים להגיע לאוקראינה בקרוב. עד כה הועברו לאוקראינה יותר מ-70 מתוך 90 תותחי ההוביצר, בקוטר של 155 מ"מ, שהעבירה ארה"ב לאוקראינה.

הסיוע הצבאי לאוקראינה (צילום: WB GROUP/Ministerstwo Obrony Narodowej)
נ"מ ומל"טים מתאבדים של פולין לאוקראינה|צילום: WB GROUP/Ministerstwo Obrony Narodowej

על פי דיווח של משרד ההגנה, מדריכים צבאיים אמריקנים ממשיכים כל העת לאמן את הכוחות האוקראיניים בשימוש בנשקים החדשים שמועברים אליהם מהמערב. כך למשל דווח כי בימים האחרונים הוכשרו 50 תותחנים אוקראינים נוספים להפעלת תותחי ההוביצר, וכעת עומד מספר המוכשרים להפעיל אותם בצבא אוקראינה על 220. בנוסף, 20 לוחמים אוקראינים עברו קורס מזורז להפעלת הרחפן החדש Phoenix Ghost, שפותח על ידי חיל האוויר האמריקני במיוחד עבור הצרכים הצבאיים של אוקראינה.

העיתון ניו יורק טיימס פרסם אמש כי ה-CIA יצא בקמפיין חדש לעידוד אזרחים רוסים למסור מידע מודיעיני על פעילות ממשלתם באמצעות רשת ה"דארקנט". ארגון הביון האמריקני החל להפיץ ביוטיוב, אחת מהרשתות החברתיות שטרם נאסרה לשימוש ברוסיה, מסרים ברוסית המדריכים אזרחים כיצד ליצור קשר עם וושינגטון באמצעות הרשת האפלה.

הסיוע הצבאי (צילום: GENYA SAVILOV/AFP/GettyImages)
סיוע צבאי אמריקאי שנחת באוקראינה, פברואר 2022|צילום: GENYA SAVILOV/AFP/GettyImages

"אנו מספקים הסברים ברוסית כיצד ליצור קשר עם ה-CIA באופן בטוח, דרך הדארקנט או באמצעות החלפת ה-VPN – עבור כל אלה ברוסיה שמנסים להשיג אותנו ולמחות נגד המלחמה הבלתי צודקת של פוטין", אמרה סוזן מילר, דוברת ה-CIA. ההערכה בארה"ב היא כי אזרחים רוסים רבים מעוניינים לחלוק עימם מידע שיסייע לפגוע במאמצי הלחימה הרוסיים באוקראינה, אך חוששים לעשות זאת בשל האיומים הגדולים על חייהם.

לאחר הסרת התנגדותה של גרמניה להטיל אמברגו על יבוא הנפט הרוסי, האיחוד האירופי צפוי לדון בכך ב-10 במאי. באיחוד הודיעו כי הם מגבשים חבילת עיצומים חדשה נגד רוסיה, ועוד בנקים רבים במדינה צפויים להיות מסולקים משירותי הסליקה הבין-לאומיים SWIFT. במקביל, עוד ועוד שגרירויות מערביות נפתחות מחדש באוקראינה: דנמרק והונגריה הודיעו אתמול על החזרה שלהן לקייב, צרפת הודיעה על כך לפני שבועיים, ובמאי צפויות לחזור גם שגרירויות ארה"ב ובריטניה.