על רקע הביקור המתוכנן של הנשיא הרצוג באנקרה, שר החוץ הטורקי, מבלוט צ'בושולו, אמר שטורקיה לא תעמוד מנגד כשישראל תהרוס בתים של פלסטינים, כך דווח אמש (חמישי) ב"מהדורה המרכזית". דבריו מבהירים שכל הסלמה ביחסי ישראל והפלסטינים תמשיך ככל הנראה להשפיע על היחס של ארדואן אל ישראל גם אחרי הביקור.
• מה עומד מאחורי הניסיון של ארדואן לחמם את היחסים? פרשנות
בטורקיה מדגישים שהתחממות היחסים אפשרית כעת בשל השינוי הפוליטי שאירע בישראל ולא בגלל שינוי כלשהו שהתרחש אצלם. מבחינתם, רה"מ בנט, הנשיא הרצוג ושר החוץ לפיד פתוחים ונוחים יותר לפיוס ונרמול ממה שהיה נתניהו. לטענתם, נתניהו רצה "רק לפעול לבקשתו של אובמה".
לאור הדברים הללו, נראה שחשוב שבישראל יתאמו את הציפיות באשר להתנהלות של ארדואן אחרי שהוא יקבל את מבוקשו - ביקור היסטורי ומשמעותי כל כך. בינתיים, משרד החוץ נערך לביקור, כשההתנהלות שלו זהירה נוכח ניסיון העבר. לפי שעה לא נקבע מועד סופי לביקור, והוא צפוי להיקבע בקרוב.
על ההגעה המתוכננת של הרצוג לטורקיה הודיע נשיא טורקיה בעצמו לפני כשבועיים. בהודעה שהוציא הכריז ארדואן כי הפגישה תפתח "דף חדש ביחסים המתוחים" שבין ישראל וטורקיה. כשהנשיא הרצוג נכנס לתפקיד לפני כמה חודשים, ארדואן הפתיע כששוחח עם הרצוג ובירך אותו על כניסתו לתפקיד.
"הנשיאים הדגישו בשיחה כי יחסי ישראל וטורקיה הם בעלי חשיבות רבה לביטחון וליציבות במזרח התיכון וישנו פוטנציאל גבוה לשיתוף פעולה בין שתי המדינות בתחומים רבים, במיוחד בתחום האנרגיה, התיירות והטכנולוגיה", נכתב בהודעה שיצאה אז מטעם בית הנשיא. "בשיחה ציינו כי למרות מגיפת הקורונה, הסחר הדו-צדדי בין המדינות הוא להרחיב ולפתח את מכלול הקשרים הכלכליים בינהם".
על פי סוכנות הידיעות הטורקית, הנשיא הטורקי אמר להרצוג כי ליחסים בין המדינות יש חשיבות עליונה לביטחון וליציבות המזרח התיכון. הוא הוסיף כי יש לקיים דיאלוג ומעורבות למרות כל המחלוקות. ארדואן הוסיף שצעדים לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני יתרמו לניווט היחסים בין המדינות.