ישראל מחריפה את הטון: שר החוץ לפיד גינה הבוקר (חמישי) את המתקפה הרוסית על אוקראינה. "זו הפרה חמורה של הסדר הבין-לאומי, ישראל מגנה את המתקפה", הדגיש. "יש זמן ליישב את המחלוקות. לישראל יש יחסים טובים עם רוסיה ועם אוקראינה ושמירה על שלום האזרחים הישראלים שם בראש סדר העדיפויות שלנו". רוסיה לא קיבלה עדכון מישראל על הודעת הגינוי שבדרך. ישראל גיבשה תכנית פעולה לעזיבת השגרירות החדשה בלבוב ועבודה מגבול פולין, לפי שעה אין כוונה להפעיל אותה.
מלחמה באירופה: רוסיה פלשה לאוקראינה | עדכונים שוטפים
"ישראל היא מדינה למודת מלחמות, מלחמה אינה הדרך לפתור סכסוכים", אמר לפיד, "השעות והימים הראשונים של כל מלחמה, הם גם הזמן האחרון שבו אפשר עדיין לעצור. לחזור לשולחן הדיונים, בתיווך המעצמות, ליישב את המחלוקות בדרכי שלום. לישראל יש יחסים עמוקים, ארוכים וטובים עם רוסיה ועם אוקראינה. יש עשרות אלפי ישראלים בשתי המדינות, יש מאות אלפי יהודים בשתי המדינות, שמירה על בטחונם ושלומם הם בראש מערכת השיקולים שלנו".
שר החוץ הדגיש פעם נוספת: "קורא לכל אזרח ישראלי לצאת מיד מאוקראינה ולהגיע למעברי הגבול כל עוד הדרכים פתוחות. קחו בחשבון שכבר עכשיו יש נהירת פליטים לכיוון הגבולות המערביים של אוקראינה.כרגע המרחב האווירי של אוקראינה סגור, ואין תנועת רכבות. נציגים קונסולרים של משרד החוץ הוצבו כבר בכל מעברי הגבול הסמוכים ללבוב, כדי לסייע לישראלים לצאת. תיאמנו מראש עם כל המדינות האלה – פולין, הונגריה, רומניה, סלובקיה ומולדובה – יציאת ישראלים בטוחה וחלקה. אני מודה מפה לממשלות שם על הסיוע והרצון הטוב".
אך בעוד שלפיד בחר לתקוף את הרוסים, ראש הממשלה נפתלי בנט נאם בטקס סיום קורס קצינים, בבית הספר לקצינים בה"ד 1, ובחר להשתמש במסרים מתונים יותר - שוב מבלי להזכיר במפורש את רוסיה: "העולם הרבה פחות יציב וגם האיזור שלנו משנה את פניו מיום ליום. כל ישראלי יודע תמיד שיש לו בית לשוב אליו, שיש מי שידאג לו בעת צרה. מכאן אני פונה לאזרחי ישראל שעוד לא יצאו מאוקראינה - צאו כעת, שמרו על חייכם. האנשים שלנו ממתינים לקלוט אתכם במעברי הגבול במערב המדינה".
"בנוסף, כל יהודיה ויהודי, בכל מקום בעולם, יודעים שאנחנו מחכים להם כאן ושהדלת של מדינת ישראל תמיד פתוחה. אלה רגעים קשים וטראגיים, וליבנו עם אזרחי אוקראינה שנקלעו למצב הזה ללא עוול בכפם. ישראל תירתם להושיט יד בכל סיוע הומניטארי שיידרש. יש לנו את היכולת, ואנחנו למודי ניסיון בכך", הוסיף בנט.
"חשש מטרגדיה הומניטרית"
החרפת הטון מגיעה לאחר שאתמול ישראל פרסמה הצהרת תמיכה "בריבונות האוקראינית" ולא הזכירה את רוסיה במפורש כדי לשמור על מרחב תמרון מדיני. רה"מ בנט מקיים התייעצויות שוטפות מאז שעות הבוקר, במקביל להערכות מצב שמתקיימות במשרד החוץ ובמטה לביטחון לאומי (מל"ל) בשיתוף כלל הגורמים הרלוונטיים. בשעות אחר הצהריים מתוכנן להתקיים דיון מורחב בראשותו.
נשיא המדינה יצחק הרצוג שמבקר היום באתונה, התייחס בפתח פגישתו עם נשיאת יוון למצב במזרח אירופה: "זהו ללא ספק רגע היסטורי, מורכב מאוד. גם אני חש הבוקר עצב רב וחשש מטרגדיה הומניטרית, פגיעה חלילה באזרחים חפים מפשע. אני מתפלל כמו רבים בכל העולם שהשלום יחזור לאוקראינה ורוסיה. ישראל, כפי שנמסר על ידי ממשלתנו תומכת בשלמות הטריטוריאלית של אוקראינה".
הרצוג הוסיף: "בהזדמנות הזאת אני שב וקורא לאזרחים ישראליים שבאוקראינה לחזור מיד לישראל. כרגע דרך המעברים היבשתיים. אנחנו כמובן מסתכלים ודואגים לגורלה של הקהילה היהודית באוקראינה. נציע כל שיתוף פעולה הומניטרי אפשרי לממשלה באוקראינה באמצעות וביחד עם שותפים נוספים".
המטרה של משרד החוץ כרגע היא לדלל כמה שאפשר את מספר הישראלים באוקראינה. נציגי המשרד, ובראשם השגריר באוקראינה מיכאל ברודסקי, קוראים לישראלים באוקראינה לעבור את הגבול לפולין או לאחת המדינות השכנות אם הם יכולים לעשות זאת. במידה ולמישהו חסר מסמכי נסיעה, במשרד החוץ מזמינים את הישראלים להגיע לשגרירות ישראל "החדשה" בלבוב - והם ינפיקו עבורם את המסמכים הדרושים.
יש לציין שלמרות שישראל לא עשתה זאת, מדינות אחרות העבירו את השגרירות שלהם ללבוב מתוך מחשבה שמערב המדינה יהיה מקום בטוח יותר, הבוקר כבר נחתו בעיר מספר פצצות וכן נשמעו אזעקות. כדי למנוע מצב שהשגרירות הישראלית תופצץ בטעות על ידי הרוסים, ישראל העבירה לרוסיה מבעוד מועד את נקודת הציון האווירית המדויקת של השגרירות.
סיוע לישראלים במעברי הגבול
מוקדם יותר הודיע משרד החוץ כי שגרירויות ישראל במרחב שלחו נציגים אל מעברי גבול מרכזיים כדי שייסעו לישראלים שמגיעים למקום, לפי הרשימה הבאה:
• מעבר הגבול Medyka לפולין
• מעבר הגבול Vysne Nemescke לסלובקיה
• מעבר הגבול Zahony להונגריה
• מעבר הגבול Sighet לרומניה
• בהמשך היום נציב גם נציג ישראלי במולדובה במעבר הגבול Planca
אזרחים הזקוקים לסיוע או הכוונה מוזמנים לפנות לחדר המצב במשרד החוץ במספר 02-5303155.
מספר הטלפון של המשרד בלבוב: 380935402099+.
ניתן להמשיך לפנות גם בקווים החמים של השגרירות:
3536 770 67 380+
4216 770 67 380+
משרד החוץ קרא לישראלים הנמצאים באוקראינה להירשם באתר משרד החוץ – לחצו כאן.