היחסים מתחממים: נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ומקבילו הישראלי יצחק הרצוג נשאו הערב (רביעי) הצהרות משותפות בארמונו של ארדואן והביעו תקווה לחיזוק הקשרים בין שתי המדינות. עוד מסרו המנהיגים ששר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושולו יבקר בישראל בחודש הבא ויעסוק בבניית מנגנונים לשיתוף פעולה בין ישראל לטורקיה.

"זה רגע חשוב מאד ביחסים בין מדינותינו, וזכות גדולה בשביל שנינו להניח יסודות לפיתוח יחסי ידידות בין מדינותינו ועמינו, ולבנות גשרים שחיוניים לכולנו", אמר הרצוג. "לצערי היחסים בין מדינותינו עברו תקופת בצורת מסויימת בשנים האחרונות. כעת, אני מאמין שהיחסים בין המדינות, ייבחנו במעשים שמשקפים רוח של כבוד הדדי. משקעי עבר אינם מתבטלים מאליהם, אבל אנחנו שני העמים, שתי המדינות, בוחרים להתחיל במסע של אמון וכבוד שיכלול שיח מעמיק בכל התחומים".

הנשיא הרצוג, הנשיא ארדואן (צילום: חיים צח, לע
הרצוג וארדואן בהצהרות המשותפות|צילום: חיים צח, לע"מ
הנשיא הרצוג, הנשיא ארדואן (צילום: חיים צח, לע
שואפים לפתוח דף חדש ביחסים בין המדינות, הרצוג וארדואן|צילום: חיים צח, לע"מ

"אנחנו בוחרים להביט במשותף קדימה", המשיך הרצוג. "עלינו להסכים מראש כי לא על הכול נוכל להסכים, זה טבעם של יחסים עם עבר עשיר כשלנו. אבל את המחלוקות נשאף לפתור בכבוד הדדי ובגילוי לב, באמצעות המנגנונים והמערכות הנכונות, ובמבט אל עתיד משותף".

עוד התייחס הרצוג למלחמה באוקראינה ולמאמצי התיווך שמתקיימים הן בישראל והן בטורקיה. "איננו יכולים להישאר אדישים לסבל הזה וצריכים לפעול למען סיום שפיכות הדמים הזו", אמר הרצוג. "ראש ממשלת ישראל נפתלי בנט פועל ככל יכולתו בנושא, ואני מעריך מאד גם את מאמציך שלך אדוני הנשיא".

ארדואן: "נקודת מפנה ביחסים"

גם ארדואן הביע תקווה לשיפור היחסים בין המדינות והדגיש במיוחד את הרצון שלו לקדם שיתוף פעולה כלכלי בנושאי אנרגיה. "אני מאמין שביקור היסטורי זה יהווה נקודת מפנה ביחסים בין טורקיה לישראל", פתח ארדואן את דבריו. "המטרה המשותפת שלנו היא להמריץ ולהחיות מחדש את הדיאלוג הפוליטי בין המדינות, המבוסס על אינטרסים משותפים, תוך כבוד לרגישויות עתידויות".

"אם נוכל לקדם את שיתוף הפעולה הבי-לטראלי ואת הדיאלוג האזורי באמצעות אג'נדה חיובית, יהיה לנו קל יותר לטפל בנושאים שנויים במחלוקת", המשיך ארדואן. "חשוב במיוחד שנממש את פוטנציאל שיתוף הפעולה שלנו בתחומים שונים ובעיקר ביחסים הכלכליים והמסחריים. הבעתי בפני הנשיא את רצוננו לשתף פעולה בפרויקטים בתחום האנרגיה ובתחום אבטחת האנרגיה".

הרצוג וארדואן נפגשים בטורקיה (צילום: חיים צח, לע
הרצוג וארדואן בפתח פגישתם|צילום: חיים צח, לע"מ

מלבד לתחומי האנרגיה ציין ארדואן שירצה לשתף פעולה בתחומי הבריאות, המדע, הטכנולוגיה, התיירות והתעשייה הביטחונית והביע תקווה להגדלת המסחר בין המדינות מכ-8.5 מילירד דולר ב-2021 ל-10 מיליארד בשנת 2022. זאת, אחרי שמשלחת טורקית כבר ביקרה בישראל כדי לקדם את היחסים הכלכליים. 

לצד המילים החמות, ארדואן הוסיף שהנושא הפלסטיני היה אחד המרכזיים בפגישה וסיפר שהציג את החשיבות שמייחסים בטורקיה להפחתת המתיחות בין ישראל לפלסטינים ושהדגיש את המעמד הייחודי שהטורקים רואים מייחסים לירושלים ולשמירת קדושת מסגר אל-אקצא. כמו כן, אמר ארדואן ש"אנטישמיות היא פשע נגד האנושות".

מוקדם יותר היום הנשיא הטורקי קיבל היום את הרצוג בטקס רשמי ומכובד במיוחד, שבו נוגנו ההמנונים של שתי המדינות ומיד אחריהם נורו באוויר 21 מטחי כבד. לאחר הטקס נפגשו השניים לפגישה מצומצמת שארכה יותר מהצפוי. לאחר סיום ההצהרות המשיכו שני המנהיגים לארוחת ערב בליווי רעיותיהם.

 

כך נראתה קבלת הפנים בארמון של ארדואן

  • הרצוג התקבל בצאתו מהרכב על ידי הנשיא ארדואן.
  • הנשיאים צעדו על שטיח כחול ועלו יחדיו על במת הטקס.
  • תזמורת צבאית ניגנה את המנוני המדינות – תחילה המנון מדינת ישראל ולאחריו המנון הרפובליקה הטורקית.
  • בתום ההמנונים נורו באוויר 21 מטחי כבוד.
  • מפקד הטקס הצבאי צעד לעבר הנשיאים על השטיח הכחול והזמין אותם לסקור את משמר הכבוד.
ביקור הנשיא הרצוג בטורקיה
קבלתי הפנים להרצוג בארמונו של ארדואן

לפני ההמראה אמר הרצוג כי "היחסים בין ישראל לטורקיה חשובים לישראל, לטורקיה ולאזור כולו. לראשונה זה שנים רבות מתקיים ביקור חשוב שכזה. ננסה לאתחל את היחסים".

"לא על הכול נסכים ומערכת היחסים כבר ידעה עליות ומורדות", המשיך הרצוג. "ננסה לאתחל את היחסים ולבנות אתם בצורה מדודה וזהירה. אני חוזר ומדגיש - החזון שלי הוא שיהודים, מוסלמים ונוצרים יחיו בשלום באזורנו. שיהיה להם שגשוג וחיים מאושרים". הרצוג הדגיש כי הביקור מתואם עם ראש הממשלה נפתלי בנט והוסיף: "מקווה שבעקבות הביקור יתחיל תתהליך רציני עם טורקיה, שיח מעמיק ברמות שונות ונראה בסופו של דבר התקדמות ביחסים ותוצאות טובות".

הרצוג וארדואן נפגשים בטורקיה (צילום: חיים צח, לע
הרצוג בקבלת הפנים הרשמית בארמון הנשיאות בטורקיה|צילום: חיים צח, לע"מ

ביקור ראשון אחרי 15 שנה

בחודשים האחרונים משתדל ארדואן לחמם את היחסים עם ישראל, בעוד שבטורקיה מבינים שישראל היא מדינת מפתח כדי להתקרב לארצות הברית, למצרים ולמדינות המפרץ כשברקע המשבר הכלכלי בטורקיה.

הרצוג הוא הבכיר הישראלי הראשון שמבקר בטורקיה מאז שנת 2008. הוא נחת באנקרה בצוהריים, שם התקבל בטקס רשמי בהשתתפות שר מממשלת טורקיה ומשמר כבוד. לאחר מכן הוא הניח בהיכל הכבוד שבמוזולאום באנקרה זר על קברו אל מוסטפא כמאל אטאטורק, אבי האומה הטורקית. בהמשך סייר הנשיא הישראלי במוזיאון אנטקביר אטאורק. 

הרצוג וארדואן נפגשים בטורקיה (צילום: חיים צח, לע
קבלת הפנים לנשיא הישראלי|צילום: חיים צח, לע"מ

הרצוג ורעייתו מיכל צפויים להמריא הלילה לאיסטנבול ולנחות בנמל התעופה המקומי. מחר ייוועד הנשיא הישראלי עם נציגי הקהילה היהודית בבית הכנסת "נווה שלום" ובשעה 14:00 (שעון ישראל) הרצוג ורעייתו ימריאו בחזרה ארצה.

משלחת של בכירים בממשלה הטורקית נחתה לפני כחודש בישראל לקראת תיאום ביקורו של נשיא המדינה הרצוג בטורקיה. בחודשים האחרונים הדגיש ארדואן את כוונתו לחדש את היחסים הרשמיים עם מדינת ישראל, בין היתר על רקע המשבר הכלכלי החמור השורר בטורקיה.

 >> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

בחודש יולי התקשר הנשיא הטורקי לברך את הרצוג על בחירתו לתפקיד, והשניים סיכמו לפעול לקדם את היחסים בין המדינות. השניים שוחחו גם לאחר סיועו של ארדואן לשחרורם של בני הזוג נטלי ומורדי אוקנין מהמעצר הטורקי.