האומיקרון מכה באירופה - והיבשת נסגרת: משרד הבריאות בבריטניה דיווח הלילה (חמישי) כי ביממה האחרונה אובחנו 106,122 מאומתים לנגיף הקורונה - הנתון היומי הגבוה ביותר שנרשם במדינה מפרוץ המגפה. על פי הנתונים העדכניים, ב-24 השעות האחרונות מתו 140 חולים מקורונה. במקביל, מחקר של האימפריאל קולג' מצא כי הסיכון לאשפוז עבור חולים בווריאנט האומיקרון נמוך בכ-40% מחולים בווריאנט הדלתא.

קורונה, בלגיה (צילום: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com)
סוגרים תיאטראות ובתי קולנוע. בלגיה|צילום: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

ההתפשטות המהירה של האומיקרון בבריטניה הביאה לעלייה של 643,219 או 59% במספר הנדבקים, כך על פי נתוני הממשלה. תעשיות רבות מתמודדות עם מחסור בכוח אדם בשל כניסת עובדים לבידוד ובתי חולים במדינה הזהירו שהמחסור עלול לסכן את שלום המאושפזים. ממשלת בריטניה הודיעה אמש על צמצום משך תקופת הבידוד מעשרה לשבעה ימים עבור נדבקים שיבצעו שתי בדיקות קורונה שייצאו שליליות.

ראש הממשלה הבריטי בוריס ג'ונסון שלל הטלת הגבלות חדשות לפני חג המולד, ואמר כי קיימת אי ודאות לגבי חומרת האומיקרון ושיעורי האשפוזים. עם זאת, הוא לא שלל נקיטת צעדים נוספים לאחר החג אם המצב יחמיר.

במקביל, הרשויות בבלגיה הודיעו כי מיום ראשון הקרוב ייסגרו התיאטראות, בתי הקולנוע ואולמות המופעים. אירועי ספורט ייערכו ללא קהל ומספר הלקוחות שיהיו רשאים להיכנס בו זמנית לחנויות יוגבל לשניים בלבד. עם זאת, הממשלה הבלגית לא תאסור על קיום חתונות והלוויות, ותאפשר לאזרחים לבקר במוזיאונים ולצבע פעילות גופנית גם בחללים סגורים.

התפשטות הווריאנט החדש משפיעה גם על המתרחש בסין, שם ייכנסו כ-13 מיליון תושבי העיר שיאן לסגר לאחר ש-127 בני אדם אומתו כחיוביים לנגיף. על התושבים נאסר לעזוב את בתיהם למעט לצורך קניית מצרכים חיוניים מדי יומיים או במקרי חירום. הנסיעות אל העיר וממנה נאסרו למעט בנסיבות חריגות הדורשות אישור רשמי, וכל העסקים הלא חיוניים נסגרו. הסגר המהיר מגיע כחודש לפני שבייג'ין אמורה לארח את אולימפיאדת החורף.

תושבי מחוז חוביי בסין חוזרים לשגרה אחרי הסגר (צילום: שי פרנקו)
13 מיליון תושבים ייכנסו לסגר. סין|צילום: שי פרנקו

באוסטרליה, שתי המדינות  המאוכלסות ביותר הכריזו מחדש על חובת עטיית מסכות בחללים סגורים. מדינת ניו סאות' ויילס, שבה מתגוררים שליש מאוכלוסיית אוסטרליה, תחייב עטיית מסכות במקומות ציבוריים ותטיל מגבלות התקהלות במקומות סגורים. מדינת ויקטוריה, שבה מספר תושבים כמעט זהה, חייבה גם היא מחדש עטיית מסכות בחללים סגורים בניסיון להפחית את הלחץ על מערכת הבריאות.

ראש ממשלת ספרד פדרו סאנצ'ס הודיע אמש שבעקבות התפשטות האומיקרון ספרד תחייב את אזרחיה לעטות מסכות גם בחוץ. במקביל, צפון אירלנד הורתה על סגירת מועדוני לילה החל מתחילת השבוע הבא לאחר שדיווחה על 3,231 נדבקים בקורונה - הנתון היומי הגבוה ביותר שנרשם בחבל הארץ מפרוץ המגפה.

לצד הנתונים הפסימיים, מחקר של האימפריאל קולג' הלונדוני שפורסם הלילה קובע כי הסיכון לאשפוז עבור חולים באומיקרון נמוך מאוד בהשוואה לאשפוז הנדבקים בזן דלתא. החוקרים אומרים כי הסיכון לאשפוז עבור חולים בווריאנט האומיקרון נמוך בכ-40% לעומת החולים בווריאנט הדלתא.

מחקר נוסף שערכה סוכנות הבריאות הבריטית (UKHSA) ושצפוי להתפרסם בקרוב מאשר את ההנחות המוקדמות ביחס לווריאנט האומיקרון. בנתוני המחקר, שתוצאותיו הועברו לבחינה מוקדמת של אתר "פוליטיקו", החוקרים מציינים כי למרות שאומיקרון גורם למחלה "קלה" יותר - היא מספיק חמורה כדי שיהיה צריך להתאשפז בבית החולים.

אנשים הולכים ברחוב בהולנד (צילום: רויטרס)
קורונה בהולנד|צילום: רויטרס

על פי הדיווח, המחקר של הסוכנות הבריטית יטען כי נמצאו ראיות לכך שבקרב חולים קשה באומיקרון יש סיכוי גבוה לאשפוז ולמוות. עוד יאשר המחקר את העובדה שהווריאנט החדש מידבק מאוד, כך שלמרות שהמחלה לכאורה קלה יותר – מספר נדבקים גבוה מדי עלול להביא לעומס על בתי החולים.

ה-UKHSA צפוי גם להגיע למסקנה כי שתי מנות חיסון נגד קורונה אינן מספיקות כדי להציע הגנה חזקה מפני אומיקרון ויש להתחסן במנת דחף כדי להפחית משמעותית את הסיכוי לפתח מחלה קשה. דובר סוכנות הבריאות הבריטית אמר בתגובה לפרסום בפוליטיקו שהם לא מתכוונים להתייחס לנתונים שעדיין לא פורסמו.