אחרי האיומים: ארצות הברית הטילה היום (רביעי) סנקציות פיננסיות וכלכליות נגד רוסיה בתיאום עם בעלות בריתה. הסנקציות מהוות למעשה תגובה ממשית ראשונה בעלת משקל על המהלך של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שחתם על צו פריסת חיילים רוסים באזורי המריבה – אחרי שהודיע שהוא מכיר בעצמאות הבדלנים באוקראינה. בעקבות הסנקציות החדשות, רוסיה מאיימת: נגיב בעוצמה.
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הצהיר שהסנקציות יופנו בשלב הראשון נגד "חברי האליטה הרוסית ובני משפחתם" וכנגד שני בנקים רוסים גדולים שנכנסו ל"רשימה השחורה". מדובר בבנק VEB והבנק הצבאי של רוסיה Promsvyazbank – שגישתם לשוק האמריקני תוגבל. הסנקציות החדשות מצטרפות לאלה שהוטלו על רוסיה מאז שסיפחה את חצי האי קרים מאוקראינה ב-2014.
Today, I announced the first tranche of sanctions in response to Russia’s actions in Ukraine. And if Russia goes further with this invasion, we stand prepared to take further steps as necessary. pic.twitter.com/8t87wyMq6q
— President Biden (@POTUS) February 23, 2022
מושאי הסנקציות גורשו למעשה ממערכת הבנקאות של ארצות הברית, נכסיהם במדינה הוקפאו והסחר עימם נאסר. לדברי ביידן, משמעות הסנקציות היא שממשלת רוסיה תהיה מנותקת ממימון מערבי. "כשרוסיה שוקלת את המהלך הבא שלה, אנחנו מכינים גם את המהלך הבא שלנו", איים ביידן. "רוסיה תשלם מחיר גבוה עוד יותר אם תמשיך בתוקפנותה, כולל סנקציות נוספות".
הצעדים שעליהם הכריזה ארצות הברית נעשו בתיאום עם האיחוד האירופי, בריטניה, אוסטרליה, קנדה ויפן. זאת, לאחר שגרמניה כבר הקפיאה אמש את פרויקט צינור הגז מרוסיה נורד סטרים 2.
בתגובה להטלת העיצומים הנוספים, משרד החוץ של רוסיה איים כי "יגיב בעוצמה" לסנקציות האמריקניות, באופן שיורגש מאוד בוושינגטון. הוא הוסיף כי הסנקציות שהוטלו נגד מוסקבה מנוגדים לאינטרס האמריקני.
אוקראינה קוראת להגביר את הלחץ
שרת החוץ של ברטיניה, ליז טרוס, הכריזה גם היא על צעדים נגד רוסיה הבוקר ואמרה כי "היינו מאוד ברורים, אנחנו הולכים להגביל את הגישה הרוסית לשווקים הבריטיים". בלונדון טוענים שהצעדים לא יפגעו במעמדה של העיר כמרכז פינססי עולמי. גם באיחוד האירופי מתכוננים להטיל "מנה ראשונה" של סנקציות על רוסיה, ומאיימים כי "המפץ הגדול יגיע בהמשך השבוע".
בין היתר, מתכוונים באיחוד לכוון את הסנקציות לשר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו ולבכירים נוספים בכוחות הצבאיים של רוסיה. כמו כן, יותר מ-350 פוליטיקאים רוסים שהצביעו בעד ההכרה בעצמאות המחוזות הבדלנים צפויים להיות במוקד הסנקציות של האיחוד האירופי.
בשגרירות רוסיה בארצות הברית הגיבו על הדברים ואמרו שהטלת הסנקציות תפגע בשווקי האנרגיה והפיננסים העולמיים, כמו גם באזרחים מן השורה. בפוסט שפורסם בעמוד הפייסבוק של שגרירות רוסיה, השגריר אנטולי אנטונוב הבהיר כי "סנקציות לא יפתרו שום דבר לגבי רוסיה. קשה לדמיין שמישהו בוושינגטון סומך על רוסיה שתבחן את מדיניות החוץ שלה תחת איום של הגבלות".
#Antonov: It is hard to imagine that someone in #Washington is counting on to revise its foreign policy under the threat of sanctions. I don't remember a single day when our country lived without any restrictions from the Western world.
https://t.co/yJ5qF3SfFD pic.twitter.com/Twrm8xT393
— Russian Embassy in USA (@RusEmbUSA) February 23, 2022
עם זאת, באוקראינה דורשים להגביר את הסנקציות ודוחקים במערב לכוון אותן למעגל שמקיף את פוטין. אוקראינה דורשת עוד יותר עוצמה בסנקציות ודוחקת במערב להטיל סנקציות נוספות על רוסיה ,שיכוונו לכלכלה ולמעגל הפנימי של הנשיא ולדימיר פוטין. "צעדים מכריעים ראשונים ננקטו, ואנחנו אסירי תודה עליהם", מסר שר החוץ דמיטרו קולבה בציוץ בטוויטר. "עכשיו צריך להגביר את הלחץ כדי לעצור את פוטין. לפגוע בכלכלה ובמקורביו. הכו יותר. הכו חזק. הכו עכשיו".