"לא מצליחים לתקשר עם הממשלה החדשה באירן": ראש הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, רפאל גרוסי, העניק הלילה (ראשון) ראיון מיוחד לרשת NBC האמריקנית, ובו התייחס לקושי הגדול להמשיך לעקוב אחר התקדמות תוכנית הגרעין האירנית. הוא הבהיר כי מאז הושבעה ממשלתו של הנשיא החדש אברהים ראיסי בחודש אוגוסט, מתקשים פקחי הסוכנות לקיים קשר רציף עם אירן כפי שהיה נהוג עד אז.
"מעולם לא דיברתי עם שר החוץ החדש", אמר גרוסי. "אני מקווה שאזכה בהזדמנות לפגוש אותו בקרוב, זה מאוד מאוד חשוב. הדברים עובדים כך שאם יש בעיה, אי-הבנה או חוסר הסכמה, אנו יכולים לדבר על זה, כך לפחות זה היה בעבר ואני מעוניין לחדש את זה ולחזור ליחסים תקינים ונורמליים".
דבריו של גרוסי מגיעים על רקע ניסיונות חוזרים ונשים של המעצמות לקיים עם טהרן משא ומתן על האפשרות לחזור לשיחות הגרעין, בעודן אומרות שהזמן לחזור להסכם "הולך ואוזל". למרות שגרוסי מבהיר שבשלב זה אין לו כל אינדיקציה לכך שאירן דוהרת לעבר פיתוח פצצה גרעינית, הוא מציע לכל העולם להסתכל על מקרה צפון קוריאה וטוען כי אם לא יתבצעו כמה צעדים דיפלומטיים מהירים, צפוי דימיון רב בין שני המקרים.
הוא מזכיר שפקחי סבא"א סולקו מצפון קוריאה בשנת 2009 בשל כישלון השיחות עימה, וכעת על פי ההערכות יש בידיה עשרות ראשי נפץ גרעיניים. "המקרה של צפון קוריאה מהווה עבורנו תזכורת למה שיכול להתרחש אם המאמצים הדיפלומטיים יכשלו", אומר גרוסי. "זו דוגמה פשוטה, אינדיקציה. אם הדיפלומטיה נכשלת, אתה עלול להתמודד עם סיטואציה שתהיה בעלת השלכות פוליטיות עצומות על המזרח התיכון ומעבר לו".
גרוסי סיפר שאירן מאפשרת לפקחי הסוכנות גישה למרבית אתרי פרויקט הגרעין, שם מותקנים מצלמות ואמצעי מעקב שונים. לדבריו, הפקחים זוכים לגיע למרבית האמצעים ויכולים למשל להחליף להם סוללות וכרטיסי זיכרון, אולם מציין כי במתקן אחד זה לא קורה: מפעל הצנטריפוגות בקארג', פרבר של טהרן, לשם נשללת בחודשים האחרונים הגישה של פקחי סבא"א. כזכור, בחודש יוני התרחשה במתקן בקארג' תקלה נרחבת שהביאה להשבתת פעילותו הזמנית וככל הנראה גרמה לו נזק, ואירן הודיעה כי מקור התקלה הוא במתקפה ישראלית מתוכננת. לדברי אנשי הרפובליקה האסלאמית, גישת הפקחים לאתר נשללת בשל העובדה שחקירה האירוע בו עדיין נמשכת.
"ללא גישה למתקן, הפיקוח של סבא"א ויכולתו לאמת את מצב תוכנית הגרעין של אירן אינו שלם יותר", אומר גרוסי. "זה לא השבית את כל מה שאנו עושים שם, אבל הנזק כבר נעשה, יחד עם האפשרות שלא נוכל עוד לשחזר את התמונה המלאה של מה שקורה שם". עוד הוא הוסיף כי על מנת לחדש את הסכם הגרעין (JCPOA) שהנשיא לשעבר טראמפ נסוג ממנו בשנת 2018, יהיה על המעצמות לדעת "היכן הן מניחות את רגליהן", ולכך יש צורך לדעת את התמונה המלאה של תוכנית הגרעין.