בית המשפט בגרמניה פסק היום (חמישי) שהקולונל הסורי לשעבר, אנואר רסלאן, אשם בפשעים נגד האנושות. הוא נמצא אשם בגין מעשים שהתרחשו במהלך השנתיים הראשונות למלחמת האזרחים בסוריה, כשב-2011 וב-2012 היה אחראי לעינויים של לפחות 4,000 בני אדם בכלא של שירות הביון הכללי בבירה דמשק.
רסלאן הכחיש שביצע עינויים או נתן הוראות לאחרים לבצע עינויים, אך הועמד לדין ונמצא אשם מכוח עקרון השיפוט האוניברסלי – עקרון משפטי מוכר במשפט הבינלאומי שמאפשר העמדה לדין על פשעי מלחמה שבוצעו על ידי זרים במדינות אחרות. המשפט, שנערך בבית המשפט האזורי בקובלנץ שבמדינת ריינלנד-פפאלץ, הוא הראשון מסוגו בכך שהוא קושר בין פשעים נגד האנושות לבין פעולות הממשל הסורי במלחמת האזרחים, ומהווה חלק ממשפט גדול יותר שהחל באפריל 2020.
קדמו לרסלאן שני נאשמים שנמצאו אשמים בגין סיוע לפשע נגד האנושות - הצעיר מבין השניים, סורי בשם אייד אל-עריב, נידון ל-4 וחצי שנות מאסר בחודש פברואר האחרון עקב סיוע לממשל הסורי לזהות כ-30 מפגינים – מה שהוביל לעינוייהם בכלא "אל-חטיב". שני הגברים השתייכו למשטרו של בשאר אסד, ונעצרו בגרמניה ב-2019 לאחר שנמלטו מסוריה.
במהלך מלחמת האזרחים במדינה, עשרות אסירים מתו במעצר ולפי בית המשפט - גם דמם על ידיו של רסלאן. הוא פיקח על חקירות שכללו "זעזועים חשמליים", מכות ב"אגרופים ושוטים, אונס, התעללות מינית ומניעת שינה". הוא נעצר בגרמניה בשנת 2019 לאחר שקיבל מקלט מהממשל הגרמני.
משפטו היה יוצא דופן מכמה סיבות. ראשית, ההתמודדות עם העינויים שביצע הממשל הסורי התאפשרה בגלל הגעתם לגרמניה של כ-800 אלף סורים שברחו מארצם. שנית, רבים מהם הביאו איתם סיפורים איומים על מה שקרה למי שהתנגד למשטר אסד – סיפורים שהובילו כמה עורכי דין לזכויות אדם מגרמניה לפנות לבית המשפט בכדי להפעיל את עקרון הסמכות האוניברסלית.
נושא מלחמת האזרחים בסוריה לא עולה כלל לדיונים בבתי המשפט הבינלאומיים, למרות הזוועות שבוצעו במהלך הקרבות נגד אזרחים. במועצת הביטחון של האו"ם, רוסיה וסין הטילו וטו על ניסיונות של מעצמות המערב להפנות את המשבר הסורי לבית הדין הפלילי הבינלאומי, ולניצולי העינויים והמתקפות בנשק הכימי נותרו אפשרויות מוגבלות מאוד לזכות בצדק.
וולפגנג קאלק, ראש המרכז האירופי לחוקה וזכויות אדם שהוביל את התיק, טען שקשה לדבר על צדק: "בהתחשב בכך שמאות אלפי אנשים עונו ועשרות אלפי אנשים מתו כתוצאה מהמדיניות האלימה של משטר אסד, רבים לא זכו לצדק".
בחודשים האחרונים, בית המשפט שמע כיצד עצורים הוכו והורטבו במים קרים. אחרים נאנסו או נתלו מהתקרה במשך שעות על גבי שעות. על פי העדויות, המענים קרעו את ציפורניהם של האסירים ועשו שימוש במכות חשמל. "נראה שהם נהנו ממה שהם עשו", סיפר אחד העדים במשפט.
התובעים במשפט ביקשו למנוע כל אפשרות של מאסר על-תנאי לרסלאן. עורכי הדין ממשיכים להכין בימים אלו תיקים נגד כמה חשודים אחרים משורות המשטר הסורי. עם זאת, בסופו של דבר, הם רוצים להביא לדין את מי שנמצא בראש שרשרת הפיקוד.
בשאר אסד ציין כי הוא עוקב אחרי המשפט, אך הוא וממשלתו הכחישו שוב ושוב את ההאשמות בעינויים או "העלמתם" בכפייה של מאות אלפי אזרחים סורים. התובעים, מצידם, מדגישים שהמשפט הוא תזכורת למצבם של סורים רבים גם היום.