התחלואה הגבוהה וקצב ההתפשטות המהיר של הקורונה מכניסים את מערכת הבריאות בישראל ובעולם לכוננות. האם האומיקרון שטורף את הקלפים יביא לקץ המגפה או עלול להחזיר אותנו אחורה? נראה כי בשלב הזה שתי האפשרויות עומדות על הפרק, אך יש גם סיבה לאופטימיות זהירה - התחלואה בווריאנט הדרום אפריקני לרוב קלה יחסית וחלק מהמומחים סבורים כי אנחנו מתקרבים למצב שבו הקורונה דומה למחלות עונתיות כמו הצטננות או שפעת.

•  מדריך הגבלות האומיקרון

"הדאגה מהאומיקרון פחותה מהווריאנטים הקודמים"

 "הדאגה לגבי האומיקרון נוטה להיות נמוכה יותר מאשר הווריאנטים הקודמים, אמר ל-CNN סיימון וויליאמס, חוקר מאוניברסיטת סוונסי. "הירידה בחומרה בהשוואה לבעבר תרמה להרפיה במחשבותיהם של האנשים. זה אפילו גרם לחלק לחפש באופן פעיל את המחלה כדי 'לסיים עם זה'". דיוויד היימן, פרופסור לאפידמיולוגיה של מחלות זיהומיות בבית הספר ללונדון להיגיינה ורפואה טרופית, הדגיש כי "לדעתי, זה הופך להיות אנדמי וימשיך להיות ככה לזמן מה - כפי שקרה עם נגיפים אחרים".

מומחים מזהירים: הווריאנט הבא עלול להיות חמור יותר

יש מומחים שסבורים כי הווריאנט שהחליף את הדלתא עלול היה להיות קשה יותר, אבל לבסוף העולם מתמודד עם זן דומיננטי שבו יש מידה פחותה יותר של אשפוזים ומקרי מוות - בהשוואה לווריאנטים הקודמים. לצד זאת, יש שמתריעים כי בדיוק כפי שהאומיקרון היה בלתי צפוי - עלינו להיות ערוכים גם לתרחישים שליליים בעתיד לבוא. "הווריאנט הבא עלול להיות חמור יותר ולעכב את סיום המגפה", מזהירים מומחים".

כללי המשחק השתנו?

השאלה שתלווה את המומחים ואת המדענים במהלך 2022 היא מתי המגפה תעזוב אותנו ותהיה כמו מחלות עונתיות? המשמעות היא שכאשר הקורונה תהיה מחלה אנדמית - תהיה לה אומנם נוכחות מתמדת באוכלוסייה, אך היא לא תשבש את חיי היום-יום, לא יבוצעו בדיקות המוניות ולא יהיה מעקב על כל מקרה הדבקה.

צוותים רפואיים בניו יורק מובילים חולה קורונה (צילום: רויטרס)
ניו יורק, מתי המגפה תעזוב אותנו?|צילום: רויטרס

פרופ' מארק וולהאוז, מומחה למחלות זיהומיות באוניברסיטת אדינבורו אמר כי "זה המצב שאליו אנחנו הולכים. כולנו נהיה פחות רגישים בממוצע למחלות לאחר התחלואה באומיקרון או לאחר שקיבלנו את החיסון". לדבריו, ללמעלה ממחצית העולם יש כעת חשיפה מסוימת לנגיף או לחיסון. כללי המשחק השתנו בעקבות הנגיף".

ד"ר אנתוני פאוצ'י, היועץ הרפואי הראשי של הבית הלבן, הביע השבוע אופטימיות זהירה בכל הנוגע להמשך מגפת הקורונה. "זו שאלה פתוחה - האם אומיקרון יהיה החיסון החי לנגיף שכולם מקווים לו? זה תרחיש אפשרי, אם לא יצוץ לווריאנט חדש".

ד
ד"ר פאוצ'י אופטימי|צילום: STEFANI REYNOLDS/POOL/AFP, Getty Images

"יש לך כל כך הרבה שונות בווריאנטים חדשים שצצים", השיב פאוצ'י. "אני מקווה שזה המקרה. אבל זה יהיה המקרה רק אם לא נקבל גרסה נוספת שחומקת מהתגובה החיסונית של הגרסאות קודמות של הנגיף", אמר. "באשר לציר הזמן שבו הקורונה תהפוך אנדמית - התשובה היא שאנחנו לא יודעים".