לקראת עימות ישיר עם רוסיה? נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הודיע הלילה (שבת) כי בכוונתו לשלוח חיילים מצבא ארה"ב למזרח אירופה בימים הקרובים. לדבריו של ביידן, שהבהיר במספר פעמים בעבר כי אינו מתכוון לערב חיילים אמריקנים במלחמה אפשרית בין רוסיה לאוקראינה, יוצבו החיילים במדינות מזרח אירופה החברות בברית נאט"ו. הוא אמר כי החיילים יישלחו "בעתיד הקרוב".
העימות בין רוסיה לאוקראינה - סיקור N12:
- במערב מחריפים את האיומים, רוסיה במסר מפויס
- נשיא אוקראינה: מאמצים לפגישה עם פוטין
- הפתרון למשבר האנרגיה באירופה במקרה של מלחמה
"אני אעביר חיילים של צבא ארה"ב למזרח אירופה ומדינות נאט"ו בעתיד הקרוב", אמר ביידן בתשובה לשאלת עיתונאים הלילה, אך הבהיר כי לא יהיה מדובר בחיילים רבים. דבריו מגיעים כ-24 שעות לאחר שדווח כי בשיחה עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, אמר כי "פלישה רוסית לאוקראינה היא עניין של זמן". זמן קצר לאחר מכן הוכחש הדיווח על ידי דוברת המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, שאמרה כי ביידן אמר לזלנסקי שקיימת סבירות גבוהה לפלישה רוסית.
על רקע זה, ברוסיה ממשיכים להיערך לאפשרות של פלישה לאוקראינה ופתיחתה של מלחמה מלאה בין המדינות. אתמול דווח בסוכנות הידיעות רויטרס כי צבא רוסיה החל להעביר כמות גדולה של מנות דם ליחידות המוצבות בחזית הגבול – מה שעשוי להוות עדות נוספת להיערכותו של הצבא הרוסי למלחמה. על פי ההערכות, כוחות צבא רוסיה בגבולות אוקראינה השונים מגיעים כבר ליותר מ-160 אלף חיילים. לטענת בכיר בפנטגון אתמול, צבא רוסיה מחזיק כעת ביכולת לאיים על אוקראינה כולה.
ארה"ב ומדינות ברית נאט"ו השיבו השבוע לדרישות הביטחון שהעבירה מוסקווה בימים האחרונים, והודיעו לה כי לא יוכלו לעמוד בכל ההתחייבויות שדרשה. כך למשל, באופן טבעי, הבהירו מדינות המערב לרוסיה כי אין ביכולתן להבטיח שאוקראינה לא תצטרף לברית נאט"ו בעתיד ולהסיג את כוחותיהם ממזרח אירופה, כפי שדרשו בקרמלין. הרוסים לא הגיבו באופן רשמי לתגובת המערב לדרישותיהם, אולם העבירו מסרים של חוסר שביעות רצון. לצד זאת, הביעו הרוסים תמיכה בדברי ארה"ב והמערב בנוגע לנכונות להמשיך במשא ומתן, במטרה לפתור את הסכסוך בדרכים דיפלומטיות.
בתוך כך, במערב ממשיכים לאיים על רוסיה בשורה של סנקציות כלכליות חריפות במצב של מלחמה עם אוקראינה. השבוע הודיע דובר מחלקת המדינה האמריקנית נד פרייס כי פלישה צבאית רוסית תגרור בהכרח סנקציות חריפות על פרויקט "נורדסטרים2" – צינור הגז מרוסיה לגרמניה ויתר מדינות אירופה. הצינור, שהקמתו הושלמה כבר, עדיין לא החל לפעול ולהזרים גז – ונחשב לפרויקט הדגל של משק האנרגיה הרוסי.
הממשלה החדשה בברלין הביעה עד כה חשש מפני איום על רוסיה בסנקציות, ולחילופין תמיכה צבאית באוקראינה – כפי שעושות רבות מבעלות בריתה באירופה ובמערב בכלל. בגרמניה, הנשענים במידה רבה על יבוא אנרגיה מרוסיה, חוששים מאפשרות שהנשיא פוטין יורה על ניתוקם מצינורות הגז אם יוחלט להטיל עליו סנקציות, דווקא במהלך חודשי החורף הקרים. למרות הדברים הללו, אישרה השבוע לראשונה שרת החוץ הגרמניה אנלנה ברבוק את תמיכתה בדבריו של פרייס – במה שהפך לאיום הראשון של הממשלה הגרמנית החדשה נגד רוסיה, אם תחליט לפלוש לאוקראינה בסופו של דבר. הדברים הללו מגיעים לאחר שגרמניה סירבה לתמוך צבאית באוקראינה ואף זכתה ללעג בשל הסיוע שכן הסכימה להעביר לה – 5,000 קסדות בלבד, לצד איסור על ייצוא נשק התקפי.
בימים האחרונים הולכת וגוברת ההערכה כי הנשיא פוטין אינו מתכוון לפלוש לאוקראינה בתקופה הקרובה, ודווקא מעוניין להרוויח כמה שיותר זמן. על פי אותה הערכה, פוטין חושש מעימות עם נשיא סין שי זי'אנפינג, וצפוי להימנע מפלישה בימים הקרובים בשל פתיחתה של אולימפיאדת החורף בבייג'ינג, דברים שאמרה בין ביתר גם סגנית מזכיר המדינה האמריקנית, וונדי שרמן. אם הדברים יתבררו כנכונים, צבא רוסיה לא יפלוש לאוקראינה בחודש הקרוב, וייאלץ להמתין עד 21 בפברואר לכל הפחות, עם תום המשחקים האולימפיים.