נשיא צרפת עמנואל מקרון עורר סערה בצרפת אמש (שלישי) לאחר שהכריז שחלק מהאסטרטגיה שלו להתמודדות עם המגפה היא "לעצבן ולשגע את הלא מחוסנים". בבריטניה הכריזו היום על שינוי במדיניות הבדיקות וקראו רק למי שסובלים מתסמינים לבוא ולהיבדק ב-PCR. מי שיצא חיובי בבדיקה ביתית אבל לא סובל מסימפוטמים - לא צריך בדיקת PCR נוספת. זאת, על רקע המחסור המסתמן בעובדים חיוניים בעקבות היקף הבידודים העצום במדינה. ולמרות הכול – שיעור המתים מקורונה בעולם רק הולך ויורד.
את ההתבטאות הלא צפויה אמר מקרון בריאיון ל"לה פריסיאן" הצרפתי. "אמשיך לשגע ולעצבן את הלא מחוסנים כמה שיותר, זו המדיניות", אמר בריאיון. "בדמוקרטיה, האויבים הגדולים ביותר הם טיפשות ושקרים. אנחנו מפעילים לחץ על לא מחוסנים באמצעות הגבלה, ככל האפשר, של הגישה שלהם לפעילויות ולחיי החברה".
"צרפת חיסנה כמעט 90% מאוכלוסיית הזכאים", אמר עוד מקרון. "מי שלא התחסנו הם רק מיעוט קטן מאוד שמתנגד. איך מצמצמים את המיעוט הזה? עושים את זה, סליחה על הביטוי, על ידי כך שאנחנו מעצבנים אותם עוד יותר".
דבריו של מקרון באים על רקע הדיון בפרלמנט הצרפתי בחוק, שאם יתקבל, יאסור על לא מחוסנים להיכנס למופעי תרבות, מסעדות, בתי קולנוע וחדרי כושר. על פי החוק, החל מ-15 בינואר, רק אזרחים שהתחסנו יהיו זכאים לתו הירוק הצרפתי, בשונה מהחקיקה כעת שמעניקה גם ללא מחוסנים שמציגים תוצאה שלילית בבדיקת קורונה זכאות לתו הירוק.
צרפת רשמה אתמול שיא נוסף במספר המאומתים היומי, אחרי שיותר מ-271 אלף בני אדם אובחנו כחיוביים בבדיקת קורונה. הממוצע השבועי של המאומתים ביום בשבוע האחרון בצרפת עומד על כ-269 מאומתים לכל 100 אלף תושבים, המקום ה-14 בעולם, מיד אחרי בריטניה, שם הנתון עומד על 278. לצורך השוואה, בישראל הממוצע היומי בשבוע האחרון עומד על 64 מאומתים לכל 100 אלף תושבים.
בריטניה צפויה להכריז: בדיקות רק למי שסובל מתסמינים
בבריטניה, שאתמול אובחנו בה 218 אלף מאומתים, מנסים למצוא פתרון למערך הבדיקות שלא מצליח לעמוד בעומס. סוכנות הבריאות הבריטית הודיעה על שינוי במדיניות הבדיקות - מי שנמצא חיובי בבדיקה ביתית פשוטה ולא סובל מסימפטומים - לא צריך בדיקת PCR נוספת. רק מי שיש לו סימפטומים יצטרך לעבור בדיקת PCR. ההערכה היא כי זה יצמצמם בכ-40% את הביקוש לבדיקות.
נוסף על הקלה על מערך הבדיקות, התקווה היא שההנחיה החדשה תצמצם את כמות ימי הבידוד ותקל על המשק. זאת, מכיוון שכיום כל בריטי שיוצא חיובי בבדיקה ביתית צריך לעשות בדיקת PCR נוספת ולצאת בה חיובי כדי להתחיל את ימי הבידוד. כך, ימי הבידוד יתחילו להיספר מרגע התוצאה החיובית בבית - ולא יתעכבו עד קבלת תוצאת בדיקת ה-PCR.
בימים האחרונים מדווח בבריטניה על מחסור ברופאים, מורים, נהגים ואפילו עובדי ניקיון ותבאורה בעקבות היקף הבידודים העצום. עד כה, לא הגיע דיווח מאירופה על קריסת בתי חולים בשל העובדה שהאומיקרון לא גורם למחלה קשה. עם זאת, הבוקר דווח ברשת sky news ש-17 בתי חולים בעיר מנצ'סטר הפסיקו ניתוחים לא דחופים בעקבות העלייה בהיקף האשפוזים של חולי קורונה.
בעולם שוברים שיאי מאומתים, אבל שיעור המתים בירידה
שר הבריאות בגרמניה, שגם היא מתמודדת עם גל נדבקים משמעותי, קרא ל-15 מיליון תושבים נוספים לבוא ולקבל את מנת הבוסטר בניסיון להאט את התפשטות האומיקרון ולהימנע מהעומס ביחידות לטיפול נמרץ. "ממשלת גרמניה לא רוצה להטיל סגר נוסף", הוסיף הבוקר שר האוצר כריסטיאן לינדנר.
בארה"ב שברו אתמול שיא עולמי של מספר מאומתים למדינה ביום, כשנרשם שם נתון בלתי נתפס של 1.08 נדבקים ביממה. הממוצע היומי בשבוע האחרון עומד על כחצי מיליון, אך הוא צפוי לעלות משמעותית בעקבות המספרים האחרונים חסרי התקדים.
ולמרות כמות המאומתים הגבוהה בעולם ובעיקר במדינות מערב אירופה, נתוני ה-New York Times מראים ששיעורי התמותה דווקא בירידה בשבועות האחרונים. ממוצע המתים מקורונה ביום בשבוע האחרון ברחבי העולם עומד על 5,976, נתון שמהווה ירידה הדרגתית מאז גל הדלתא, שבשיאו הממוצע היומי בשבוע עמד על כ-10,000 מתים.