בדרך למלחמה באירופה? שר החוץ יאיר לפיד קיים היום (ראשון) מסיבת עיתונאים וקרא לישראלים באוקראינה: "יש לנו חלון קצר - תחזרו לפני שהסיפור מסתבך". הוא הוסיף כי "פתחנו את האפשרות להוציא ישראלים דרך הונגריה, פולין, סלובקיה ומולדובה". התייחס גם לעמדת ישראל בנוגע לפלישה רוסית: "האמריקנים מעריכים שיהיה עימות גלוי, אנחנו בעמדת המערב - צרית למנוע את העימות".

סיקור המתיחות בין אוקראינה לרוסיה ב-N12:

• שיחת הטלפון בין ביידן ופוטין והאיומים

• דיווח: ארה"ב אמרה לנאט"ו שפוטין החליט פלוש

• רוסיה מאשימה: "המערב מפיץ מידע כוזב"

12 מדינות כבר פינו שגרירויות באוקראינה

"באוקראינה יש בין 10 אלפים ל-15 אלף ישראלים", אמר לפיד בפתח מסיבת העיתונאים. "מתוכם 2000 סטודנטים. 6,500 ישראלים נרשמו בלינק של השגרירות. כל אחד מהם מקבל מסרון מהשגרירות כדי שנהיה איתם בקשר. יש קהילה יהודית גדולה מאוד ודרך מנהיגי הקהילה אנחנו בקשר איתם. הקהילה היהודית מונה 150 עד 200 אלף.

מתנדבים מדריכים אזרחים אוקראיניים כיצד להשתמש בנשק (צילום: Chris McGrath/Getty Images)
המתיחות בין אוקראינה לרוסיה בגבול, ארכיון|צילום: Chris McGrath/Getty Images

שר החוץ התייחס גם לטענות שהטיסות לא מתמלאות ושהישראלים לא חוששים. "בשבוע הקרוב יהיו 31 טיסות, כולן מלאות", אמר. "אין בעיה לתגבר את הטיסות והן יתוגברו. במהלך היום ינחתו בישראל בני משפחות השליחים - 150 אנשים".

"לפי גורמים מודעיניים שמדברים איתנו, יש לנו חלון זמן קצר להוציא את הישראלים", הוסיף. "אני אומר לישראלים: תחזרו לישראל לפני שהסיפור מסתבך. משרד החוץ נערך לאירוע ומתכלל אותו. ישראל היא המדינה היחידה שלא רק שלא הוציאה דיפלומטים אלא הוציאה אותם אלא תגברה בצוות קונסולארי".

יאיר לפיד (צילום: החדשות 12)
שר החוץ יאיר לפיד|צילום: החדשות 12

"אנחנו עובדים במתכונת חירום ומייצרים מעטפת פה בארץ", הסביר השר לפיד. "מתכוננים לאפשרות של סגירת השמיים למרות שכרגע לא נראה שזה הולך לקרות. פתחנו את האפשרות להוציא ישראלים דרך הונגריה, פולין, סלובקיה ומולדובה. כל המדינות האלה נענו בחיוב ואנחנו מוקירים תודה על כך".

לפיד אמר כי "העמדה שלנו אומרת שצריך לעשות כל מה שאפשר לעשות כדי למנוע עימות רוסי-אוקראיני. ברוסיה ובאוקראינה יש 2 קהילות יהודיות ענקיות וזה מחייב אותנו לנקוט בזהירות. העמדה שלנו היא כמו של כל המערב - לעשות הכול כדי למנוע את העימות. ההסלמה באוקראינה מפחיתה את הקשב לשיחות בווינה וזה עניין קריטי. אין קשר בין האינטרסים בגבול הצפוני לבין העמדה הישראלית בסכסוך הרוסי-אוקראיני".

"האמריקנים לא מסתירים את דעתם שהם חושבים שזה הולך לעימות גלוי", הוסיף. "אנחנו מקיימים דיאלוג מדיני וביטחוני, יש דעות לכאן ולכאן. אפשר למנוע את העימות הזה וצריך למנוע אותו. הדרך לעשות את זה היא לא לוותר על המסלול הדיפלומטי. ההערכות נחתכות כל יומיים-שלושה, אבל ההערכה הבסיסית שלנו אומרת שאת העימות הזה צריך למנוע".

כוחות צבא רוסיה  (צילום: רויטרס)
כוחות צבא רוסיה, ארכיון|צילום: רויטרס

לפיד נפגש מוקדם יותר עם סגנית שר החוץ האוקראינית אמינה ג'אפרובה. "שר החוץ לפיד הביע דאגה מהמשבר המסלים באוקריאנה ועידכן את סגנית השר על ההחלטה לפרסם אזהרת מסע והביע תקווה שההסלמה תיבלם בעקבות מגעים דיפלומטיים בהובלתה של ארצות הברית", נכתב בהודעת משרד החוץ. "שר החוץ הדגיש את הדאגה לאזרחים הישראלים והיהודים, ועידכן על ההערכות והתגבור של השגרירות בקייב".

גורמים בכירים בארה"ב אמרו שהם לא יכולים לאשר דיווחים לפיהם המודיעין האמריקני מצביע על כך שרוסיה מתכננת לפלוש לאוקראינה ביום רביעי הקרוב, אך הם חזרו על אזהרות לאמריקנים לעזוב את אוקראינה באופן מיידי.

היועץ לביטחון לאומי של הבית הלבן, ג'ייק סאליבן, חזר ואמר כי פלישה רוסית יכולה להתחיל בכל יום וארצות הברית תנסה למנוע מרוסיה את היכולת להפתיע את העולם במבצע "כוזב" כעילה להתקפה. "אנחנו לא יכולים לחזות בצורה מושלמת את היום, אבל אנחנו אומרים שפלישה יכולה להתחיל בכל יום - פעולה צבאית גדולה יכולה להתחיל בכל רגע - זה כולל את השבוע הזה עוד לפני סיום האולימפיאדה", אמר סאליבן לרשת CNN.

בבריטניה ממשיכים עם השיח הבעייתי וההשוואות בין המצב הקיים מול רוסיה למלחמת העולם השנייה ממשיך. שר ההגנה הבריטי בן וולאס דיבר על "ניחוח של מינכן" והחל את הסערה. "'כנופיית' הקרמלין שמנסה 'לרצוח את דרכם לשלטון'", אמר חבר הפרלמנט.

גם טום טוגנדהט, יו"ר ועדת החוץ בבריטניה, אמר שההקבלה של האירועים היום לפעולות שהנאצים נקטו בשנות ה-30 של המאה הקודמת - "ברורות". "לא, לא פשיזם אבל הכנופיה בקרמלין היא ארגון דמוי מאפיה שאחראי על מדינה", הוא אמר בשרשור ארוך בטוויטר. "הם שדדו ורצחו את דרכם לשלטון. עכשיו הם מנסים את אותו הדבר מעבר לגבול".

אמש הודיע בנט על החמרת אזהרת המסע לאוקראינה, זאת לצד קריאה לאזרחים ישראלים לצאת באופן מידי מהאזור. "בנוסף, ייבחן תגבור של הטיסות האזרחיות בקו ישראל-אוקראינה. בהתאם, יתקיים שיח עם כלל חברות התעופה האזרחיות", נמסר מטעם ראש הממשלה בתום הערכת מצב.

עמית ולדמן השתתף בהכנת הכתבה.